Depremlerin merkezlerini ve büyüklüğünü daha sağlıklı şekilde tespit edebilmek için Marmara'ya kurulan ilk deniz dibi rasathanesi, balıkçı ağlarına takıldı. Sismik cihazlar kırıldı.
Zaman Gazetesi'nden Dilek Hayırlı'nın haberine göre, depremlerin merkezlerini ve niteliklerini daha sağlıklı tespit etmek için Marmara Denizi'ne kurulan Türkiye'nin ilk deniz dibi rasathanesi ise balıkçı çapalarının azizliğine uğradı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Mustafa Erdik, deniz dibine yerleştirilen cihazların balıkçı çapalarına takılarak kırıldığını söyledi.
Sismik Veri İletim Platformu (SVİP) projesi kapsamında Çınarcık'ın 20 km kuzeyinde bir adet deniz dibi rasathanesi kuruldu. Buradan veri almaya başladıklarını belirten Prof. Mustafa Erdik, Marmara Denizi'ne 4 adet daha rasathanenin kurulması gerektiğini belirtti. Erdik, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Cihazların kabloları çekildi, şu anda indirilmeyi bekliyor. Eğer 4 cihazı daha deniz dibine yerleştirebilirsek büyüklüğü 1, hatta 1'in altındaki depremleri tespit edebileceğiz. Şu anda Türkiye genelinde deprem eşiğimiz 3,5 civarında."
Projeye göre Marmara Denizi'ne yerleştirilen sensörlerden elde edilen veriler fiberoptik kablolarla karadaki istasyona iletiliyor. Oradan da
SVİP projesi ile şu anda ölçülmesi mümkün olmayan mikro depremlerin kaydedilmesi ve tsunami erken uyarı sistemi ile ilgili bilgilerin elde edilmesi hedefleniyor. Deniz dibinden gelen verileri kayıt altına alan projelerden biri de Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Türk Telekom işbirliği ile 2008 yılında hayata geçirilmişti. Türkiye'nin ilk denizdibi rasathanesi
BÜ Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, proje kapsamında bir adet rasathanenin kurulduğunu ve şu anda deniz dibinden gelen kayıtları alabildiklerini söyledi. Proje kapsamında diğer 4 denizdibi rasathanesinin yerleştirilmesi için çalışmalar yapıldığını, ancak birtakım sorunlarla karşılaşıldığını belirten Erdik, "Cihazların atılması sırasında büyük sıkıntılar yaşadık. Daha önce yerleştirdiklerimizi balıkçıların çapaları kopardı. Bazılarının da indikleri yerler çamurlu oldukları için başka yerlere aldık." diye konuştu. Diğer cihazların
Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü ve deniz dibi rasathanesi teknik sorumlusu (UDİM) Dr. Doğan Kalafat da Marmara Denizi'nde istenilen yere cihaz kurmakta sıkıntılar yaşandığını söyledi. Kalafat, "Trol avcılarına, bu kadar güvenlik tedbiri olmasına rağmen engel olamadık. Çünkü gece yarısı gelip ağlarını atıyorlar. Bundan sonraki süreçte güvenliğin artırılması için izin aldık. Cihazların etrafına dışarıdan belli olması için şamandıra kurulacak." şeklinde konuştu.
Trol avcılığı rasathaneye zarar verebilir
Rastgele Balıkçılar Derneği Başkanı Tuncer Ünal: Trol avcılığı sırasında sıkıntı yaşanabilir. Çünkü trol ağı denizin dibine bırakılıyor. Ağın dip kısmına ise çapalar ve ağırlıklar tıkılıyor. Bu ağ deniz dibini tarıyor ve ne var ne yoksa topluyor. Bu ağların rasathaneye zarar vermesi mümkün. Bunun çözümü için de rasathanenin kurulacağı yerlerin belirlenmesi ve ticari balıkçıların uyarılması gerekiyor.
Cihazların yerleri bize bildirilmeli
Gırgır balıkçısı Şaban Çevir: 40 yıldır Marmara Denizi'nde gırgır avcılığı yapıyorum. Biz cihazlarımızla deniz dibindeki kayalıkları, batıkları tespit edip o bölgelere ağlarımızı atmıyoruz. Bu tür çalışmalar yapıldığında balıkçılar bilgilendirilirse cihazların olduğu yerler haritada işaretlenir ve oralara ağ atılmaz. Örneğin deniz dibindeki foseptik borularının yerleri bize bildirilmediği için önceden bu boruları kırıyorduk. Şimdi hepsinin yerleri haritamızda yer aldığından o bölgelere ağ atmıyoruz.