İstanbul’un ilçelerini dolaşarak tarihe tanıklık eden ve İstanbul’la özdeşleşen lezzetleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu haberimizdeki durağımız Bebek’te bulunan Meşhur Bebek Badem Ezmecisi.

58 yıldır (3. Kuşak) Meşhur Bebek Badem Ezmecisi’nin işletmeciliğini yapan Sevim İşgüder’den bu işletmenin tarihçesini dinledik;

“Badem ezmeciliği işinin başlangıç yeri Mudanya’dır. Beybabam Mehmet Halit bey Mudanyalı, annem Anastasya ise Arnavutköy’lü. Lise eğitimi almak için İstanbul’a gelen babam anneme âşık olmuş. Bu aşka başta karşı çıkan aileler daha sonra bir şartla bu izdivaca izin vermişler. Babamdan İstanbul’da bir iş açması istenmiş. Babam da aile mesleğini sürdürmeye karar vermiş.

1904 yılında Bebek’te açtıkları dükkânda badem ezmesi, pandispanya, acıbadem kurabiyesi, buzlama ve akide şekeri yapıp satmaya başlamış. Beybabam Mehmet Halit beyin vefatının ardından işletmenin başına geçen annem Anastasya uzun yıllar sonrasında 1957 yılında işi bana devretti. Bu işi yapmaktansa evde temizlik yaparım diyordum. Ama çalışmak zorunda olmak ve bu sorumluluğu almak gerekince iş başa düştü. Kısa sürede işim, eşim ve çocuğum gibi sahip çıktığım, ilkelerimizden ve kalitemizden ödün vermediğim bir yer oldu.”

Badem ezmesi nasıl yapılır?

En önemli iş badem seçimi ve ayıklanması. Ayıklama işi elde yapılıyor. 12 saat boyunca düşük ısıda kurutulan bademler rendelenip havanda içine katılan su ve şekerle dövülüyor.

Hamurun yoğrulma işlemi özel mermer üzerinde oluyor. Bu işlemin ardından elde yoğrulan hamur fitillenip kesiliyor. Ürünün içerisine kesinlikle bir katkı maddesi kullanılmıyor.

Ezme çeşitleri neler?

Meşhur Bebek Badem Ezmecisi’nde sade ve fıstıklı olmak üzere iki çeşit badem ezmesi mevcut. Ayrıca içeride çok sayıda şekerleme, çikolata ve lokum satışı mevcut.

“En çok gençlerin gelip 100 gr badem ezmesi alıp yemelerini seviyorum. Lezzetimizi bütün kuşaklar beğeniyor. Bunun hazzı muhteşem” diyen Sevim hanım herhangi bir şubeleri bulunmadığını ancak kargoyla birçok alıcıya ulaştıklarını söyledi. 

Haber: Burcu KASARCI / İstanbul Ajansı
Editör: TE Bilisim