Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül, insan hakları konusunda dünyada kadınlar ve çocuklar için yapılması gereken daha çok şeyin olduğunu söyledi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) sonbahar dönemi çalışmaları çerçevesinde, ''Hasta ve Engelli Çocukların Eğitiminin Güvence Altına Alınması'' konulu raporun tartışılması sırasında genel kurula hitap eden Hayrünnisa Gül, kadınlara karşı uygulanan ayrımcılık, kadınların ezilmişliği ve
Öncelikle hükümetlerin çocuk hakları ve engellilerle ilgili uluslararası sözleşmelerin tavsiyelerini yerine getirmek için gerekli yasal ve idari düzenlemeleri yapmalarının zorunlu olduğunu vurgulayan Gül, ikinci
Eğitimin her engeli aşabileceği konusunda toplumu bilinçlendirmenin ve gerektiğinde bunun için mücadele etmenin zorunlu olduğunu bildiren Gül, son
Engelli çocukları olan ailelerin çocuklarına bir engel de kendilerinin çıkarmamasını isteyen Gül, bu ailelere, doğru ve iyi bir eğitimle engelli çocuklarının kabiliyetlerine göre diğer çocuklardan daha başarılı olabileceğini göstermeleri gerektiğini belirtti.
Bütün insanların, özellikle de masum çocukların eşit olduğuna, eşit haklara, eşit muameleye, saygı ve şefkate layık olduklarına inanan bir kişi
Türkiye'de son yıllarda sosyal, ekonomik ve kültürel alanlarda sağlanan gelişmelere paralel
Yeniden yapılandırılan sosyal güvence sistemi içinde engelliler için özel kaynaklar oluşturulduğunu, sadece devletin değil yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının engelli vatandaşlarımıza sağladığı kolaylıkların artırıldığını belirten Gül, ''Bu çalışmalarda, Türkiye'de temel hakların genişletilmesini ve derinleştirilmesini hedefleyen demokratik vizyon kadar, AB üyelik sürecimiz de önemli bir itici güç olmuştur'' ifadesini kullandı.
"EĞİTİM HER ENGELİ AŞAR" PROJESİ
Son anayasa değişikliğiyle çocuklar, yaşlılar ve engelliler gibi mağdur grupların temel hak ve özgürlüklerini en üst düzeyde kullanmaları için pozitif ayrımcılık hakkını veren yeni düzenlemelerin hayata geçirildiğine işaret eden Gül, engelli çocukların eğitim görebileceği ve sosyal hayatın her alanında etkin olabileceği konusunda, tüm toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı ve "Eğitim Her Engeli Aşar" projesinin bu düşünceden hareketle hayata geçirildiğini kaydetti.
Devlet ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği, sanatçıların, sporcuların, işadamlarının ve medyanın gönüllü desteğiyle yürütülen bu projenin ilk tanıtım toplantısının, Nisan 2009'da yapıldığını anlatan Hayrünnisa Gül,''Projemiz engelli çocuklarımızın diğer çocuklarla aynı ortamda, aynı okullarda eğitim görebileceği konusunda toplumsal farkındalık oluşturmayı hedeflemektedir. Kaynaştırmalı eğitim
Günümüzde insanlığın karşılaştığı en önemli sorunlardan birinin ayrımcılık olduğuna işaret eden ve ayrımcılıkla mücadele ve demokrasi kültürünün gelişmesi açısından da kaynaştırmalı eğitim sisteminin çok önemli olduğuna inandığını belirten Gül, Türkiye'nin 81 ilindeki valilerin engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek devletin sağladığı eğitim imkanları konusunda onları bilgilendirdiğini anlattı.
Yaklaşık 1 yıl içinde 24 bin ailenin ziyaret edildiğini ve engelli çocukları eve hapsederek onların korunamayacağını anlatan Gül, Diyarbakır ili Valisi ve ekibinin 1 yılda 400'den fazla aileyi ziyaret ederek, aileleri engelli çocuklarını okula göndermeye ikna etmeyi başardığını ve ayrıca 2055 okulda düzenlenen seminerlerle eğitimcilerin bilinçlendirildiğini ifade etti.
Bu konudaki toplumsal duyarlılığın giderek yükseldiğini, bunun yanısıra eğitim kurumları başta olmak üzere tüm sosyal çevrenin engellilerin ihtiyaçlarını karşılayacak fiziki şartlara kavuşturulmasının gerektiğini belirten Gül, bunun projenin diğer ayağını oluşturduğunu ve bu çerçevede bir yıl içinde 877 özel eğitim sınıfının açıldığını ve 14 özel yeni okul yapıldığını kaydetti.
Bu sınıf ve okulların önemli bir bölümünün hayırsever vatandaşlar tarafından yapılmasının ayrı bir gurur kaynağı olduğunu ifade eden Gül, bir yıllık süre içinde Türkiye'de eğitim gören engelli çocuk sayısında yaklaşık yüzde 30 oranında bir artış sağlandığını belirtti.
İnsanların engelli doğabildiğini ya da sonradan engelli olabildiğini, ancak bunun başarıya engel teşkil etmediğini belirten Gül, Türkiye'deki engelli haklarının genişletilmesi yolundaki çalışmalarıyla her türlü övgüyü hak eden milletvekili Lokman Ayva'yı örnek gösterdi ve kendisine bütün engelli vatandaşlar adına çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Engelli olanlarla olmayanların aynı ortamda eğitim almalarını sağlayacak tedbirlerin tüm Avrupa'da hayata geçirilmesi için çağrıda bulunan Hayrünnisa Gül, ''ayrıca, engellilerin eğitim hakkının güvence altına alınması yolunda, Avrupa Konseyi'nin 2006-2015 Engelliler Eylem Planı'nın çok önemli olduğunu ve tüm üye ülkelerde uygulamaya geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Hayrünnisa Gül, konuşmasını, ''Engellilere karşı ayrımcılık başta olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı mücadele, hepimizin önceliği olmalıdır. Ancak bu şekilde temel değerlerimiz olan insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerini, ortak evimiz olan Avrupa'da ve tüm dünyada hakim kılabilir'' ifadesiyle tamamladı.
ÇAVUŞOĞLU'NU ZİYARET ETTİ
Hayrünnisa Gül'ü Avrupa Konseyi binası önünde AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AKPM Türk heyeti başkanı Erol Cebeci karşıladı. Gül'ün konseye girişinde yerli ve yabancı basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği dikkat çekti.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu'na hitap etmek üzere Strasbourg'da bulunan Hayrünnisa Gül, Türk Kültür ve Sanatları Ortak Yönetimi (TÜRKSOY) tarafından Avrupa Konseyi binasında düzenlenen resim sergisinin açılışına katıldı.
Gül'ü serginin açılışında Türksoy Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, ''Katibim'' şarkısını çalarak karşıladı. Hayrünnisa Gül sergiyi gezerken, sergiye katılan Azeri Parlamenterlerle bir süre sohbet etti.
Hayrünnisa Gül, AKPM Başkanı ve AK Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nu da makamında ziyaret etti.
Hayrünnisa Gül, görüşmeden önce makam odasındaki AKPM şeref defterini imzaladı.
Çavuşoğlu, AKPM genel kurulunda, ''Hasta ve Engelli Çocukların Eğitiminin Güvence Altına Alınması'' konulu raporun tartışılmasına katılacağı için, Hayrünnisa Gül'e teşekkür etti.
Mevlüt Çavuşoğlu, ''Bu önemli raporun tartışıldığı oturuma katılmanızdan ve konuşma yapmanızdan dolayı büyük memnunluk duyuyoruz'' dedi.