Son zamanlarda gündemden düşmeyen İsrail’e boykot ile başlayan ve adından çokça bahsedilen troy kart gündeme damgasını vurdu ve git gide de insanlar arasında hızla yayılmaya devam ediyor. Bugüne kadar adını bile bilmeyen insanlar bu kartı çokça duyar oldu.

Sosyal medya da hızla adından söz ettiren bu kartı araştırmaya karar verdim.

TROY un açılımına bakalım

Türkiye'nin ilk ve tek yerli ödeme sistemidir. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart hizmeti sunmaktadır. TROY, Bankalar arası Kart Merkezi tarafından 2015'te kurulan ödeme şemasıdır. Bu yerli ödeme sistemi, bankalar ve işletmeler arası para akışını sağlayan elektronik bankacılık yöntemi olarak kullanılır.

31 Mart 2016 tarihinde Bankacılık ve düzenleme Kurumu’ndan kartlı sistem kurmak üzere faaliyet izni almıştır.

Bu işlem elektronik ortamlarda yapılan alışverişler için geçerli olabilmektedir. Mastercard işte bu ara yüz görevini yerine getirmek üzere geliştirilmiş bir projenin ürünüdür. Piyasada bunun gibi Visa veya Amex firmalarının da yer aldığını biliyoruz. Troy Kart ise bu görevi görmek üzere tasarlanmış yerli bir projedir.

Bu hizmeti sağlayan bankalara giderek yeni hesap açmak vasıtasıyla Troy kart edinebilirsiniz. Diğer taraftan mevcut kartınızı da Troy kart ile değiştirebilirsiniz. Bu sayede yerli yatırımlara destek olacaksınız. Dikkat edilmesi gereken nokta bu kartın yalnızca yurt içinde kullanılabiliyor olmasıdır.

POS cihazı üzerinden alışveriş yapılabilir. Ortak ATM’ler yardımıyla para çekilebilir. İnternet alışverişi yapılabilir.

İnternet alışverişinin güvenli olması adına GO ismi verilen hizmet Troy Kart tarafından sağlanmaktadır. GO – Güvenli Öde hizmeti ile diğer kartlarda olduğu gibi SMS ile şifreleme yöntemi kullanılmaktadır. Bu sayede hem internet alışverişinde hem de gündelik işlemlerde güvenli bir hizmet sunulmuş olmaktadır.

Troy kart da hem banka hem kredi hem de ön ödemeli kart hizmetlerini hazırlamış ve kullanıma açmıştır.

Troy kartı destekleyen sanal pos yazılımlarını merak ettiyseniz aslında birçok ödeme kuruluşu bu kart ağını desteklemektedir.

Öncelikle troy isminin nereden gelebileceğini düşündüğüm Troyalılara bir bakalım.

Fatih Sultan Mehmet hem büyük bir mareşaldi, hem teşkilatçı bir devlet başkanıydı, sanatı ve sanatçıyı koruyan felsefeye ve serbest düşünceye önem veren, huzurunda tartışmalar yaptıran büyük bir padişahtı. Fatih, şehzadeliği döneminden itibaren eski Yunan filozoflarıyla ilgili kitapları, Herodot'un, Romalı tarihçi Titus Livius, Romalı tarihçi Quintus Curtius Rufus'u, Büyük İskender'in, papaların, imparatorların, Fransa krallarının ve Lombardların vekayinâmelerini okumuştu. Rönesans dönemi hümanistleri Türkleri Truvalıların soyundan kabul edip, eserlerinde Asya'ya giden Truvalı bir grubun, yani Türklerin geri dönerek Yunanlılardan intikam aldığını anlatırlardı. Bütün yapılanlardan haberdar olan Fatih Sultan Mehmet, 1462'de Truva harabelerinde iken başını sallayarak, "Allah, beni bu şehrin ve halkının müttefiki olarak bu zamana kadar sakladı. Biz bu şehrin düşmanlarına galip geldik ve onların vatanlarını aldık. Yunanlıların biz Asyalılara karşı yaptıkları kötü davranışların intikamını, aradan uzun zaman geçmesine rağmen onların torunlarından aldık" demişti.

Biraz geriye gidelim…

Tarihini bilmeyen liderlerin ülkelerini korumaları veya başarıya götürmesi imkânsızdır. Emperyalizme karşı zafer kazanan Fatih Sultan Mehmet ve Mustafa Kemal Atatürk'ün ortak sözü; Hektor'un intikamını aldık” olmuştur.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale savaşını kazandıktan sonra “Hektor’un intikamını aldık” demiştir

Fatih Sultan Mehmet, Papa II. Pius'a göndermiş olduğu mektubunda, Türklerin, Troyalılar soyundan geldiklerini ve Hektor'un öcünü almanın Türklerin sorumluluğu olduğunu yazmış.

Peki, neden Türk tarihinin iki büyük lideri bu ortak açıklamayı yapmışlardır.

Avrupa Gazetesi’nin yazarlarından Türker Ertürk, Londra’ya geldiğinde yaptığı konuşmada Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale savaşını kazandıktan sonra “Hektor’un intikamını aldık” sözünü hatırlatmıştı.

Fatih'in "Troya'nın öcünü aldık" diyen anlatısı yazılı. Bir diğerinde Türklerin Troyalılarla bağları olabileceği iddiaları yazılı. En ilgincini ise "Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922'de yanındaki bir subaya söylediği öne sürülen 'Dumlupınar'da Hektor'un öcünü aldık' sözü ile Homeros'un Troya Savaşını Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla sonuçlanacak Kurtuluş Savaşı ile ilişkilendirerek Türkiye'nin modern siyasi tarihine taşınmıştır." Levhası oluşturuyor. Artık nakit para taşıyan pek kimse kalmadı. Hemen, hemen herkesin cebinde en az bir banka kartı birde kredi kartı var. Bu kartları çıkartıp köşesine baktığınızda emimim pek çoğunuz mastercard yâda Visa kart amblemlerini göreceksiniz.

Hiç merak ettiniz mi?

O zaman size bir haberim var, bu kartlardan yaptığınız her alışveriş için %1,5 nu Amerikan Yahudi sermayesine, komisyon olarak ödüyoruz. Ve ödemeye de devam ediyoruz. Yani yaptığımız her 100 TL lik alışverişin 1,5 lirası her 1000 TL nin ise 15 lirası bizim cebimizden çıkıp onların cebine giriyor.

Yalnızca ödeme yaptığımız için son günlerde boykot ediyoruz. Yerli mala yöneldik fakat şu da unutulmamalıdır ki yerli mal alırken de bu şirketlere komisyon gidiyor ve hiç bir şey yapmadan. Biraz daha konuyu genişletelim.

Amerika dolar ile ülkeleri, kartlarla bireyleri inceler hangi ülke ne kadar alış veriş yapmış ne almış bunun doların rezerv olarak kullanmasından dolayı izliyor

2018 yılında bir araştırma yapılıyor. ABD menşei Visa ve mastercarta ülkemizden ne kadar komisyon ödeniyor diye o zaman ki kart miktarı yaklaşık olarak kart 212 milyon idi ödenen komisyon ise 130 milyon dolar idi bugünün kuru ile yaklaşık 4 milyar TL ayrıca burada

dikkat etmemiz gereken önemli hususta şu kurumlar vergisi mükellefiyeti olmadığı içinde bize tek kuruş vergi vermiyorlar.

Yıllık 800 milyon TL vergi vermesi gerekiyordu bu yıl arttırmayı düşünüyorlar bilindiği üzere kurumlar vergisi % 20 dir. Düşünüyorlar ama verilmiyor olması şu an ise kart 385 milyon rakamlara lütfen dikkat edin. (385 Milyon” Konuya ileri sayfalarda değineceğim)

Devam edelim…

Son 30 yılda banka ve kredi kartı kullanımı arttı. Ülkemizde Visa ve Mastercard yaklaşık 115 milyar TL dolar ile ifade edersek 4 milyar dolar para kazanmış eğer ki kurumlar vergisi mükellefi olsaydı.

Ülkemize verilmesi gereken yılda vermesi gereken yaklaşık vergi miktarı 24 milyar TL idi bugünün kuru ile ama maalesef ki bir kuruş bile vermediler. Dünyada Müslümanlar kadar zülüm gören bir millet yok ama Müslümanlar kadar kendi düşmanını kendi parasıyla besleyen başka bir millet daha yok.

Soru Şu?

Hadi diyelim ki 2016 yılına kadar ülkemizde yerli ve mili ödeme sistemi yoktu. Bu nedenle ABD menşei ödeme sistemlerini kullanmak için bir mazeretimiz vardı ancak 2016 yılında bankalar arası kart merkezi yerli ve mili ödeme sistemimiz olan troy u çıkardı.

Troy un bugün itibariyle % 50.01 i merkez bankasına ait yaklaşık % 23 ü kamu bankalarına ait Vakıf Bank Ziraat Bank ve Halkbank geri kalan % 27 lik kısmı ise Türkiye iş bankası Yapı kredi gibi bankalara ait.

Bizim troy dediğimiz şey mili kart % 73 ü devlete ait ama ülkemizde bilinirlik sayısı %5 in altında bankadaki çalışanlar dahi bilmiyor oldukları iddialar arasında bazıları ise şu cevabı veriyor.

Yurtdışında geçmiyor olduklarını söylüyorlar bankalar dan raporlar kısmına girerseniz bugün dahi banka kartlarının yurt dışında kullanımı %2 dir bu kartların % 98 si ülkemizde kullanıyor. Buda acı gerçeği ortaya çıkartıyor.

Birileri yurt dışında bu kart geçmiyor diye mili kartımızın yerine diğer kartları öneriyor oldukları iddialar arasında olması da acı bir gerçek ben burada şunu demiyorum diğer kartlarınızı iptal edin.

Yurt içinde troy kartınızı kullanın yurt dışında ise X kartı kullanın bu konuda hem devletimiz de hem de vatandaşlarda bir duyarsızlık var. Brezilya kendi ödeme sistemini çıkarttıktan sonra yaklaşık 110 milyon karta ulaşıyor ve 5 yıl içerisinde 40 milyar dolar işlem hacmine ulaşıyor biz kartımızı çıkartalı yerli ve mili ödeme sistemine geçeli 7 yıl olmuş bizim şuanda 385 milyon kart var bunun sadece 15 milyonu troy logolu kart bir Brezilya kadar olamamışız iş lafa gelince esip gürlüyoruz ama realite bu geçen sene devletimiz troyun yaygınlaşması ile bir yönetmelik hazırlamış ama bankalar birden ayağa kalktı bizim anlaşmamız var bu itirazın yüzünden troy kart rafa kalktı ve rafta hala duruyor.

Kimsenin de bununla ilgilendiği görülmüyor.

Ben buradan sendikalara, sivil toplum kuruluşlarına sesleniyorum maaş pazarlığının dışında ortalıkta gözükmüyorlar biz ne sendikalarda nede sivil toplum kuruluşlarında yerli ve mili bilinç oluşturamamışız öğrencilerimize ve vatandaşlarımıza yerli ve mili ödeme şeklini anlatamamışız oysa yerli ve mili ödeme şekli mili silah kadar önemli bir meseledir.

Devletimizin gelire ihtiyacı var. Yabancı kart vergisi çıkarılmalı. Bu kart vergisi vatandaşa yansıtılmamalı diye hüküm koyulmalı sadece 200 TL bir vergi koysak ve kanuna şu ibareyi eklesek Türkiye’de kurumlar vergisi ödemeyen ve ödeme sistemini kullanan kartlar için bu vergi oranı %100 artırımı uygulanacaktır.

Devletimiz bundan ciddi bir gelir elde etmiş olur en azından yabancı kartların kullanımını bankalara ödetmiş oluruz bundan sonra ise bankalar yerli kart için elinden geleni yapacaklardır.

Türkiye’de sadece ekim ayında İsrail sermayesi olan Mastercard ve Visa kartları ile yapılan her harcama şirketlere 705 milyar lira kazandırdı. İsrail’e desteğini açıklayan bu şirketleri boykot eden birçok kişi kredi kartlarını yerli ödeme aracı troy a çevirmeye başladı. İsrail mallarına karşı başlatılan boykot Visa ve Mastercard a uzandı. Sosyal medyada yerli ödeme aracı troy a geçelim kampanyası başlatıldı. Bu şirketler bugün dünyanın en büyük finans şirketleri arasında yer alıyor. Yahudi sermayesinin kontrolündeki kredi kartının kâşifi olarak bilinen her iki kurum Dünya genelinde kredi kartı ile yapılan tüm harcamalardan telif ücreti altında komisyon alıyor.

Visa ve Mastercard kartın Türkiye pazarında her yıl kazandırdığı rakam milyar dolarla ölçülüyor. Türkiye’de sadece ekim ayında bu iki kart ile yapılan harcama 705 milyar TL yıllık bazda ise trilyonluk lirayı buluyor tüketicinin yaptığı her harcama da %2 civarında komisyon alıyor.

Mastercard Visa nedir ne zaman kuruldu kim kurdu amacı nedir?

Her ikisine kredi kartı ile ödemelere aracılık eden finans şirketleridir. Kredi kartının kredi kartlarımızın üzerlerinde mastercard yâda Visa bu ikisinden birisini görürsünüz aracı kurumlar vardır tabi ama en yaygın olanları bunlardır. Çoğumuzun da dikkatini mutlaka çekmiştir. Peki, bunlar ne işe yarıyorlar kredi kartı ile yapılan ödemelere aracılık ediyorlar yani kredi kartları aslında mastercard yâda Visa nın değil bu şirketler arka planda bankalarla anlaşıyorlar yani sizlerin yapmış olduğu kredi kartı harcamalarında binde X on binde X şeklinde ifade edilen rakamlarla bankalardan komisyon alıyorlar.

Tatbiki dünyanın iki ülkesinde var oldukları düşünürseniz ve milyonlarca milyarlarca kredi kartı işleminden komisyon aldığını topladığımız zaman çok ciddi bir rakam yapar mastercard 1966 yılında kurulmuş bir şirkettir. Daha çok şampiyonlar Ligi ile tanıtılmıştır. Fakat Visa nın kökeni biraz daha eskidir 1958 li yıllara dayanır. Mastercard rakamları 5 ile başlarken Visa ise 4 rakamı ile başlar dünyanın her yerinde bu iki şirket faaliyet göstermektedir.

TROY kartın farkı nedir?

MasterCard VİSA ve TROY arasında herhangi bir fark bulunmaz. Kartların çevrimiçi ödeme yapabilmesini sağlayan MasterCard ve VİSA yurtdışı kökenli ödeme şirketleridir. Bugün dünyada 2,8 milyarı aşkın kredi kartı kullanılıyor. Türkiye'de ise 112 milyon kredi kartı, 184 milyon banka kartı bulunuyor. Bu kartlarla her yıl milyarlarca dolar değerinde alışveriş yapıyoruz. İşte bu yüzden, yerli ödeme sistemi Troy'a geçmenin tam zamanı.

Troy kart yurt dışında geçerli mi? Troy kart hangi ülkelerde geçiyor?

Soruları araştırılıyor.

Yerli olduğu bilinen Troy kart milyonlarca banka müşterisinin ilgisini çekti. Kredi kartı, banka kartı ve ön ödemeli kart olarak kullanılabilen Troy kartın kullanım alanları ve hangi ülkelerde geçerli olduğu araştırılmaya başlandı.7 Kasım’da başlayan kampanya çerçevesinde milyonlarca vatandaş ilgiyle Troy karta geçmeye başladı. Merkezi Türkiye olan Troy kart gelirlerini ve kullanıcı sayısını da ciddi derecede artırarak hizmet ağını da genişletmeye başladı.

Troy kart kullanıcıları 185 ülkede 41 milyondan fazla alışveriş noktasında kolaylıkla ödeme yapabiliyor.

Dünya genelinde 1,9 milyondan fazla ATM’de geçerli olan dünya çapında ödeme kuruluşu olan Disco ver ile Troy işbirliği sayesinde Troy kart logosu bulunan tüm kartlar kullanılabilecek.

TROY KART HANGİ ÜLKELERDE GEÇİYOR?

BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko iş birliğiyle ilgili olarak "BKM'nin 2016 yılı verilerine göre banka ve kredi kartlarının en çok kullanıldığı yerler arasında ABD ve Avrupa ülkeleri yer alıyor. Yurtdışı seyahatler sırasında yapılan harcamaların yanı sıra Türk kart kullanıcıları tarafından yurtdışı kaynaklı işlemlerin yarısı da çevrimiçi olarak e-ticaret sitelerinden yapılıyor" dedi. TROY kart, 2017 yılında Disco ver Network ile yapılan işbirliği sayesinde aşağıda yer alan 185 ülkede geçerli hale geldi:

TROY kartlar, bu ülkelerdeki Disco ver Diners Club kart kabul eden tüm POS cihazlarında, ATM’lerde geçerlidir. E-ticaret işlemlerinde de kullanılabilir. NOT: Ancak, bazı ülkelerde TROY kartlar yalnızca bazı iş yerlerinde veya ATM lerde geçerli olabilir. Bu nedenle, seyahat planı yaparken kartınızın geçerli olup olmadığını önceden kontrol etmelisiniz. TROY, 2 yıllık bir çalışmanın ardından tüm bankaların desteğiyle hayata geçirildi. Şu anda 15’i banka biri banka dışı olmak üzere 16 kurum TROY logolu kart basabilirken Türkiye'deki tüm POS cihazlarında, ATM’lerde ve e-ticaret sitelerinde TROY logolu kartlar kabul ediliyor.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, konuya ilişkin değerlendirmesinde, BKM olarak hedeflerinin her zaman kart kullanıcılarının ihtiyaçlarına en doğru ve hızlı şekilde cevap vermek olduğunu vurguladı.

Disco ver gibi uluslararası bir ödeme kuruluşuyla gerçekleştirdikleri iş birliğinde de bu ihtiyaçları karşılama düşüncelerinin olduğunu belirten Canko, şunları kaydetti:

"BKM'nin 2016 yılı verilerine göre banka ve kredi kartlarının en çok kullanıldığı yerler arasında ABD ve Avrupa ülkeleri yer alıyor. Yurt dışı seyahatler sırasında yapılan harcamaların yanı sıra Türk kart kullanıcıları tarafından yurt dışı kaynaklı işlemlerin yarısı da çevrimiçi olarak e-ticaret sitelerinden yapılıyor. Şimdi Troy logolu kartlarımızın yurt dışında da kullanılabilir hale gelmesiyle birlikte kart kullanıcıları gerek seyahatlerinde gerekse çevrimiçi olarak dünya genelinde işlem yapabilecekler."

 

Canko, son 20 yılda kartlı ödeme anlayışını hızla benimseyerek nakitsiz ödemeler toplumu hedefini gerçekleştirmeye çok yaklaşan ve Avrupa'nın en büyük kartlı ödeme pazarı olan Türkiye'nin, yıllar boyunca ilham verdiği ödeme sistemleri dünyasına artık kendi markasıyla yön verdiğini aktardı.

TROY logolu kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Ekim’de yapılan toplam alışveriş tutarının bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 57 artarak 30,5 milyar liradan 47,9 milyar liraya yükseldiği aktarılan duyuruda, kullanıcı sayısının da 19 milyona ulaştığı kaydedildi. Söz konusu artışta "İsrail'i destekleyen ülkelerin markalarının boykot edilmesi ve yerli ürünlere yönelimin" de etkili olduğu belirtiliyor. 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin arasındaki çatışmalarda, İsrail'in savaş suçları işlemesi ve sivil alanlara saldırılarının artmasının ardından dünya genelinde ve yurt içinde İsrail ürünlerine boykot kararları gündeme gelmişti.

Amerikalı VİSA yâda Mastercard komisyon ödenmesini istemiyorsanız, yerli milli TROY sistemine kayıtlı kredi kartı kullanalım. Herkes bankasından troy kredi kartı isterse bankalar bu yönde çalışma yapacaklardır!

Bu inanılmaz bir şey neden bununla ilgili bu zamana kadar hiçbir uyarı yapılmadı insanlar bilinçlendirilmiyor?

2016 ‘dan beri… varmış neden bankalar yerli milli olan Troy kartı önermiyorlar? Mastercard Visa kart yâda diğer şirketler olmadan bankalar müşteriye kredi veremiyor mu?

Bence Troy kartın da kullanımı itibariyle artık banka müşterilerine hangi ödeme şekilli kart kullanmak istediğinin sorulması gerekir.

İstanbul Times - Ömer Kantemür