Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şubesi ve Parlamento İlişkileri Komisyonu (PİK) tarafından organize edilen "Anayasa Değişikliği ve Referandum" toplantılarının ikincisi gerçekleştirildi. İlk toplantıda MHP Afyonkarahisar Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Mehmet Parsakile MHP Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Başdanışmanı Oğuz Turhan’ı dinleyen genç işadamları, bu kez CHP’li Muharrem Erkek ve Murat Emir’i ağırladı. TÜGİAD Ankara Şubesi’nin bir sonraki konuğu ise AK Parti temsilcileri olacak.
Toplantının açış konuşmasını yapan TÜGİAD Ankara Şube Başkanı Ercan Kahraman, şunları söyledi:
"Bizler bu referandum ve anayasa değişikliği sürecinde her şeyi bilip ona göre karar vereceğiz. Yine bizler bu süreçte herkese söz verip onları dinliyoruz. Bugün bu kapsamda TÜGİAD Ankara olarak ikinci toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Daha önce MHP'li üyeler ile buluştuk. Bugün CHP üyeleri konuğumuz sonraki toplantımızda da AK Parti üyeleri konuğumuz olacak. Biz derneğimizde her kesimin sesini barındırıyoruz. Üyelerimizin her türlü farklı görüş ve düşüncesine aynı saygıyı gösteriyoruz. Bugün bizleri kırmayıp teşrif ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Süreçte iş dünyası temsilcileri olarak en doğru analizi yapıp kararlarımızı vereceğiz."
CHP’li Erkek: “Düzenleme meşru değil”
CHP Çanakkale Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Muharrem Erkek konuşmasında, bu anayasa paketinin meşru bir düzenleme olmadığını savunarak, “Çünkü bu düzenlemede kuvvetler ayrılığı yok ediliyor. Anayasadaki temel organlar kullanılamayacak” dedi. Erkek, kuvvetler ayrılığının başkanlık sisteminde parlamenter sisteme göre daha belirgin olduğuna işaret etti ve “Ama burada getirilmek istenen sistem kuvvetlerin tek kişide toplanmasına neden oluyor. Zaten 15 yıldır tek adam yönetimiyle idare ediliyoruz. Yeni düzenleme ile birlikte bir kişi istediği kuruma istediği kişiyi atayabilecek” diye konuştu. Başkanlık sisteminin uygulandığı ABD'de Başkanın kongreyi ve senatoyu fesih yetkisi olmadığına dikkat çeken Erkek, Türkiye’de getirilmek istenen sistemin ise bunun tam tersi olduğunu savundu. Erkek, “Biz CHP olarak parlamenter sistemi savunuyoruz. Şu anda Kıta Avrupa’sında hiçbir ülkede başkanlık sistemi yok. Yine dünyada demokratik rejimden başkanlığa geçen ülke yok” dedi.
CHP’li Emir: “Hukuk ortadan kaldırılıyor”
CHP Ankara Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Murat Emir de getirilen paketin Türkiye'nin varlığını bile tehlikeye sokan bir düzenleme olduğunu öne sürerek, “Türkiye maalesef bir anayasasızlaştırma sürecine götürülüyor, hukuk ortadan kaldırılıyor ve bu durumda yeni bir anayasa tartışılıyor. Anayasa Mahkemesi, mahkeme olmaktan çıkmış, hukuk yok" dedi.
Bir ülkede yatırımların ve istihdamın artması için anayasa, hukuk ve özgürlüğün temel şart olduğunu vurgulayan Emir, şöyle konuştu:
“Sizler yatırım ortamının birebir içindesiniz ve buraya müdahil olup bir tavır sergilemelisiniz. Yapılmak istenen şey bir rejim değişikliğidir. Cumhuriyet rejimi millet egemenliğini devletin organlarıyla yürütür. Güçler ayrılığı teminat altına alınır. Ancak getirilmek istenen sistemde bunların tam tersi düşünülüp hayata geçirilmek isteniyor. Komisyondaki görüşmelere dahi bir bilim adamını çağırmadılar. Bu yapılanlar anayasaya aykırı düzenlemelerdir."
CHP’li vekiller, konuşmaların ardından yapılan soru-cevap bölümünde genç işadamlarının sorularını yanıtladılar. Daha sonra Başkan Ercan Kahraman ve Yardımcısı Koray Kartal ile PİK Başkanı Begüm Akış tarafından CHP'li vekillere TÜGİAD Ankara Şubesi adına teşekkür plaketi takdim edildi.