İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü verilerine göre 2013 -2014 eğitim öğretim yılında 5 bin 792 okulu olan İstanbul’da 2 milyon 523 bin 118 öğrenci ve 103 bin 178 öğretmen ders başı yapacak.
İstanbul Times Haber Merkezi/Gökhan Karakurt
Okulların açılmasına az bir süre kala öğrencileri okul telaşı sararken, velilerde çocuklarının okul hazırlıklarına başladılar. Okulların açılmasıyla birlikte birçok sorunun da yeniden gündeme gelmesi söz konusu;4+4+4 siteminde çözülemeyen problemlerin öğrenciler üzerinde yarattığı olumsuz etkiler, okullardaki kılık kıyafet düzenlemesindeki belirsizlik ve en önemlisi İstanbul trafiği İstanbul’da okuyacak olan öğrenciler için adeta çileye dönüşeceği düşünülüyor.
4+4+4 ‘te Çözüm Bekleyen Problemler
Yeni eğitim öğretim yılını başlamasıyla birlikte yürürlüğe giren 4+4+4 sisteminin İstanbul’da yaratacağı sıkıntılar velileri ve eğitimcileri düşündürüyor. Okullarda sınıfların çok kalabalık olması ve özellikle okula yeni başlayacak olan birinci sınıf öğrencilerinin okulun fiziki şartlarının yetersiz olmasından dolayı karşılaşacakları problemlerin giderilmesi noktasında çözüm bekleniyor. Ayrıca orta öğretimi farklı bir alanda okumak isteyen öğrencilerin yaşadığı sıkıntılarda öğrenci velileri tarafında dile getiriliyor. Öğrenci velisi Suna Temel, ‘’Kızım 4. sınıfı bitirdi ben ortaokulu İmam Hatip’te okumasını istiyorum. Ancak bizim oturduğumuz semte yakın bir yerde imam hatip Ortaokulunun olmaması beni zor durumda bırakıyor. Kızım başka semte tek başına gidip gelemez. Ayrıca servisle gidip gelse de ortaokulun Lise’nin bünyesinde yer alması beni güvenlik açısında kaygılandırıyor’’şeklinde konuştu.
Kılık Kıyafet Karmaşası
26.11.2012 tarihli 2012/3959 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğrencilerin kılık kıyafetlerine dair yönetmelikte öğrencilerin kılık ve kıyafet serbesttir. Bu durum özelikle İstanbul’da yaşayan veliler başta olmak üzere tüm Türkiye’de yönetmeliğin öğrenciler arasında ikileme yol açacağı ve zengin fakir sınıf farkının ortaya çıkacağını, bu durumun öğrenciler üzerinde olumsuz etki yaratacağını savundular. Velilerin bu tepkisinin yanı sıra okul idarecileri de kılık kıyafetin serbest olması durumunda okullarda kargaşa ortamının yaşanacağını belirtmesi ile MEB Yönetmelikte değişikliğe giderek; ‘Öğrenciler, okul ve sınıflarda tek tip kıyafet giymeye zorlanamaz. Ancak okul yönetimi ve okul aile birliğinin öncülüğünde MEB’ nın belirlemiş olduğu yönetmeliğe aykırı olmamak kaydıyla, velilerin yüzde ellisinden fazlasının izni alınarak kendileri okulların kılık kıyafet şeklini belirleyebilirler.’’ şeklinde değiştirildi. Resmi olmasa da öğrencilerin nasıl giyineceğine veliler ve okul idaresi karar verecektir.
İBB’den 16 Eylül Toplantısı
16 Eylül pazartesi günü okulların açılmasıyla birlikte İstanbulluların trafik çilesi dahada katlanılmaz hal alması bekleniyor. İstanbul’da okuyan çocukların en büyük problemlerinden biriside trafikte saatlerce zaman geçiriyor olmalarıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’de bu duruma çözüm getirmek adına 16 Eylül pazartesi günü trafikte sorun yaşanmaması için ilgili kurumların yetkilileriyle toplantı yaparak alınacak tedbirleri değerlendirdi. Toplantıda muhtemel trafik için alınan tedbirler şu şekilde sıralanıyor:
.Yol ve kazı çalışmaları İSKİ; İGDAŞ; BEDAŞ, Türk Telekom, AYEDAŞ vb. Çalışmalarını Okul açılış gününden önce bitirecek. Bitiremeyenler ise Trafiği aksatmayacak şekilde ara verecek.
.Okulların açıldığı gün Toplu Taşıma Araçları(İETT, İHO, Otobüs AŞ, Şehir Hatları, Tramvay, Metrobüs, Metro) 06.00 ile 13.00 Saatleri arasında ücretsiz hizmet verecek. .İETT, Metrobüs Hattı ve otobüslerde ek seferler konulacak
.Şehir hatları Vapur seferleri arttırılacak
.Trafik akışını sağlamak için 1.559 polis görev yapacak.
.İstanbul genelindeki okullar çevresinde ara sokaklarda 1.000 Zabıta Memuru trafik düzenlemesine yardımcı olacak.