Anma programına katılan şehit aileleri, gaziler ve Sarıyerli konuklar fuaye alanında açılan ve Sarıkamış tarihine ışık tutan fotoğraf sergisini gezdi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve konuklar anma programı öncesinde Sarıyer Belediyesi Evlendirme Dairesi ve Kültür Merkezi’nin bahçesinde bulunan yeşil alana Birinci Dünya Savaşı’nda Şark Cephesi’nde şehit olan Sarıyerli askerler Piyade Musa, Piyade Recep ve Çavuş Talat anısına fidan diktiler.

İstanbul Times Haber Merkezi

“SARIKAMIŞ’TA 90 BİN KAHRAMAN”

Yüzlerce davetlinin katıldığı program Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr.Bingür Sönmez’in konferansı ile başladı. Konuşmasında Sarıkamış Harekatı’nın bilinen ve bilinmeyen yönlerini anlatan Sönmez, “90. yıl anma törenlerine kadar bize bir gecede tek kurşun atmadan cephede donarak yaşamını yitiren, zavallı gibi gösterilen Mehmetçikler birer kahramandır. Savaş 15 gün, 15 gece sürmüştür. Dereler, tepeler işgal edilmiştir. Tamamen bir hırs, bir ihtiras uğruna ve Almanların menfaati için kışın ortasında yapılan bir saldırıdır. Şehit toplama işi 4 hafta sürmüştür. Ruslar şehitlerimizin ayaklarına ip bağlayıp, atlarla çekmeye başlayınca yerli halk göreve kendileri talip olmuştur” dedi. Karlar eriyene kadar cansız bedenleri kaldırılmayan şehitlerin yıllardır dağlarda sahipsiz kaldığını belirten Sönmez, “10 yıldır dağlarda dolaşarak şehitlerin yerlerini tespit ettik. İzleri bile belli değildi. Birer taş diktik. Onlar 90 bin kahramandı. Birçok tarihçi inanılmaz rakamlar söylüyor. Ben telaffuz ederken utanıyorum. 12 bine inenler var. Bütün ağıtlar “Sarıkamış’ta yıkıldı 90 bin evin ocağı” diyor. Bizim için şehitlerin sayısı önemli değil” şeklinde konuştu.

“ŞEHİTLERİMİZİ YAD ETMEK BOYNUMUZUN BORCUDUR”

“Eş hele dağları örten o karı, ot değil onlar dedenin saçları” dizeleri ile konuşmasına başlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ; “Biz bu zulmetler içinden çıkarız bir gün olur; Şarka garba yıldırımlar çakarız bir gün olur. Kara bulutlar içinden parlayıp şimşek atar, gök gürler, dolular yağar; bakarız bir gün olur.” dizeleri ile devam etti. Başkan Genç, “600 yıllık imparatorluğa 90 yıl ara verilmesi şeklinde ifade edenlere inat Sarıkamış’ın kahramanlarını, bugün burada olmamızı sağlayan şehitlerimizi bir kez daha burada yad etmek boynumuzun borcudur. Bir insanın öleceğini bile bile ölüme gitmeyi, yüreği olan herkesin yapması mümkün değildir. O ayrı bir yürek, ayrı bir vatanseverliktir. Çok farklı şekillerde çarpıtılarak anlatılan, bugüne kadar gerçekliği bilinmeyen ama son birkaç yıldır Sarıkamış Destanı’nı yazan gencecik insanların yanı sıra sadece askerlerin değil, çocukların yaşadıklarının bir göstergesidir. Hepsi vatan için. Bu vatanın kıymetini bilenlere, bu vatan için canını vermeye hep hazır olanlara bir kere daha canı gönülden teşekkür ediyorum” dedi.

Sarıkamış Destanı anma programı 6 farklı dilden söylenen türkülerle devam etti. Recep Ergül yönetiminde devam eden konserde Mehtap Demir, Gökhan Güney ve Hülya Polat sahne alarak,Türkçe, Lazca, Çerkesçe, Kürtçe, Gürcüce ve Arapça söyledikleri türkülerle sadece Sarıkamış’ta değil, vatanı kurtarmak uğruna bütün cephelerde şehit düşen Mehmetçiklerimizi andılar. Programın sonunda CHP İstanbul Milletvekili Haluk Eyidoğan, CHP Eski Milletvekili Mehmet Sevigen, CHP Sarıyer İlçe Başkanı Mehmet Deniz, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, sanatçılar, Sarıyer Gaziler Derneği üyeleri hep bir ağızdan Yemen Türküsü’nü seslendirdiler.


Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)

 
Editör: TE Bilisim