Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının yasalaşmasıyla ilgili, ''Bu yasa Türkiye'de yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasadır. Mütekabiliyet var yine'' dedi. 

Bayraktar, Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından Hasköy İplik Fabrikası'nda düzenlenen ''12. Gayrimenkul Zirvesi''nin açılışının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Kentsel dönüşüme ilişkin soru üzerine Bayraktar, ''Kentsel dönüşüm Türkiye'nin gelişmesini, kalkınmasını hızlandıracak, tetikleyecek'' dedi. 

Bayraktar, kentsel dönüşümle şehirlerin ve binaların güzelleşeceğini ifade eden Bayraktar, kentsel dönüşümle inşaat sektörünün ve teknik müşavirlik sisteminin de gelişeceğini kaydetti. 

Böylece inşaat malzemesi üretiminin de artacağını ve ucuzlayacağını dile getiren Bayraktar, üretilen inşaat malzemelerinin daha çok ihraç edileceğini söyledi. 

Bayraktar, ''Kentsel dönüşüm, Türkiye'nin gelişmesine yeni bir gelişme seferberliği olacak'' diyerek, kentsel dönüşümün sadece binaları ''yıkmaktan yapmaktan'' ibaret olmadığını, insanların refahına yönelik bir çalışma olacağını dile getirdi. 

Bu konuda basına ciddi ihtiyaçları olduğunu, bir yandan kendilerini denetlerken, öte yandan iyi yapılan işlerde de destek vermelerini istediklerini belirten Bayraktar, ''Kentsel dönüşüme ilişkin yasa önümüzdeki hafta meclisten geçecek'' dedi. 
     
Yabancılara mülk satışı 
     
Bakan Bayraktar, yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu ve Kadastro Kanunu'nda değişiklik yapan tasarının yasalaşmasına ilişkin bir soru üzerine de ''Bu yasa, Türkiye'de yabancıların mülk edinmelerini düzenleyen yasadır. Mütekabiliyet var yine. Ülke menfaatleri neyi gerektiriyorsa, ekonomik bakımdan, stratejik bakımdan, ülkenin tarihi dokusu bakımından, geleceği bakımından, ülkenin menfaatlerini kollayarak, modern dünyanın yaptıkları neyse biz de onu yapmaya çalışıyoruz'' diye konuştu. 

Bu alanda öz güveni olan, gelişmiş ülkelerin yaptıklarını yapmaya çalıştıklarını ifade eden Bayraktar, askeri ve stratejik bölgeler ile tarihi doku bakımından önemli bölgelerden satış yapılmayacağını vurguladı. 

Bayraktar, gerçek kişilerin de Medeni Kanun ve Kat Mülkiyeti Kanunu çerçevesinde mülk edinebileceğini ifade ederek, oturmak için iznin söz konusu olduğunu ve bunun süresini uzatmak için de çalışma yaptıklarını belirtti.(AA)
Kaynak: aa