Esenler Belediyesi’nde bir konferansa katılan Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, depremden korunmanın altın kurallarını slayt eşliğinde anlattı.

Esenler Kaymakamlığı ile Türk Kızılayı Esenler Şubesi tarafından “Toplum Liderliğini Teşkilatlandırma, Afet Zararlarının Azaltılması ve Toplumu Harekete Geçirme” projesi kapsamında Esenler Belediyesi Meclis Salonu’nda depremden korunmanın yolları ile ilgili bir konferans düzenlendi.

Konferansa, Esenler Kaymakamı Vekili Güngören Kaymakamı Seyfettin Azizoğlu, Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Çetinkaya, Esenler Müftüsü Ali Kara, Türk Kızılay Derneği Esenler Şube Başkanı Kenan Genç, Kandilli Rasathanesi eski Başkanı ve Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ve Esenler’de bulunan birçok kamu kurum ve kuruluşun müdürleri katıldı.

Türk Kızılay Derneği Esenler Şubesi Başkanı Kenan Genç’in konuşmasının ardından depremle ilgili katılımcılara bilgi veren Deprem Dede Ahmet Mete Işıkara depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Deprem Dede Işıkara, “Yaşanan depremlerde can kayıplarının fazla olmasının nedeni, çarpık ve yanlış yapılaşmanın yanı sıra bilinçsizlikten kaynaklanmaktadır” dedi.

Dünyanın birçok yerinde Türkiye’de yaşanan depremlerden daha şiddetli depremler yaşandığının altını çizen Işıkara konuşmasına şöyle devam etti: “Japonya ve birçok ülkede daha büyük depremler yaşanıyor. Buna karşın can ve mal kaybı Türkiye’ye nazaran daha az. Bunun en önemli nedeni depreme uygun bina yapılması ve deprem bilincidir. Biz de bu düşünce ile yola çıkarak toplum lideri olan öğretmen, cami imamı toplumla bire bir temas halinde olan kitlelerin yardımı ile vatandaşları ve özellikle çocuklarımızı deprem konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyoruz”.

Deprem öncesi yapılan hazırlıkların, deprem sırasındaki davranışları ve deprem sonrası yapılacakları da etkilediğini belirten Işıkara, “Deprem konusunda bilinçlenmiş kişiler deprem anında neler yapılacağının nasıl korunacağını bilir, ona göre davranır. İstanbul’da yapılan binaların büyük bir çoğunluğu mimar olmayan, inşaat mühendisi olmayan, berber, bakkal tarafından çarpık ve düzensiz olarak inşa ettirilmiştir. Bu binalarda oturanları bir mimarın planını projesini çizip yaptığı binaya göre daha risk altındadır. Bu riski asgariye indirmek için evinizi depreme karşı uygun, deprem bilincine sahip olmak şart” diye konuştu. Deprem Dede Işıkara, “Geçmişini deprem göçükleri üzerine kurmuş bir nesil olmakta kurtulmalıyız. Depremden korunmanın altın kuralı sakin, bilgili ve bilinçli olmaktır” dedi.