Kış mevsiminde evlerimizde daha çok vakit geçirmeye başlamamız, sevdiklerimizle ellerimizle hazırladığımız lezzetli sofralarda buluşmamızla sonuçlanır çoğu zaman… Türk insanı olarak vazgeçemediğimiz hamurişleri ise bu sofraların adeta baştacıdır. Ancak biz Türk kadınları olarak hem lezzetten ödün vermek istemeyiz hem de kilo almaktan çekiniriz. Beslenme Uzmanı Banu Topalakçı Salman’a göre; bu problemin en büyük çözümü, sağlıklı ve tok tutan içerikleri kullanarak farklı lezzetleri denemekte ve dengeli beslenmekte.
Salman, kepekli galeta, mısır unlu poğaça, tahıllı ekmek, tam buğday unlu lavaş ve tam buğday unlu dızmana gibi özel tariflerinin yanı sıra önerilerini şöyle sıralıyor:

ÖZEL KARIŞIMLAR KULLANIN, TAHIL ORANINI ARTIRIN

“Piyasada Simit Karışımı ve Poğaça Karışımı gibi ürünlerin yanı sıra Glutensiz Ekmek Karışımı, Glutensiz Kek Karışımı gibi glutensiz beslenmeye uygun özel karışımlar yer alıyor. Bu karışımlarla evinizde rahatça uygulayabileceğiniz tariflerle örneğin kabaklı kiş, ıspanaklı turta, yulaflı kurabiye, yulaflı muffin, yulaflı cup cake, kepekli simit ve poğaçalar yapabiliyorsunuz. Lifi ve tahıl oranını artırarak ama farklı baharat ve lezzet katan gıdalar da ekleyerek sofralarda hem sağlıktan hem de lezzetten ödün vermiyorsunuz."

İŞTE CAZİP  HAMUR İŞİ TARİFi

 KEPEKLİ GALETA (6 kişilik)

MALZEMELER

Hamur:
• ,5 su bardağı ince kepek (100 g)
• 3,5 su bardağı buğday unu (400 g)
• 1 paket kuru maya (11g)
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı (30 g)
• 1 tatlı kaşığı şeker (10 g)
• 2 çay kaşığı tuz (7,5 g)
Üzeri için:
• 3 su bardağı su (500 ml)
• 2 su bardağı kalın kepek (200 g)
HAZIRLANIŞI
Malzemelerin tamamını karıştırın ve pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru cevizden küçük (30g) parçalara bölün, yuvarlayın. Her bir parçayı fırın tepsisi boyutunda, çubuk şeklinde uzatın. Soğuk suya daldırın ve kalın kepeğe bulayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin. Oda sıcaklığında (25-28°C) kabarana kadar mayalandırın. Önceden ısıtılmış 160-170°C ısılı fırında 30-35 dakika galetalar kuruyana kadar pişirin.

MISIR UNLU POĞAÇA (6 kişilik)

MALZEMELER
Hamur:
• 1 su bardağı + 1 kahve fincanı mısır unu (150 g)
• 3,5 su bardağı buğday (350 g)
• ½ paket yaş maya (21 g)
• 1 su bardağı light süt (200 ml)
• ½ çay bardağı ılık su (50 ml)
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı (25 g)
• 1 yemek kaşığı light margarin (25 g)
• 1 adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı tuz (10 g)
• 1 tatlı kaşığı şeker (10 g)
Üzeri için:
• 1 adet yumurta
• Çörek otu
İç malzeme:
• Lor peyniri + light beyaz peynir karışımı (200g)
• 5-10 dal yeşil soğan (sadece yeşil yaprakları)
HAZIRLANIŞI
Hamur malzemelerinin tamamını karıştırın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. 70 g’lık parçalara bölün. Her bir bezeyi yuvarlayın. Bezelerin üzerini nemli bir bezle kapatın ve 5-10 dakika dinlendirin. Soğanları ince ince kıyın, lor-peynir karışımına ekleyin ve karıştırın. Hamur bezelerini çay tabağı büyüklüğünde açın ve ortalarına peynirli karışımdan koyup, poğaça şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizin. Tepsinin üzerini nemli bir bezle kapatıp oda sıcaklığında (25-28°C) kabarana kadar mayalandırın. Üzerine çırpılmış yumurta sürün, çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 170-180°C ısılı fırında 15 dakika pişirin.


Editör: TE Bilisim