İstanbul Times Haber Merkezi / Özel Haber
Basın açıklamasını yapan gurupta bir çok dernek başkanı ''amacımız bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir.
Bundan dolayı kimseyi direk suçlayıcı pankart yaptırmadık ve slogan attırmadık.
Basın açıklamamızın siyasi olmadığını ilk baştan ifade ederek hiçbir siyasi parti temsilcisini davet etmedik. Bu düşüncemiz de sorunumuzu hiç bir siyasi partinin propanganda malzemesi yapmak isteyişimizden kaynaklanıyor. İsteseydik burada bize bu zulmü reva görenleri yuhalatırdık ve yapacağımız pankartlarla en sert şekilde uyarımızı yapardık.
Bu barışçıl eylemimizin yetkililer tarafından dikkate alınmasını umuyoruz. Zira bundan sonra imarımızın açılması için yapacağımız etkinlikler daha farklı olacak''şeklinde açıklama yaptılar.
Bakkal olarak kalmak istemiyorum itirazı
www.istanbultimes.tv de Elif Günay’a konuşan bir vatandaş şunları söyledi” Otuz Yıl önce babam memlekette keçilerini satarak parasını bana verdi.Güvercintepe’de bir arsa satın aldım ve üzerinde küçük bir ev ve dükkan yaparak bakkallık yapmaya başladım. Başbakan bakkallar market olsun diyor ama tapusu bana ait olan arsam üzerinde yer yapıp 500 m2 lik market olabilecek imkanlarımız var iken bu bana çok görülüp imar verilmiyor. Ben her ay 5- 10 bin lira kira ödeyerek marketçi olamam ama yerimde yapılaşmaya izin verilirse kendime ait yerimi yapar bakkallıktan marketçiliğe geçerim’ dedi.
Bizim Bahçeşehir ve Başakşehir etaplar bölgesinden neyimiz eksik ?
Bir başka ev hanımı ise ''yanı başımızda her türlü sosyal donatısı olan Bahçeşehir ve Başakşehir var. Ama bizim yaşadığımız yer bir köyden daha kötü diyerek yetkililer bizim imar sorunumuza bir an önce çözüm bulsunlar'' diyerek tepkisini ortaya koydu.
İdris Keskin biten binanın bile inşaatın durdurdular mağduruz
Güvercintepe mahallesinde müteahhitlik yapan İdris Keskin’de şunları söyledi” Burada yaşanan sorun sadece müteahhitleri ilgilendiren bir sorun değil. Bu imar sorunu orta bölge olarak tabir edilen Şahintepe,Güvercintepe,Altınşehir ve Ziya Gökalp mahallerinde ikamet eden 150 bin vatandaşı direkt ilgilendiriyor. İnşaat durduğu zaman herkes bundan etkileniyor. Yetkililer sanki burada bir yaşam yok ve bizler yaşamıyoruz gibi hareket ediyorlar. Biz devletimizi seviyoruz ve çalışarak ülkeye katkı yapmak istiyoruz ama her nedense birileri bizim yaşam tarzımızı kökten değiştirecek imarlarımızla oynayarak cezalandırmak istiyor'' şeklinde konuşarak yaşanan imar rezaletine tepkisini ortaya koydu.
Güvercintepe Mahalle muhtarı İbrahim Dinç sorunları ancak 5 sayfada özetleyebildi
Mahallesinin her türlü sorunu ile yakından ilgilenen Mahalle muhtarı İbrahim Dinç STK.temsilcilerinin de görüşünü alarak hazırladığı beş sayfalık basın açıklamasında mahalle'nin otuz yıldır yaşadığı sorunları özetlemeye çalışması bile beş sayfa olması mahalle'nin sorunlarının büyüklüğünü gösterdi. İbrahim Dinç özetle ''biz mahalle olarak yetkililerden hakkımız olmayan hiçbir şey istemiyoruz sadece bizlerin kanuni hakları olan kazanımlarımızı versinler başka bir şey istemiyoruz'' dedi.
Şemsettin Ergeven sorunların çözümü için dernek kuruyoruz
Altınşehir ve Güvercintepe’de inşaat yaptığını söyleyen iş adamı Şemsettin Ergeven ''yılardır imar konusunda yaşadıkları sıkıntıların bir an önce son bulması adına mahallelerde bu sorunu yaşayan insanları bir araya getirerek daha kurumsal çalışmak adına bir oluşum’a başladıklarını ifade ederek amacımız hiçbir kimseyi rencide etmek ve hakaret etmek değildir. Bizim tek bir amacımız var çevremizde ki ilçelerde olan imarların bize de verilmesidir.
Kısa bir süre önce imarlar açıldı denildi bir çok arkadaşımız anlaşmalar yaparak taahhüt altına girdi ama hemen tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının genelgesi gereği imarlarımız tekrar durdu. Şu an harç yatırıp hiçbir işlem yapamayan onlarca arkadaşımız var.
Binası bittiği halde tapu veremeyen arkadaşlarımız var.Buradaki sorunları günlerce anlatsak bitiremeyiz. Başbakan Erdoğan’ın bir an önce yaşadığımız mağduriyetlerin bitirilmesi adına derdimiz ile dertlenmesini arzu ediyoruz'' dedi.
Bölgenin 30 yıllık sakini iş adamı Hüseyin Irmak bu haksızlık giderilsin
Güvercintepe Mahallesinde müteahhitlik yapan iş adamı Hüseyin Irmak ''mahallerinde imar konusunda otuz yıldır ciddi ve köklü bir çözüm üretilemediği için İstanbul’un en salpam zemininde arsaları olmasına rağmen depreme dayanıklı konutlar yapıp orada ikamet edilmelerinin önündeki imar engeli çözülmediği için 150 bin kişi bir nevi beton tabutların içinde yaşamaya terk edilmiş diyerek bu vurdumduymazlığa bir an önce çözüm bulunması gerekir'' şeklinde tepkisini dile getirdi.
İşte Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç’in okuduğu Basın açıklaması
Saygıdeğer medya temsilcileri, değerli basın emekçileri;
Güvercintepe derneklerimizin düzenlemiş olduğu
Basın açıklaması davetimize göstermiş olduğunuz samimi ilgi için vatandaşlarımız adına çok teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum.
Güvercintepe Mahallesi’nin ve Altınşehir - Şahintepe mahallelerimizin geçmiş zamandan bu güne yansıyan süreçte yaşadığı büyük problemleri, karşı karşıya bırakıldığı yönetimsel ihmalleri ve sorunların temelinde yatan ana nedenleri sizlere aktararak açıklamalarıma başlamak istiyorum.
Mahallelerimiz, 1980-1985 yılları arasında kuruluşunu tamamlayan, Anadolu’daki insanların ekmek mücadelesini sürdürmek uğruna, taşını toprağını altın zannettikleri ve uğruna umut büyüttüklerii İstanbul’a başlattığı göç hareketlerinden fazlasıyla, nasibini alan ve zaman içinde orta mahalleler diye adlandırılan Güvercintepe – Altınşehir – Şahintepe mahallerimizde yaklaşık 150 Bin yüksek nüfus yoğunluğuna ulaşan bir yaşam alanıdır.
Bölgemizdeki siyasi irade ve bu iradenin temsilcileri, yıllar yılı mahalle halkının duygularını anlamaya çalışmak, taleplerini çözüm noktasına taşımak ve sorunları boyutlarıyla tartışmak yerine, insanları sadece oy potansiyeli olarak görmeyi, söz, vaat ve söylemlerle ikna etmeyi önemsediler.
Mahallelerin ve insanların kaderini belirsizliğe, diyalog çabalarını ise güvensizliğe ittiler. Seçimlerin sonrasında sergiledikleri tutumlarla da, halka sırtlarını çevirerek, en doğal hizmetleri bile esirgeyerek, samimiyetsizliklerini gösterdiler.
Göreve gelen belediyeler, mahallenin alt yapısını çözerek, üst yapısını da geliştirecek planları uygulamaya koymayı taahhüt etse de, vatandaşın beklentilerini boşa çıkartmaktan öte gidemediler.
Çaresiz, seçeneksiz ve kimsesiz bırakılan vatandaşlar ise, içinde bulundukları zorlukları aşabilmek adına kaçak yapılaşmaya başvurarak, yaşam akışlarını kendi imkânlarıyla çevirmenin yollarını denediler.
Yönetenlere ve ilgisizliğe karşı olan tepkilerini bu yolla gösterdiler.
2004 yılında, Güvercintepe Mahallesi Küçükçekmece ilçesine bağlı iken, dönemin Belediye Başkanı ’da benzer vaatlerle göreve geldi.
Ne yazık ki, diğer belediye başkanlarının boş vermişlik geleneğine uyarak ve mahalleye bir tek çivi dahi çakmayarak toplumun yeşerttiği ümitleri yerle bir ettiler.
2008 yılında çıkarılan Nazım İmar Planı ile imar oranı %25 olarak tespit edildi.
Bu karar bölgedeki halkın sürgüne zorlanması demekti.
100 metrekare dairesini yıkarak, 25 metrekare daire yapmaya zorlanan vatandaş, haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı var gücüyle direndi.
2009 seçimlerinde mahallemiz Küçükçekmece ilçesinden koparılarak, yeni kurulan Başakşehir ilçesi sınırlarına dâhil edildi.
Mahalli Seçimler süresince, belediye iktidarını kazanmak için birbirleriyle kıran kırana yarışan siyasi partilerin adayları ve ana kadroları, bu orta mahalle diye adlandırılan üç mahallede 5000’e yaklaşan kaçak yapılaşma hareketine göz yumarak, oy beklentilerini seçim rüşvetleriyle destekledi.
Bu sorumsuzluğa izin verenleri ve de prim verenleri, önce vicdanlarına, sonra da Allah’a havale ediyorum. Çünkü bu insanlar bu gün ise abone olamadıkları için İski ve Bedaş’ın cezalarına maruz kalmaktalar.
29 Mart 2009 tarihinde Sayın Mevlüt UYSAL, Başakşehir’in kurucu belediye başkanı olarak göreve geldi.
Sayın UYSAL, vatandaş ile bir araya geldiği toplantı ortamında mahallemizle ilgili bazı tespitlerini dile getirmişti.
Mahallemizin alt yapı sorununa ve imar sorununa dikkat çeken UYSAL, Güvercintepe’nin Başakşehir gibi, Bahçeşehir gibi modern yaşam alanlarından birisi haline getirileceğini Güvercintepe de yer alan konutlarda ki kat sayılarının fazlalaştırılacağını, mevcut durumu koruyacağını örneğin 300 metrekarelik bir arsanın çekme payları ve terk oranları düşürüldükten sonra 1.5-2 kat gibi bir seviyede artışa tabi olacağını müjdelemişti.
Ne yazık ki, bu sözlerin hiçbiri somuta erişmedi, uygulamaya dönüşemedi.
Vatandaş, kısmi altyapı işlemleri ve bölgesel asfaltlama hizmetlerinin dışında Günyüzü görmedi. İmar konusunda da hiçbir ilerleme kaydedilmedi.
Mevcut şartlarda 9.50 mt olan imarın ve Sayın UYSAL tarafından en fazla 5-6 ay içinde 15.50 mt’ye çıkarılması taahhüt edilen imar 4.5 yıl sonunda bir santim bile ilerleyemedi.
Tarihler 12/12/2012’yi gösterdiğinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belediyelere gönderilen ve yayınlanan kanun hükmünde kararnameyi ifade eden yazı ile mahallemizin rezerv yapı alanı kapsamı içine alındığı haberi geldi.
Başakşehir Belediyesi, bakanlıktan gelen yazıyı göre göre, yetkinin kendisinden alındığını bile bile, 26/12/2012 tarihinde 1/1000 Ölçekli imar planlarını askıya çıkararak, mahalle halkıyla adeta alay etti. Bu aşağılayıcı ve yaralayıcı tutum, kitleleri isyan noktasına getirdi.
Sizlerin huzurunuzda Sayın UYSAL’a buradan sormak istiyorum;
İmar tadilatı bahanesi ile ötelediğiniz bu yaşamsal sorunu sahiplenmediniz?
İmar kaosunu siz yarattığınız halde mazeret göstererek, niçin mevcut imar durumunu dahi frenlediniz?
Mahallemizde yıkım sonrası ve “Başkana Sorun” toplantısında kentsel dönüşüm olmayacak, Toki girmeyecek diye şeref sözü vermiştiniz.
Bakanlığın yazısı orta da bugün ise ne düşünüyorsunuz?
Orta mahallenin imar durumu ortadayken hangi hakla 2009 yılında %800, 2013 yılında %100 emlak rayiç artırımına gittiniz?
Topladığınız vergileri harcarken, vicdan azabı çektiniz mi?
Derdine çare arayan vatandaş makamınıza gelip çözüm istediğinde ne sebeple “Evini sat, çek git deme hakkını kendinizde buldunuz?
Bölgemizdeki Sivil toplum örgütlerinin sorunlara çözüm istediğinde haksızlığınıza taraf olmayan bel taraf olur diyen siz değimlisiniz?
2012 yılında Milli Eğitim Müdürü’müzün talebi doğrultusunda Dönemin Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER talimatıyla, Güvercintepe Mahallesinde okul yapılmak üzere İl özel İdareye aktarılan, 8 Trilyon ödenek okul yeri tahsisi yapılmadığı için bekletilmekte. Okul yerlerimizi imar düzenlemesini gerekçe göstererek bekleten belediye başkanı siz değilmisiniz? Diyor.
Buradan siz değerli basın aracılığıyla Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan BAYRAKTAR’a seslenmek istiyorum;
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi 12/12/2012 tarihinde bakanlığınız tarafından mahallemizi rezerv konut alanı kapsamına almıştınız. 15 Nisan 2013 tarihinde mahallemizde bulunan Bilgi Evinde yapmış olduğunuz toplantıda, kimseyi mağdur etmeyeceğinizi, vatandaşın kendi dönüşümünü kendisi yapması konusunda, mahallenin bir kısmının 1,5-2 aya kadar, mahallenin diğer kısmı olan Sonevler – Kayaşehir arasında kalan bölgesinin de 5-6 aya kadar, makro planları yaparak halkın onayına sunacağınıza söz vermiştiniz. Bu toplantı üzerinden 5 ay gibi bir süre geçmesine rağmen hala bir sonuç alınamamıştır.
Sayın Bakanım bu halk mağdur, vatandaşlarımız perişan, esnafımız perişan, Müteahhitler arsa sahipleriyle anlaşmışlar, belediyeye harçlarını yatırdığı halde ne harcını geri alabiliyor, ne de ruhsatını alabilmekte. Bu mağduriyet nereye kadar? Rezerv konut alanından dolayı tapu müdürlüğünün tapularımıza şerh koyduğu için bankalar yerlerimizi teminat bile kabul etmemektedir.
İmar kaderimiz olmamalıydı. Geriye dönüp baktığımızda bu mahalle halkı 30 yıldır imar mahkûmu gibi yaşamaktadır. Buralara 40 yaşında göç etmiş bir insan düşünün ki bugün ise 70 yaşında, belki aramızdan ayrılmış, hala imar yok. Babasının elinden tutmuş 10 yaşında buralara gelmiş bir çocuk düşünün ki, bugün ise 40 yaşında, hala imar yok.
Yuva ve barınma hakkı kutsaldır. Yuvalarımızla ilgili imarlarımızı açın
Yeter artık el insaf diyoruz. Eğer 1 Ekim 2013 Tarihine kadar imarlarımız konusunda somut bir adım atılmadığı takdirde, Güvercintepe derneklerimizin almış olduğu karar doğrultusunda, BAŞAKŞEHİR belediyesinin kapısına siyah çelenk koyarak, yarım saatlik oturma eylemi yapılacağını duyurur ve 3 dörtlük ile sözlerimize son vermek istiyoruz.
İster vali olsun ister bakan isterse kadı Biz biliriz Allah sevmez yalanı
talanı
Yalan yere halka vaat verenin
Diyor tüm yetkilileri siz değerli basın aracılığıyla, mahallemiz adına göreve davet ediyoruz.
Toplantımıza göstermiş olduğunuz ilgi alakadan dolayı başta basın mensupları olmak kaydıyla tüm mahalle halkımıza ve Sivil Toplum Örgütlerimiz adına hepinize saygı ve sevgilerimizi sunuyoruz.