İşte Özgür Karabat’ın Yaptığpı açıklama

“AKP’nin, yıllardır reklamını yaptığı 3. Havalimanı’nda uçuşlar aksıyor. Bu sorunlar tartışılırken havaalanının yabancılara satacağı iddiası gündeme geldi. Konuyu bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, hem aksayan hava trafiği hem de satış iddiaları hakkında bir açıklama yayınladı”.

YENİ HAVAALANINDA UÇUŞLAR YAPILAMIYOR

Açıldığı günden bu yanasorunlarıyla gündemden düşmeyen İstanbul Havalimanı'nda 17 Mayıs’ta hava koşulları nedeniyle hava trafiğinde aksaklıklar yaşandı. Birçok uçağın uzun süre havada tur atmak zorunda kaldığı ve bazı uçakların da Çorlu Havalimanı'na yönlendirildiğini ifade eden Karabat, yaşanan aksaklıkların ciddi bir külfete neden olurken bir taraftan da hava kirliliğini artırdığını iddia etti.

UYARILAR DİKKATE ALINMADI

Karabat: “Bu havaalanının daha temelleri atılmadan bugün yaşanan pek çok soruna işaret ettik. Konu uzmanları ve STK’ler önemli uyarılar yaptı. Ancak olaya salt rant ve propaganda gözüyle bakan AKP hükümeti hiçbir uyarıyı dikkate almadı.” dedi.

Havalimanı faaliyete girmeden önce hatta daha gündeme geldiği ilk zamanlardan itibaren uzmanlarca alanın uçuşa uygun olmayan bir bölgeye kurulduğu eleştirileri gündeme gelmişti. Konuyla ilgili 2014 yılında TMMOB’un Havalimanı Çalışma Grubunun yaptığı çalışmada dile getirilen neredeyse tüm sorunlar bugün karşımıza çıkıyor, diyen Karabat; iktidar sözcülerinin öngörüsüz, hesapsız ve dayatmacı bir anlayışla hareket ettiklerini söyledi.

ZARAR VATANDAŞA YÜKLENECEK

Türk Hava Kurumu Teknik Birimi'nin de 3. Havalimanı projesine onay veremediği hatırlatan Karabat: “Mayıs yaşanan hava muhalefetinin sonbahar ve kış aylarında daha da büyüyeceğini öngörebiliriz. Kaldı ki bu havalimanının ilk yıl 90 milyon, ikinci yıl 120 milyon ve üçüncü yıl 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşma hedefi söz konusu. Kuşkusuz yaşanan aksilikler hedefleri tutturmayı da olumsuz etkileyecek. İşletmeci firmaya verilen yolcu garantisi gerçekleşmeyebileceği için de ciddi bir kamu zararı oluşabilir.” dedi.

HAVALİMANI SATILACAK MI?

Karabat; “Ülkede ekonomik krizin etkileri gittikçe hissedilirken, AKP Hükümeti bir taraftan kriz gerçeğini gizlemeye çalışırken öte yandan bu krizi bertaraf edebilmek için tartışmalı yollara başvuruyor. ‘yerli ve milli’ olduğunu iddia eden AKP’nin 3. havaalanının satışına dair haberleri yalanlamaması çok manidar!” dedi.

İşte Karabat’ın TBMM ye verdiği soru önergesi :

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın TC. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Özgür KARABAT

İstanbul Milletvekili

İstanbul’da hizmete giren yeni havalimanı birçok tartışmaları beraberinde getirmiştir. Açılmadan önce de açıldığı günden bu yana da sık sık sorunlarla gündeme gelen havalimanında ciddi sorunlarla karşılaşıldığı medyaya da yansımıştır.

Medyada İstanbul Havalimanı'nda 17 Mayıs’ta hava koşulları nedeniyle sorun yaşandığı, birçok uçağın uzun süre havada tur atmak zorunda kaldığı ve bazı uçakların da Çorlu Havalimanı'na yönlendirildiği bilgileri basına yansımıştır. Her geçen gün yeni bir sorunla gündeme gelen İstanbul'un üçüncü havalimanına 17 Mayıs’tarüzgâr sebebiyle çok sayıda uçak iniş yapamadı.Uçaklar havada tur atmak zorunda kaldı. Bu durum ciddi bir külfete neden olurken öte yandan önemli bir hava kirliliği kaynağı da olmaktadır.

Bu hava limanı faaliyete girmeden önce hatta daha gündeme geldiği ilk zamanlardan itibaren uzmanlarca alanın uçuşa uygun olmayan bir bölgeye kurulduğu eleştirileri gündeme getirilmiş olsa da ne yazık ki sorumluluk makamında bulunanların bu uyarılara kulak tıkadığı görülmüştür.

2014 yılında TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, kendi bünyesinde oluşturduğu 3. Havalimanı Çalışma Grubunun yaptığı araştırmaların sonucunu bir rapor haline getirmiş ve kamuoyuyla paylaşmıştı. Raporda "Proje ekolojik ve jeolojik kriterler, zemin özellikleri, kazı ve dolgu alanları, kent bilimi ve uçuş güvenliği açısından kabul edilebilir değildir" demişti. Birçok sivil toplum hareketi ve ekolojik hareket de ortaya çıkacak yıkımlara ve zararlara dikkat çekmiş, iktidar sözcüleri ise öngörüsüz, hesapsız bir dayatmacı anlayışla bütün bu eleştirileri yok saymıştı.

İKK Raporu, proje alanının doğrudan deniz üzerinden gelen rüzgârlara açık olduğu uyarısını yapmış, uçuş için uçağın gelen rüzgârı önden alması gerektiğini, yandan ya da arkadan almasının tehlikeli olduğuna dikkat çekmiştir..

Hatırlanırsa alanın uygun olamayışı nedeniyle Türk Hava Kurumu Teknik Birimi'nin de projeye onay veremediği ortadadır. Öte yandan ÇED Raporu'nda da iklim değişikliğinden kaynaklanan hortum, sağanak yağış ve fırtına risklerinin değerlendirilmediği de açıktır. Ayrıca, ÇED Raporu'nda yılın 107 günü kuvvetli rüzgâr, 65 günü ise yoğun bulutlu olan bu kıyı bölgesinde hava taşımacılığı ve piste iniş ve kalkışlar açısından ciddi sorunlar doğurabileceği de belirtilmiştir.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan hava muhalefetinin mayıs ayında yaşandığı dikkate alındığında sonbahar ve kış aylarında bu sıkıntıların büyüyeceğini öngörebiliriz. Kaldı ki bu havalimanının ilk yıl 90 milyon, ikinci yıl 120 milyon ve üçüncü yıl 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşma hedefi söz konusudur. Kuşkusuz yaşanan aksilikler hedefleri tutturmada da ciddi bir engel teşkil edebilir. Dolayısıyla işletmeci firmaya verilen yolcu garantisi gerçekleşmeyebileceği için de ciddi bir kamu zararı oluşabilir.

Hava alanı aktif hale geldikten sonra yaşanan aksamalar ve sorunlar aslında STK’ların ne kadar haklı eleştiri ve uyarılar yaptığını teyit etmiştir. Ancak bütün bu yaşananlara ve gelecekte ciddi sorunlar yaşanma riskine rağmen sorumluluk makamında olanlardan ne kamuoyunu tatmin edici bir açıklama yapılmış ne de önlem alındığına dair bir bilgi paylaşılmıştır.

Buna Göre;

  1. 29 Ekim 2018’de açılan yeni hava limanından 20 Mayıs’a kadar kaç yolcu yararlanmıştır? Verilen yolcu garantisi bağlamında bugüne kadar havaalanını kullanan dış hat yolcu sayısı, dış hattan gelip dış hata giden yolcu sayısı ve iç hattan gelip dış hatlara giden toplam yolcu sayısı kaçtır? Bu sayılara göre verilen yolcu garantisinin yüzde kaçı gerçekleşmiştir?
  1. Havalimanında yaşanan aksaklıkların ardından İstanbul’dan uçuş sayısını azaltan ya da uçuşlarını İstanbul’un diğer havaalanına yönlendiren havayolu şirketleri var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?
  1. Dünyada yeni kurulan ya da gelişmiş havalimanlarında meteoroloji radarı kullanılmaktadır. İstanbul’un3. Havalimanı'na meteoroloji radarı kurulmuş mudur? Kurulmadıysa daha önce kurulacağı bildirilen bu teknolojinin ne zaman kurulması öngörülmektedir?
  1. Yeni havalimanı sahasında veya yakınlarında kuş geçişleri olduğu bilgisi doğru mudur? Bununla ilgili bir araştırma ya da önlem alınmakta mıdır?
  1. İstanbul’un yeni havalimanında kar yağışı ve buzlanmalara karşı nasıl bir önlem alınmıştır? Kışın alanda ulaşımın ve trafiğin aksamaması için herhangi bir planlama yapılmış mıdır?
  1. 3. havalimanı projesi doğal yaşam ortamlarının ve önemli su havzalarının yok olması ile sonuçlanacak bir proje olduğu eleştirileri çeşitli STK’lar tarafından dile getirilmişti. Gelinen noktada yaşanan sorunların çözümü için ilgili STK’lardan görüş alınması düşünülmekte midir?

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim