Hükümete destek veren Televizyon,Radyo ve Gazetelere bakıyorum da şu an sanki toplumun % 90’ın gündemi CHP’nin genel başkanı kim olacağın derdindeler.

Oysa ki kirasını ödeyemeyen,evine bir kalıp peynir alamayan hele et konusunu hiç gündemine bile alamaya gerek görmeyen vatandaşın derdi 28 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçiminden sonra % 40 artan döviz kurları var,seçimden önce 23 TL olan mazot ve bezin fiyatlarının bugün 37 TL ‘ye yaklaşması ile buradaki artışın oranı da % 60 iğneden ipliğe son 2 ayda her şeye % 100 zaman geçmesine karşın sanki ülkenin ilk ve en büyük sorunu CHP genel başkanı kim olacakmış gibi hemen hemen bütün kanallarda bu konunun konuşulması akşam evime ne götüreceğim diyen halkımızı üzüyor.

GERÇEK BİR MUHALEFET OLSAYDI BUGÜN EN KÜÇÜĞÜ MİLYONLARCA İNSANIN KATILDIĞI HAYAT PAHALILIĞINI PROTESTO EDEN MİTİNGLERİN YAPILMASI GEREKMEZ MİYDİ ?

En büyük para birimiz olan 200 TL 2009 Yılında tedavüle çıktığı zaman bu para ile tam 134 dolar alabiliyorken bugün bu para ile sadece 7 dolar alabilmek ne demek bilir misiniz bunun Türkçe karşılığı paranızın alım gücü % 90 değer kaybetmiş demek oluyor.

Hükümetin yanlış ekonomik politikaları yüzünden buralara gelmiş iken muhalefet partilerinin 24 saat bu konuyu konuşmaları ve gündem de tutmaları gerekirken CHP’nin genel başkanı Ali mi olsun Veli mi olsun ile zaman harcanması hükümetin işine gelir çünkü bu şekilde kendi ekonomik beceriksizlikleri gündemden uzak tutuluyor.

Ancak artık mızrak çuvala sığmıyor. Hükümet ve yandaş medya her ne kadar tos bembe tablolar çizse de benzinliğe,döviz bürosuna çarşı ve pazara a indiğimiz zaman hayatın gerçekleri bizi karşılıyor.

BAKIN SAYIN ERDOĞAN YILLAR ÖNCE SİMİT HESABI YAPMIŞTI BEN DE YAPAYIM BU HESABI SİZE …

Cumhurbaşkanımız her yede gençlere 4 çocuk yapın diyor değil mi ? Bir evde 4 çocuk 2 de ebeveyn olursa 6 kişi için simit hesabı yapacağız.

Şimdi simit hesabımızı bunun üzerine yapalım çay ve simit fiyatını da en düşük ilçeye görece yapacağım.

İstanbul’un her yerinde en düşük simit fiyatı 7.5 TL bir bardak büyük çayın fiyatı da en düşük yerde 10 TL değil mi ?

Kişi başına her öğünde bir simit bir çay tüketildiğini hesaplayalım;

Simit 7.5 TL

Çay 10.00 TL ikisi 17.5 TL Yaptı Bunu 6 Kişilik bir ailenin sabah kahvaltısı olarak kabul edip çarpalım 17.5 X 6 = 105 TL yapar 6 kişilik ailenin bir öğünü.

Bir günde 3 Öğün var 105 X 3 = 315 TL yapıyor bir ailenin günlük simit ve çay ödemesi …

Bir ay 30 gün olduğuna göre 315 X30 Gün =9.450 TL yapar…

11.500 TL asgari ücret ise daha bu alınacak bu paradan 9.450 TL yi düştüğünüz zaman geriye 2.050 TL kalıyor

Kira,elektrik,su,doğalgaz,telefon, yol masrafı,vs.vs. diyecek olursa bu asgari ücretli nasıl geçinecek.

Hükümet çıkıp döviz bazında baktığınız zaman asgari ücretli en yüksek maaşını bizim zamanımızda alıyor diyor evet bu doğru ama diğer bir doğru daha var ki eskiden asgari ücretin % 20 si kiraya giderken bugün tamamı ile 60 m2 lik bir daire tutmak çok zor bunu kimse söylemiyor.

Bu halk siyasilerden kısır çekişme ve boş söz değil kimseye muhtaç olmadan nasıl hayatını sürdürecek bir ekonomik politika geliştirmelerini istiyor.

Yıllar önce bir kişi emekli olduğu zaman ikramiyesi ile bir ev bir araç alabiliyordu peki 30 sene çalışıp bugün emekli olacak bir kişi maaşı ile ne alabiliyor ? Cevap verelim 25 yaşında bir Şahin veya Doğan Marka araç alabilirse dua etsin.

Aslında yazacak çok şey var ama herkes her şeyin farlında ama kimse halkımızın günlük sorunlarına eğilmiyor.

İktidarda raydan çıktı muhalefet de bizim sorunlarımız bu kafa ile değil yep yeni ve farklı bir yaklaşım ile çözülebilir diyeceklerim şimdilik bu kadar…

İstanbul Times / Fatma Ozan – 01.08.2023