Yaz mevsimiyle birlikte çıkan sorunlardan biri de nasıl serinleneceğidir. Özellikle güney şehirlerinde oturanlar için bu durum daha da zorlayıcı olabiliyor. Tabii ki birçok kişinin aklına vantilatör kullanımı geliyor. Bütçe, etki ve kullanım kolaylığı açısından birçok kişinin öncelikli tercihidir. Daha yüksek bir soğutma için klimalar da tercih edilebiliyor. Fakat çeşitli doğal ve kısmen daha hesaplı yöntemler de yardımcı olabiliyor. Bu konuda farklı tavsiyeler ile yaratıcı çözümler getirilebilir.

Serinleme Tüyoları

Serinleme tüyolarına gelindiğinde ise farklı yöntemler mevcut. Tabii ki teknolojik çözümler birçok anlamda çok etkili olabiliyor. Evde serin kalmanın teknolojik olmayan çeşitli yolları da mevcut. Yeri geldiğinde farklı kültürlerde kullanılan serinleme yöntemleri de etkili olabiliyor.

●Vantilatörler yaz mevsiminde çok sık kullanılan teknolojik ürünlerdendir. Gelişen teknoloji sayesinde vantilatör modelleri de gelişiyor. Su veya buz haznesi olan vantilatörler ekstra bir serinlik katabiliyor. UFO vantilatör modelleri arasında gelişmiş ürünler bulabilirsiniz. Fakat çeşitli sebeplerden dolayı vantilatör yenileyemeyebilirsiniz. Bu durumda buzlu su şişelerini vantilatör önüne koyarak etkinliği artırabilirsiniz. Bu yöntemi kullanırken şişelerin dengesine ve ağırlığına dikkat etmekte fayda var.

●Vantilatörleri nereye yerleştireceğiniz de önemli bir diğer konu. Özellikle pencere öncelerine vantilatör yerleştirerek daha hızlı ve serin bir hava akışı elde edilebilir. Tabii gün içerisinde hava çok sıcakken pencereleri kapatmak daha mantıklı olabiliyor. Odaların açık kapılarına doğru yerleştirerek odadaki havanın değişimini hızlandırabilirsiniz.

●Daha maliyetli fakat daha etkili çözümlerden biri de klimalar. Klima kullanımında, elektrik faturası birçok kişi için önemli olabiliyor. Bu durum da çeşitli tasarruf yöntemleri yapabilirsiniz. Evi komple soğutmak yerine tek bir odaya odaklanabilirsiniz. Dereceyi çok fazla düşürmek yerine tolere edilebilir bir seviyeye çekebilirsiniz. Farklı klima modelleri ile enerji tasarrufu da sağlayabiliyor.

●Pencerelerin kapatılması da aslında çeşitli sebeplerden dolayı gözden kaçabilecek bir detay. Bazı evlerin iç ısısı dışarıdan belirgin derece düşük olabiliyor. Ferahlık için pencereleri açmak içeriyi ısıtıp daha da bunaltabiliyor. Eğer yine de pencerelerin açılmasını tercih ediyorsanız gölgede olan pencereleri açmak daha mantıklı olabiliyor. Pencere açma konusunda biraz deneme yanılma gerekebiliyor. Evin farklı yerlerinden pencereleri açarak hava akışı sağlanabilir.

●Soğuk kahve de yaz aylarında tüketimi artan içeceklerden biridir. Kahve tüketimi çok yaygın olup birçok kişi tarafından tercih edilir. Fakat yaz mevsiminde hem kafein hem de sıcak içecek pek hoş olmayabiliyor. Özellikle buzla hazırlanan soğuk kahveler ile hem kahve tadını alıp hem de serinleyebilirsiniz.

Yaz aylarında evi genel olarak serinletmenin çeşitli püf noktaları bulunuyor. Genellikle klima ve vantilatör etrafında dönen, ve hava akışına odaklanan yöntemlerdir. Tercih edilecek ürünün kalitesi ve teknoloji seviyesine göre avantajlar da artabiliyor.

Hesaplı Serinleme Alternatifleri

Savaş Bitti Yolunuz Açık Olsun Savaş Bitti Yolunuz Açık Olsun

Yeri geldiğinde klima gibi makineler maliyetli olup göz ardı edilebiliyor. Bazı durumlarda ise vantilatör bile yeterli olmayabiliyor. Bu durumlarda tercih edilebilecek çeşitli taktikler var. Bunlar arasında, kovanın içine su doldurup ayakları sokmak ilginizi çekebilir. Özellikle evde çok vakit geçirenler için iyi bir serinleme olabilir. Tercih edilebilecek bir diğer taktik de tişörtlerin ıslatılıp giyilmesi. Başta komik gelebilir, ama deneyip tecrübe edebilirsiniz. Tişörtleri hafifçe ıslatarak giymek büyük bir serinlik verebiliyor.

Evin ısısını düşürmese de kişi bazında gayet verimli olabiliyor. Islatma miktarı ve bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Alışkanlıklarınıza ve havanın sıcaklığına göre miktarı değiştirebilirsiniz. Bu tür bir yöntem için eski ve dışarıda giyilmeyecek kıyafetler daha öncelikli olabilir. Çünkü terleme sonrasında çıkan tuz kıyafetleri çok hızlı bir şekilde kirletebiliyor.

Editör: Hüseyin Çetiner