Yerli-yabancı 34 öykücünün yer alacağı, 2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nin basın toplantısı gerçekleşti.


İstanbul Times Haber Merkezi / Müzeyyen Kurt 

Üsküdar Kız Kulesi’nde gerçekleşen basın toplantısına Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, genel sanat yönetmeni Aykut Ertuğrul, Zeytinburnu Kültür ve Sosyal İşler Müdürü, yerli yabancı öykücüler ve basın mensupları katıldı.

Basın toplantısında konuşan Zeytinburnu Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Veli Koç, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın selamını ileterek, belediye olarak öykü yarışması, geleneksel sanatlar yarışması, kitap okuma yarışması, fotoğraf yarışması, 15 Temmuz Makale Yarışması, Merkezefendi Tıp Festivali gibi etkinlikler düzenlediklerini anlattı.

Koç, 70’e yakın kültür yayını bulunduğunu dile getirerek, “Dün itibariyle de yedi yirmidört faaliyete geçen Merkezefendi Şehir Kütüphanesi ile kültür hayatımıza katkı vermeye devam ediyoruz.” dedi.

Zeytinburnu Belediyesi Genel Sanat Yönetmeni Aykut Ertuğrul ise, festivalin 2. sini düzenlemekten mutluluk duyduklarını ifade ederek, şunları aktardı:

“Geçen yıl çok iyi geçti katılım olarak da iyiydi. Bu yıl da festivalimize 25 yerli 10 yabancı öykücü katılacak. Geçen yıl da bu yıl da genel olarak katılımın yerli öykücülerde özellikle yaş ortalamasının genç olmasına dikkat ettik özellikle gençlerin ne söylediğini dinleyelim dedik. Usta öykücüler oturum başkanı ve birkaç oturumda konuşmacı olarak varlar.”

Festivalin bu yılki onur konuğunun usta öykücü Hüseyin Su olduğuna dikkati çeken Ertuğrul, festivalin yeni etkinlikleri arasında yabancı öykücülerin konuşacağı Dünyanın Öyküsü, İlk Kitap Ödülü ve Genç Yazarlar Atölyesi etkinliği olduğunu kaydetti.

Ertuğrul, festivaldeki panellere önem verdiklerine değinerek, şunları vurguladı:

“Panellerde öykünün tarihinden bugüne bir çerçeve çizmeye çalıştık. Biz etkinliklerin kitaplaşması meselesini önemsiyoruz, şahsen kedime metin muhafazakarı diyebilirim, bir şey metinleştiğinde erişime daha çok açılmış gibi geliyor. O yüzden festival biter bitmez bu panellerdeki tebliğlerin ve genç yazarlar atölyesindeki düşüncelerini kitaplaşma çalışmasına gireceğiz. Bundan sonra her festivalden sonra böyle de bir kitap çıkarmış olacağız.”

Festival kapsamında gerçekleşecek 3. Zeytinburnu Öykü Yarışması’na da değinen Ertuğrul, şunları söyledi:

“Biz bu yarışma için tema belirlemiyoruz, yönlendirmeye gerek olmadığını düşünüyoruz çünkü tema kendi kendine beliriyor bize göre. Mesela, bu yıl yarışmada gelen öyküler arasında 15 Temmuz ön plandaydı. Buna da şöyle diyebiliriz, sokakta olan, yaşayan genç arkadaşlarımız hayattan bağımsız değiller ve çok iç içeler bunu görmek de bir öykücü olarak benim için umut verici oldu. Konu verdiğimizde bunun bir kompozisyona dönüşme riski oluyor o yüzden biz tema belirlememeyi tercih ediyoruz. “

Dedalus  Yayınları Genel Yayın Yönetmeni ve yazar Sedat Demir ise, öykü festivalinin çok güzel bir fikir olduğu düşüncesini dile getirerek, “Benim de zihnimde uzun zamandır taşıdığım bir şeydi, bir öykü okuru olarak ve yazmaya çalışan biri olarak heyecanla karşılıyorum. Bu kadar özenle hazırlanmış bir program açıkçası ben uluslararası çapta görmemiştim, Aykut Ertuğrul’a içerik için teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

Festivalde yer alan Suriyeli yazar Hatip Bedle ise, öykü ve senaryo yazdığını, aynı zamanda gazeteci olduğunu kaydetti.

Bedle, şunları dile getirdi:

Suriyeliyim ve Arapça yazıyorum ve dilim birçok ilkede bilinen bir dil. Ben komedi tarzında yazıyorum. 80 kadar kitabım var, dizi ve radyo programları da yazmıştım. Burada bulunduğum için Türk halkına teşekkür ediyorum.

Hükümetler değişiyor, biri gidip diğeri geliyor ama halk kalıcıdır biz de Suriyeliler olarak kalıcıyız. Zeytinburnu Belediyesine de teşekkür ediyorum. Böyle belediyeler sayesinde böyle programlara katılabiliyoruz.

Suriye’de bu tarz şeyleri yapmak için pek izin olmuyor. Bu bizim için yeni ve güzel bir şey umuyorum ki bir gün biz de Türk halkı gibi, Türk demokrasisine benzeriz bu konularda.

Hapit Bedle, kendisine sorulan “Suriye’den birçok sanatçı geldi, burada faaliyetlerine devam etmeleri için neler yapmaları gerekir?” sorusuna ise şu cevabı verdi:

“İstanbul ve Gaziantep’te Suriyelililer için yazarlık ve gazetecilikle ilgili bazı çalışmalar var. Biz Suriye dışındaki Suriyeli yazarlarla bağlantı kurduk. Başka bölgelerden gelen kişiler de tabii ki var bu kurumda. Bir projemiz var Suriye TV adıyla bir kanal kuracağız İstanbul’da ve ben de kurucularından biriyim.

Bedle, “Aziz Nesin okuyor muydunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:

“Allah rahmet eylesin. 1985’ten beri Aziz Nesin okuyorum ve ustam olarak görüyorum. Çok iyi bir yazar, büyük bir yazar ve iyi bir öğretmen. Bazı yazarlar Suriye’de ana Arap Aziz Nesin derler ama ben bu lakabı haketmiyorum.”

Festival, 21 Mart Salı günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde saat 19.00’da düzenlenecek açılış programı ve Erkan Oğur-İsmail Hakkı Demircioğlu konseri ile başlayacak.

-      2. Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali etkinlikleri 

Festivalin bu yılki onur konuğu Hece dergisinin kurucusu, usta öykücü Hüseyin Su olacak. Festivalin son gününde, ZKSM’de düzenlenecek ve oturum başkanlığını Ali Haydar Haksal’ın yapacağı “Hüseyin Su Öyküsü” panelinde usta öykücü konuşulacak.

Festival boyunca Zeytinburnu’ndaki liselerde düzenlenen “Okulda Öykü Var” etkinliklerinde, yerli ve yabancı öykücüler binlerce lise öğrencisiyle buluşacak ve öykü konuşacak.

ZKSM’inde ise hafta boyu öykü okumaları, öykü atölyesi, genç öykücüler atölyesi, çağdaş Arap, İspanyol, Rus öyküsü atölyeleri, öykü ve gelenek, öykü ve postmodernizm, öykü ve modernizm gibi konuların konuşulacağı paneller düzenlenecek.

Festivale Makedonya’dan Aleksandar Prokopiev, Rusya’dan Alisa Ganieva, Fas’tan Enis Rafii, Bosna-Hersek’ten Faruk Sehic, Yunanistan’dan George Pavlopoulos, Suriye’den Hatip Bedle, Filistin’den Mazen Maarouf, Mısır’dan Vahid Tavile, İspanya’dan Raquel Martinez Gomez Lopez, Slovakya’dan Svetlana Zuchova katılacak.

Türkiye’den ise, Ahmet Sarı, Ali Ayçil, Ali Haydar Haksal, Aliye Akan, Arda Arel, Arzu Kadumi, Betül Ok, Emine Batar, Ertan Örgen, Elçin Sevgi Suçin, Kürşat Çelik, Mehmet Kahraman, Mustafa Başpınar, Melih Tuğtağ, Mustafa Çiftçi, Osman Cihangir, Osman Koca, Sadık Yalsızuçanlar, Sedat Demir, Senem Gezeroğlu, Yahya Arslan, Yavuz Ahmet Koç, Yıldız Ramazanoğlu, Yunus Meşe ve Zeynep Kevser Şerefoğlu Danış katılacak.

Festival, Zeytinburnu Belediyesince Zeytinburnu çapında her yaş grubunda bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Bilgi Evleri Zeytinburnu Öykü Yarışması” ödül töreni, ilk öykü kitaplarını yayımlayanlara verilecek “İlk Kitap Ödülü” töreni, öykü okumaları ile final yapacak.


Geçtiğimiz yıl alanında bir ilk olma özelliğiyle İstanbul’da edebiyatseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festivali, ilk yılında 10 bini aşkın öyküsever takip etmişti.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA) 

Editör: TE Bilisim