Göreve başladığı 2004 yılında Kağıthane ile ilgili yanlış bir algının yaygın olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Başkan Kılıç,” Göreve başladığımız 2004 yılında Kağıthane ile ilgili yanlış bir algı vardı. Kağıthane İstanbul’un kenarında kalmış ve yaklaşık 30 yıl içerisinde gecekondulaşarak oluşmuş bir ilçe olarak görülüyordu. Aslında Kağıthane İstanbul’un tarihi özellikleri en yoğun ilçelerinden birisi. Antik dönemlerden bu güne insanların yerleşim yerlerinden biri olan Kağıthane Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olmuş bir yer. Biz süratle Kağıthane ile ilgili oluşan yanlış algıyı değiştirmek istedik. Merkezdeyiz, tarihi bir ilçeyiz ve köklerimiz çok derinlere dayanıyor diyerek çalışmalar başlattık.

Öncelikle Osmanlı Belgelerinde Kağıthane isimli 660 sayfalık bir kitap çalışması yaptık. Ardından Kağıthane Tarih Envanteri diye yaklaşık 800 sayfalık bir kitap çalışması yaptık. Tarihi eserlerimiz bir bir restore etmeye başladık. Ayrıca manivela görevi yapması için de çalışmalarımızı sloganlaştırmak istedik ve 3D sloganıyla yola çıktık. 3D projemiz demiryolu, deniz suyu ve dönüşümü ifade ediyor. Bunlardan deniz suyunu hayata geçirdik. Kağıthane ve çevresinin yüzyıllardır hayalini kurduğu bir çalışmaydı deniz suyu. Bu çalışma projelendirildi ve neticede tamamlandı. Çayırbaşı’nın o güzel, pırıl pırıl suyu Kağıthane Deresi’nden geçerek Haliç ile birleşiyor. Bir noktada Karadeniz ve Haliç’i bağlamış olduk.

Deniz suyunun gelmesiyle birlikte Kağıthane Deresi üzerindeki hava değişti. Kağıthane’de deniz havası esmeye başladı. Deniz suyu gelecek diye de Kağıthane’deki dönüşüm çalışmaları da hızlandı. 3D olarak adlandırdığımız çalışmalardan biri olan dönüşüm de hızla devam ediyor. Şu ana kadar Kağıthane’mizin yaklaşık yüzde 28’ini yeniledik. Ekim 2013 sonu itibariyle 50 bin 302 bağımsız bölüm yeniledik. 50 bin 302 bağımsız bölüm bugün büyük şehir olmuş 3 ya da 4 vilayetin şehir merkezinden daha fazla nüfusa hitap ediyor. Başka bir deyişle 43 tane ilin şehir merkezinden daha fazla nüfusa hitap ediyor” dedi.

Kağıthane’yi kentsel dönüşümde başarıya ulaştıran çalışmaları anlatan Başkan Kılıç, “Dönüşümün gerçekleşmesi için Kağıthane ile ilgili oluşan yanlış algının değişmesi gerekiyordu. İçenin cazibe merkezi haline gelmesi gerekiyordu. Bunun için Kağıthane’ye gerek özel, gerekse kamunun özel prestijli çalışmalarını getirmek için gayret ettik. Milli Arşiv Sitesi, İstanbul’un Seyir Terası; Avrupa’nın en yüksek binası, tek merkezden tüm İstanbul’un görülebildiği yapının oluşması, metronun gelmesi, ve buna benzer birçok önemli tüneller, kavşaklar, çalışmalar dönüşümü tetikledi. Tabi bu dönüşümün gerçekleşmesi için de plan çalışmaları da yapılması gerekiyordu. Göreve gelir gelmez planlarımızı yaptık. Gecekondu önleme bölgeleri oluşturduk. Sanayinin dönüşümü için planlarımızı yaptık ve çalışmalarımıza başladık.

Ayrıca çalışmalarımızı şeffaflık anlayışıyla sürdürdük. Bugün herkes yolda yürürken bile cep telefonuyla Kağıthane sitesinin internet sayfasına girdiğinde imar durumunu görebiliyor. Ada ve parsellerde ne tür çalışmalar yapılabilir bunları görebiliyor. Bunların hepsi dönüşümü hızlandıran çalışmalar oldu. Dönüşümle bir yandan fabrika alanlarını dönüştürüyoruz, bir yandan da kamunun ihtiyacı olan yeni alanlar, yeşil alanlar üretiyoruz” şeklinde konuştu.
Yavuz’un İstanbul’da kamu için yeşil alan oluşturmanın zorluğunu belirmesi üzerine Başkan Kılıç, “İstanbul’da yeşil alan oluşturmak çok zor. Kağıthane’de daha da zor. Kağıthane İstanbul’un en küçük yüz ölçümüne sahip ilçelerinden birisi ve boş alanı yok. Ancak biz kademeli olarak oluşturduğumuz gecekondu önleme bölgelerinde gecekonduları kaldırdık. Bu alanları gecekondulardan arındırmak için de yeni yerleşim konutları oluşturduk. Bu güne kadar bin 500 gecekondumuzu kaldırdık. Şimdi bin tane daha kaldırdığımızda tüm gecekonduları kaldırmış oluyoruz. Kağıthane için baktığımızda gecekondu kaldırmak demek; okul alanlarının temizlenmesi, yolların açılması, yeşil alanların oluşturulması demek” diyerek Kağıthane’de alan oluşturma çalışmalarını açıkladı.

Dönüşüm çalışmalarının yeniden bir ilçe oluşturmak anlamı da taşıdığını ifade eden Yavuz, eski yapıları değiştirerek bir dönüşüm çalışması uygulamanın boş bir arazi üzerinde projeleri hayata geçirmekten daha zor olduğunu ifade etti.

Başkan Kılıç çalışmaların en zor tarafının 150 bin kişinin yaşam alanı olan konut ve ofislerin 2004 yılından bugüne yenilenmesi olduğunu ifade etti. Başkan Kılıç, “150 bin kişiyi tek seferde başka bir yere taşıyarak bu çalışmayı gerçekleştirmek mümkün değildi. Ancak 10 yıl gibi bir süreçte kademeli olarak bu çalışmaları sürdürdük. Şu an dönüşümün en hızlı dönemindeyiz. 1 günde 29 katlı bir apartmanı yıkıp yapıyoruz şeklinde açıklanabilecek bir hızla ilerliyoruz. Özellikle 2011, 2012 ve 2013 dönüşümün en yoğun olduğu dönemler. Kağıthane hızla cazip, yaşanabilir ve prestijli bir ilçe olmaya başladı” dedi.
Bir Kağıthaneli olarak dönüşüm değerlendiren Başkan Kılıç, “Biz bir Kağıthaneli olarak göreve geldiğimizde; Kağıthane’de yaşayan insanların sosyal ve ekonomik olarak belli bir noktaya geldikten sonra Kağıthane’yi terk ettikleri bir ilçe olmayacağız. Aksine İstanbul’un prestijli yerlerindeki insanların, yaşamak için tercih ettikleri bir ilçe olacağız diyerek yola çıktık ve hızlı bir şekilde bu noktaya geldik” şeklinde konuştu.
Başkan Kılıç, “Kağıthane tarihi özelliklerini ortaya çıkarmış bir Kağıthane ve modern bir ilçe olarak geleceğe hazırlamış bir Kağıthane olarak adından söz ettirecek” dedi.
Kağıthane’de devam eden dönüşüm çalışmaları ve inşaat alanlarının zorluklarını anlatan Başkan Kılıç, ”Kağıthane’de şu an 1000 iki yüz elli aktif inşaat var. Her bir iş makinesi çalıştığı yolu 5 sefer kazıyor. İnşaata başlarken, temiz su, kanalizasyon, doğal gaz, PTT için kazılıyor. Çalışmalarımızda tüm aksaklıkları hızla gideriyoruz. Kağıthane’de Kağıthaneli ailemizle birlikte sevgi, saygı içerisinde deprem gerçeğine karşı kentsel dönüşüm çalışmalarına hızla devam ediyoruz” diyerek Kağıthanelilerle iç içe, şeffaf yönetim anlayışıyla çalışmalarını anlattı.
Yavuz’un 10 yıldır düzenlenen esnaf ziyaretleri, halk meclislerindeki sürekliliğe yönelik sorusuna katılımcı bir yönetim anlayışında olduklarını ifade eden Başkan Kılıç, “Katılımcı yönetim anlayışıyla her yıl tüm siyasi partilerin üye ve yöneticileriyle istişare toplantıları yapıyoruz. Her yıl meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, gazeteciler, sanatçılar, esnaflar, mahalle sakinleri, kadın kent gönüllülerimiz ile istişareler yapıyoruz. Çocuk ve Gençli Meclislerimiz var. Her yıl yeni dönemi birlikte değerlendiriyoruz ve bir sonraki yıl değerlendirilmelerle oluşturduğumuz çalışmalarımızın aşamalarını da yine birlikte masaya yatırıyoruz” dedi.
Yavuz’un Kağıthane ile ilgili sorularına da cevap veren Başkan Kılıç, Kağıthane’deki park ve bahçeler, 24 saat kayıt yapan park kameraları ile ücretsiz internet uygulaması ve tarihi çalışmalar ile ilgili de bilgi verdi.
 
Editör: TE Bilisim