DUVARI NEM İNSANI GAM YIKAR

Bir Atasözü, bir olaya bu kadar mı denk düşer ?

Bir acı, bir nasihate bu kadar mı eş değer ?

Bir kusur, bir cana bu kadar mı kastederm ?

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner / Başakşehir - İstanbul

CİNAYETTEN FARKI NE ?

14 Mayıs 2019 tarihinde, saat 17.31’de, İstanbul Başakşehir’de, özel bir sitenin istinat duvarı yola yıkıldı. Oradan geçmekte olan araç göçük altında kaldı. Bir vatandaşımız hayatını kaybetti, bir vatandaşımız da ağır yaralandı. İstanbul Valiliği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkili kurumlar durumu sıradan bir kaza vakasına bağladı. Olay hakkında soruşturma başlatılacağı, hukuki yönden inceleme yapılacağı açıklandı. Klasik taziye mesajları, tanıdık üzüntü nidaları ne facianın boyutunu, ne de sebeplerini tartışmaya açtı. Oysa yaşananlar, büyük ihmallerin, göz göre göre gelen acı faturasıydı.

AYIPLI PROJELER VE İNŞAAT RUHSATI

Ölümlü kaza Başakşehir ilçesi, Başakşehir mahallesi Bulvar İstanbul adlı sitenin İshak Paşa Sokak’ta bulunan istinat duvarının, bitişik yaşam alanı olan Bahçetepe Sitesi önüne yıkılmasıyla yaşandı.

İSKİ Başakşehir şubesi çalışanı, iki çocuk babası, 40 yaşındaki Fatih Göztepe, olay yerinde hayata veda etti.

Araç içine sıkışan arkadaşı Fatih Çukur ise ağır yaralı olarak kurtarıldı.

Olayın geçtiği Bulvar İstanbul adlı proje Emlak Konut GYO güvencesiyle, Özkar-Özülke, Bulvar İstanbul iş ortaklığı ile 15 blok, 1555 konut olarak inşa edildi. Arsa taş ocağı üzerindeydi.

Zeminden oluşan kusurlar imalat aşamasında ve mühendislik planlarında aksamalara yol açmış, teslim tarihi ertelenmişti.

KAZA GELİYORUM DEDİ

Bakın aynı sitede bundan önce neler yaşanmıştı?

-Taahhüt edilen yapı malzemeleri yerine, düşük kaliteli malzemeler kullanılmıştı.

-Bazı evlerin çatıları çökmüştü.

-Dairelerin camlar patlamıştı.

-Yüklenici firma, taşeronlara yanlış gider planı yaptırmıştı.

-Sık su baskınları yaşanmıştı.

-Ayıplı konutlarda yaşam başlamıştı.

Deforme olan altyapı;

Yapılan kazıya, destek görevi görmesi gereken dolgu alanına, toprağın tutunmasını sağlayan mühendislik uygulamalarına kontrolsüz su kaynağının sızmasıyla, faciaya davetiye çıkarmıştı.

SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Ölümlü kazaya adı karışan Bulvar İstanbul projesine güvence olan Emlak Konut GYO da, projeye inşaat ruhsatı veren Başakşehir Belediyesi de ortaya çıkan ağır tablodan sorumludur.

İstanbul’un konut şantiyesi Başakşehir’de, boş bulduğu her alanı emlak fikriyatına dönüştüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Emlak Konut GYO, Başakşehir Belediyesi ve yüklenici firma yöneticileri eşit oranda kusurludur.

İLK DEĞİL

Başakşehir’de duvar yıkılmasına bağlı çökme ve göçük olayı ilk kez yaşanmıyor. 2019 yılının Şubat ayında Başak Mahallesi’nde bulunan Final Okulları’nın bahçe bölümünde yer alan istinat duvarı çökmüştü. Şans eseri okullar kar tatilinde, öğrenciler evlerindeydi.

Yıkılan duvar, okulun halı sahasını kullanılamaz hale getirdi. Olayda ölen ya da yararlanan olmaması şans eseriydi. Basında küçük sütunlara sıkışan haber başlıklarıyla durum geçiştirildi.

HALK EĞİTİM MERKEZİ BİNASI ÇÖKEBİLİR

Gelelim Başakşehir Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğu binaya. Başakşehir Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, No:1’de yer alan merkezin fiziki durumuna; Anaokulundan devşirme binanın imalatında ağır ihmaller ve kusurlar var. Yüklenici firma, drenaj kanalları konusunda yeterli özeni göstermemiş. Projenin temeli, gerekli su katmanları oluşturulmadan tamamlanmış. Suya karşı koruma olarak düşünülen perde duvar yapımında ve yalıtım uygulamasında problemler görülüyor. Halk Eğitim Merkezi’nin bahçesi şuan şantiye vaziyetinde. Duvarlarda derin çatlaklar var ve doku su alıyor. Başakşehir Belediyesi, soruna müdahale etmek yerine, sorumlu firmadan tazminat koparmanın derdinde. Üniversiteden rapor almak için başvuru yapılmış. Yazılacak raporlar doğrultusunda, imalatçı firmanın hataları onaylanacak ve yenileme işlemleri başlayacak. Oysa kaybedilecek bir saat bile yok.

Çünkü, Halk Eğitim Merkezi’nde;

-Suriye’li öğrenciler eğitim alıyor.

-Engelli kursiyerler el sanatları kurslarına katılıyor.

-Kadrosuz usta öğretici eğitimleri veriliyor.

-Oryantasyon eğitimleri düzenleniyor.

-Bilgisayar işletmeciliği dersleri devam ediyor.

-Okuma etkinlikleri yapılıyor.

-Okul servis sürücülerinin eğitim programları uygulanıyor.

-Trafik eğitimleri veriliyor.

Yani, her günü dolu, her günü hareketli bir eğitim noktası.

Böylesine riskli bir durumun, böylesine duyarsız şekilde algılanması, ciddi tehlikelere alan açıyor.

SORUYORUZ;

-Bulvar İstanbul’da yaşanan üzücü durum 45 dakika sonra meydana gelseydi ve istinat duvarı okul servis minibüslerinin üzerine düşseydi, sonuç ne olurdu?

-Yüzlerce öğrencinin yaşam hakkını hangi gerekçe savunurdu?

-Projedeki eksikler ve yetersizlikler böylesine somutken, bunca zaman niçin susuldu?

-Göçük sonrası teknik ekiplere hasar tespiti yaptıran, yıkıntının kaldırılması için acele çalışma başlatan, inşaat duvarının yeniden inşasına soyunan ve site içindeki cami dahil, hemen her üniteyi yeni baştan üretmeye kalkışan Başakşehir Belediyesi, olayı neden soğuttu?

GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Yeni konut projelerinin yuvası haline gelen Başakşehir’de, yerel yönetimden sorumlu yöneticileri, yapı ruhsatı ve inşaat ruhsatı kriterlerine uygun davranmaya, teknik standartlara ve kalite normlarına bağlı kalmaya çağırıyoruz.

İmar Kanunu ve İmar Yönetmeliği’ne uymayan projelerde sık denetimler yapmaya, gerektiğinde imalatı durdurmaya, hatta yıkmaya ve ruhsat yenilemesi yapmaya davet ediyoruz.

Mimari projesi, statik projesi, elektrik, mekanik ve tesisat projeleri yetersiz olan işlere ve ruhsatsız başlanan üretimlere yönelik yasal yaptırımların eksiksiz yerine getirilmesi için uyarıyoruz.

17 AĞUSTOS’LAR BİR DAHA YAŞANMASIN

Ülkemizi acıya boğan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 20.yılına gelmiş olacağız. Yeni kayıplar, yeni üzüntüler, yeni felaketler yaşanmaması için, önerilerimizi, ikazlarımızı, eleştirilerimizi, düşüncelerimizi bugün ve her zaman kamuoyuyla paylaşacağız.

Başakşehir Belediyesi yönetiminin 2019-2020 eğitim öğretim yılı başlamadan önce, ilçe sınırlarında kalan tüm binaların teknik kontrolünü yapmasını, riskli bina envanterini çıkarmasını, tehlike arz eden yapı ve projelerin boşaltılmasını sağlamasını, çevre, altyapı donanımı, teknik kriter ve fiziki kusurlara bağlı olumsuzlukları bir an önce kayda alarak düzeltilmesini planlamasını talep ediyoruz.

Ben Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Özgür Karabat, bu önemli durumun en yakın takipçisi olacağımı, ilçe belediye yönetiminin konuyla ilgili tavrını hassasiyetle gündemde tutacağımı, İstanbul halkına ve Başakşehir sakinlerine buradan duyuruyorum.

Kamuoyuna saygılarını sunuyorum.

Milletvekili Özgür Karabat sürekli halkın sorunları ile ilgileniyor 

Seçildiği günden bu yana halkın sorunlarına yönelik sayısız soru önergesi veren ve yüzlerce önemli olaya dikkat çekmek için açıklama yapan CHP İstanbul 3.Bölge Milletvekili Özgür Karabat bu seferde 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 20.yıl dönünü nedeni ile kısa bir süre önce sağlam yapılmadığı için Başakşehir ilçesi Kayaşehir Mahallesinde çöken istinat duvarı önünde basın açıklaması yaparak sorumlular hesap versin dedi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner / Başakşehir - İstanbul

Karabat Konuşmasına şu şekilde başaldı "Öncelikle Marmara Depreminin 20.yıl dönümü nedeni ile önünde açıklama yaptığımız Başakşehir ilçesi Kayaşehir Mahallesindeki İstinat duvarının sağlam yapılmadığı için çökmesinden dolayı hayatını kaybeden Yurttaşımıza Allah'tan rahmet dilerim. Yaralanan arkadaşımıza geçmiş olsun dileklerimi iletirken sağlam yapı yapmayarak insanların ölümüne neden olan herkesin hak ettikleri cezalara çarptırılmasını dilerim" Şeklinde konuştu.

Karabat :  Yağmur Çamur dinlemiyor

Toplum odaklı sorunlara her zaman önem veren Milletvekili Özgür Karabat binlerce vatandaşın hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 20. yılında da yaşanan felaketi unutmayarak bir basın açıklaması ile halen depreme yönelik ciddi çalışmaların yapıldığını ifade etti.Karabat'ın basın açıklamasına CHP  Başakşehir Meclis üyesi ve grup balkan vekili Nizamettin Kümeç, CHP Başakşehir ve İBB Meclis üyesi Hayrettin Özbakır, Enser Şentürk eski meclis üyesi ve ilçe başkanı iş adamı Kâzım Özeren başta olmak üzere çok sayıda vatandaş basın açıklamasına katıldı.

Yağmur altında yapılan basın açıklamasında bir vatandaş ben bu bölgede ikamet ediyorum.Burada çöken istinat duvarı gibi çok sayıda yer mevcut yetkililer bir an önce bu sorunlara el atsınlar dedi.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim