İşte o röportaj… 

*Sayın Başkan; Recep Yel kimdir? Paylaşır mısınız lütfen? 

-1953 yılı İstanbul doğumluyum. Vefa lisesinden arkasından da İstanbul İktisat Fakültesinden mezun oldum. 1980 yılında İstanbul Belediyesinde müfettiş olarak işe başladım. 1981 yılında ise Beşiktaş Belediyesine tayin oldum ve sekiz sene bir fiil evlendirme memurluğu yaptım. 1989 yılından itibaren de Hesap İşleri Müdürü olarak görevimi sürdürdüm.Ekonomist, paylaşımcı, devletin değerlerine sahip çıkan bir kimliğe sahibim. 

*Sarıyer Belediyesinde ne zaman göreve başladınız? 

-Haziran 2010 ayının başında Sarıyer Belediyesinde göreve başladım. Yaklaşık beş ayı doldurdum. Ama çok güzel, çok değişik bilhassa halkı çok iyi olan bir belediye olduğunu ifade etmek isterim. 

*Göreve geldiğinizde ilk tespitleriniz neler oldu?  

-İlk tespitlerim mükelleflerden alacaklarımızın çokluğu oldu. Müthiş bir alacağı vardı Belediyenin. Bu alacakların üzerine hiçbir devirde gidilmemiş çünkü.  

*Somut örnekler verebilirmisiniz lütfen? 

-Tabi ki. Mesela kiraya verilmiş olan mülklere ait kira gelirleri, büyük yetkilere sahip  olunduğu halde kimsenin üzerine gidilip de toplanamamış. Ayrıca, emlak vergisi alacaklarımızda önemli oranda duruyordu. Genelde büyük şirketlere ve kooperatiflere ait olan bu alacaklarımızın da tahsili için ilgililerin üzerine yeterince gidilmemiş.  

*Söz konusu alacakların tahsili için siz neler yaptınız, nasıl bir yol izlediniz peki? 

-Biz evvelden faaliyette olan Belediye icra şefliğini genişleterek tekrar faaliyete geçirdik. Ve böylece beş ay gibi bir zamanda yapmış olduğumuz tahsilatlar %90’nın üzerine çıktı. Ama bu tahsilatları mükellefleri zorlayarak değil, gelin sizin ödeme durumunuza göre planlama ve taksit yapalım dedik. Çok kişi buna yanaştı. Taksit yaptık ve her ay gelip taksitlerini ödemeye başladı. Ve bu yaklaşımla tahsilat oranımızı % 90’nın üzerinde arttırmış olduk. 

*Küçük esnafın da borçları olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Küçük esnafa yönelik nasıl bir yaklaşım sergilediniz?  

-Geçim şartları ortada. Zor ekonomik şartlar altında kıvrandıkları bir ortamda küçük esnafın üzerine gitmediğimizi belirtmek isterim. Özellikle 50 bin TL sı ve üzeri borcu olan mükelleflere yönelik tahsilatlara başladık. 

*Giderler noktasında nasıl bir yol izlediniz? 

-Giderler de de mümkün mertebe tasarrufa gittik. Bütçe konuşmalarımda da açıkladığım gibi ilk dokuz ayda yapılan gider bütçemiz 110 milyon TL iken 66 milyon TL. olarak gerçekleşti. Yani müthiş bir tasarrufa gidilmiş oldu. 

*Sayın YEL, hafızaları tazelemek adına sormak isterim. 2009 yılı yerel seçimlerinden sonra devir alınan borçlar konusunda değişik kaynaklardan çeşitli rakamlar iddia ediliyordu. Gerçek rakam neydi ve dağılımı nasıldı? Aydınlatırmısınız lütfen. 

-Bildiğiniz üzere o tarihte ben görevde değildim. Ancak, devlet kurumlarına olan borçlarla birlikte 140 milyon TL’sına varan borç devir alınmış burada. Bu 140 milyon TL’sının yaklaşık 20 milyon TL’sı esnafa yani iş yapılanlara, müteahhitlere ait olup, 120 milyon TL’sı ise Maliye, SSK, Büyükşehir Belediyesi gibi çeşitli kurumlara olan borçlar şeklindeymiş. 

*Kayıtlarınız ile fiili durumu karşılaştırdığınızda nasıl bir vatandaş (mükellef) tablosu ile karşılaştınız?  

-İfade ettiğim gibi burası halkı çok dürüst olan ve genel de çok iyi insanların yaygın olduğu bir ilçe. Ben Beşiktaş’ta da çalıştım. Karşılaştırdığımda Sarıyer’e göre Beşiktaş’ta okunma oranları yüksek. Ama yüksek olan yerlerin halkı biraz daha ukalâ oluyor. Buranın halkı muazzam iyi muazzam temiz, anlatım yerindeyse aklında hiçbir şeytanlık olmayan bir halk. Bir anlamda Anadolu’nun sentezi, yani aynası burası. Kayıtlarımız ile fiili durumu karşılaştırdığımda da aksi yönde bir tablo çıkmadı zaten. 

*Vatandaşlar Sarıyer Belediyesini  nasıl algılıyor size göre?  

-Belediye Başkanımız ile diğer başkan yardımcılarının yaptığı gibi benimde kapım vatandaşlara ardına kadar açık. Vatandaşlar hiç randevu almadan, istedikleri zaman bizlerle görüşebiliyorlar. En küçük şikayetlerini dahi dikkate alarak ilgili müdür arkadaşlarımızla birlikte yerinde inceliyor ve tespit ediyoruz.Bu yaklaşım karşısında vatandaşın belediyeye bakış açısında önemli bir değişimin başladığını görüyorum. Bir başka ifadeyle ilgiyi gösterdiğiniz müddetçe vatandaşın da Belediye ye olan ilgisi artıyor. Son beş ayda ki tespitlerim bu yönde. 

*Eğer var ise geleceğe yönelik projelerinizi paylaşırmısınız lütfen? 

-Geleceğe yönelik çok büyük projelerimiz var. Örneğin; Belediye başkanımızın da açıkladığı üzere Maliyeye ait olan bir yeri Sarıyer Belediyesi olarak tahsis aldık. Ve oraya yeni hizmet binamızı yapıyoruz. Hizmet binasının yapılmasıyla yirmi üç tane olan dağınık binamızı bir bina da ve akıllı bir binada topluyoruz. Yirmi beş yıldır gerçekleştirilememiş çok önemli bir proje bu gerçekten. Vatandaşlar geldiği zaman değişik yerlerde bulunması nedeniyle, o binaya git, şu binaya git deniyordu zorunlu olarak.Bu dönem tamamen kapanacak ve layık oldukları çağdaş bir binada hizmetlerini alacaklar artık. 

*2011 bütçesi oy çokluğuyla onaylandı. Bütçe hangi rakamlara bağlandı?  

-2010 yılı bütçemiz 118 milyon 790 bin TL’sı idi. 2011 bütçemiz ise 145 milyon 610 bin TL. sı olarak bağlandı. 

*Vermiş olduğunuz 2010 yılı bütçesine ait rakama göre, 2011 bütçesindeki rakam neden bu kadar fazla artış gösterdi? Açıklarmısınız lütfen. 

-Bahse konu hizmet binasının plan, proje, alt yapı çalışmaları için 25 milyon TL. 2011 bütçesine koyduk. Çünkü o tahminen yaklaşık iki yılda bitecek büyük maliyet isteyen bir bina. 2012 bütçesine de geri kalan rakamı koyacağız. O yüzden bütçemizin artış oranının en büyük sebebi o dur.

Geri kalan giderlerdeki artışlarımızı ise enflasyon oranının altında arttırdık. İşçi giderleri, SSK giderleri, Memur maaşları, bir takım mal ve hizmet alımları, sermaye giderlerinin içinde bahse konu binamızın yeni yapım projeleri de mevcut. Bu nedenle bütçede bu kadar fazla artış oldu. Bunun dışında 30.09.2010 tarihi itibariyle yapılan tasarruf oranı  % 56.1 gerçekleşti. Bu da çok büyük bir tasarruf demektir. 

*Gelirler yönünden artışı nasıl planladınız? 

-Tabii ki denk bütçe olması için gelirlerimizi de 145.610 bin TL. sına bağladık. Önümüzdeki sene, imar bakımından projelendirilmiş olan binaların ruhsatları ve iskânları ile 18. Madde uygulaması aşamalarında gelirlerimizin artacağını göz önünde bulundurduk. Ayrıca, emlak vergilerimizin her sene devletin açıklayacağı oranda artış göstereceğini de dikkate aldık. 

*Sadece bunlar mı?  

Elbette ki hayır.Bunların yanı sıra önümüzdeki dönemde belediye olarak bazı uygulamalara başlayacağız.Mesela kıyılarımıza yanaşan bilhassa yat’lar için palamar ve çekek ücreti (bağlama ücreti) uygulaması yapacağız. Bu uygulama her belediye de var. Ama diğer teknelere uygulamayacağız. 

Bir başka uygulamamız da söz konusu olacak. Şöyle ki; çoğu kuruluşlar günde 2-3 adet konteyner’den fazla çöp dışarı çıkartıyorlar. Çevre bakanlığının çıkartmış olduğu ve İstanbul Çevre Müdürlüğünün de onayladığı bu katı atıkların taşınması için, biz belediye olarak, haftanın üç günü  sabah ve akşam olmak üzere araçlarımızla çeşitli mahallerde çöp konteynerlerini topluyoruz. Ancak,  Migros, İstinye Park, Carrefour gibi büyük kuruluşlar ise günde elli tane yüz tane çöp konteynerini dışarı  çıkartıyorlar. İşte bu nedenle bunların da artı ücretlerini ilgili kuruluşlardan tahsil edeceğiz. İşte biz denk bütçeyi böyle yaptık. 

*Siz de takdir edersiniz ki bu tahmini bir bütçe, söz konusu bütçenin gerçekleşme oranı yüz de olarak nedir sizce? 

-Bu yıl yani 2010 yılı bütçesinin yıl sonu itibariyle gerçekleşme oranının % 75 ve üzerinde olacağını düşünüyorum. 2011 yılı bütçesi için de Emlak vergilerinde % 90’nın, diğer gelirlerde de % 75 ve üzerine çıkacağını öngörüyorum. Tabi ki tasarrufa da özen göstermeye devam edeceğiz. 

*Sayın Başkan; Son olarak neler söylemek istersiniz? 

-Çok güzel, çok temiz ve insanları çok iyi olan bir ilçe de görev yapıyorum. Bundan dolayı çok mutluyum. Halkla iç içe olmaya özen gösteriyoruz. Toplumun tüm kesimlerine eşit davranmaya ve eşit hizmet etmeye azami gayret gösterdiğimizi ve vermeye de devam edeceğimizi özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü hiçbir sebep bizi bu yaklaşım ve anlayışımızın dışında hareket etmeye götüremez.

Ayrıca, Belediye olarak gerek muhtarlarımızla gerekse yerel basınımızla birlikte çalışmayı ve ortak hedeflere ulaşmayı amaçladığımızı ve bu yöndeki çalışmalarımızı başlattığımızın da bilinmesinde yarar görüyorum.