Odatv Davası'nın tutuklu sanığı Soner Yalçın, 682 gün sonra oy çokluğuyla tahliye edildi. Tahliye işlemleri tamamlanan Soner Yalçın, ilk açıklamasını yaparken gözyaşlarını tutamadı.

GAZETECİLİĞİ SABAHATTİ ALİ'DEN, ÖLMEYİ HRANT DİNK'TEN ÖĞRENDİK

Soner Yalçın konuşmasında "ben niye dışarıdayım da Yalçın Küçük içeride... Bir bilim insanına bu yapılmaz" dedi. Kanser hastası Hilmioğlu'nun tahliye edilmemesini eleştirdi ve gözyaşlarına hakim olmaya çalışarak şöyle konuştu:

"Bu ülkenin vicdanı nerede? Biz değil herkes ayağa kalksın. Ben oradaki insanların büyük çoğunluğunu tanımam, tanıdıklarımla davalık olmuşşum. Ama gazeteci gerçeğin yanında durur. Meslektaşlarım size söylüyorum bu dönemde gazetecilik yapacaksanız bunlara gözünüzü kapatmayın. Biz gazeteciler kendimizi iktidarlara cemaatlere beğendirmek zorunda değiliz. Böyle bir zorunluluğumuz yok. Biz düşündüğümüzü açık açık yazarız. Birileri bizi cezaevine atarak kalemini kırmayı düşünebilir. Biz öyle olmayacağız. Cezaevinde yatmayı Namık Kemal'den öğrendik. Bu vatana hasret içinde sürgünde yaşamayı Nazım Hikmetten öğrendik. Sabahattin Ali'den, Aziz Nesin'den, Rıfat Ilgaz'dan inadına gazete çıkartmayı öğrendik. Abdi İpekçilerden, Uğur Mumculardan, Bahriye Üçoktan, Hrant Dink'ten Hablemitoğlu'ndan ölmeyi öğrendik, ama bize yenilgiyi öğretemeyeceksiniz, yenilgiyi öğrenmeyeceğiz ve inadına yazacağız"

BABAM YILBAŞI HEDİYESİ OLDU

Gözyaşları içinde babasıyla kucaklaşan Aren Soner Yalçın "Babamı çok özledim bana yılbaşı hediyesi oldu. Bu süreçte bazı şeyi unuttum. Şimdi tekrar hatırlayacağım" dedi.

ODA TV davası kapsamında tahliye edilen gazeteci Soner Yalçın , Silivri Cezaevi ’nden çıktıktan sonra arkadaşları ve yakınları ile birlikte Beyoğlu Asmalımescit ’te bulunan bir restoranda yemek yedi.
Mahkeme, 3. Yargı Paketi'ne giren 'uzun tutukluluk süresini sınırlandıran 98. Madde'yi gerekçe gösterdi. Tahliye kararında "Atılı suçun niteliği ile tutuklulukta geçirdiği süre dikkate alındığında, tutuklama koruma tedbiri yerine diğer koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada sanık için yeterli olacağını nazara alarak'" ifadesi yer aldı.

YURT DIŞI YASAĞI KONDU

Mahkeme yurt dışına çıkış yasağı koyduğu Yalçın'a denetimli serbest uygulaması getirildi. Buna göre Soner Yalçın her hafta sonu polis merkezine giderek imza verecek. Tahliye kararına Üye Hakim Hikmet Şen ise muhalefet şerhi düştü. Şen, muhalefet şerhinde "İddia olunan terör örgütü Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak yönünden kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların olması devam ediyor" dedi. Mahkeme tutuklu sanıklar eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük'ün tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.


SANIKLAR KARARI DUYMADI

Soner Yalçın duruşmaya verilen arada diğer tutuklu sanıklar Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı ile birlikte Silivri Cezaevi'ne döndüğü için hakkında verilen tahliye kararını duymadı. Karar avukatları aracılığıyla Yalçın'a iletildi. Tahliye kararı üzerine duruşma salonunda izleyiciler alkış tuttu.

MAHKEME BAŞKANI DERT YANDI

ODATV davasına ayrıca Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci'nin "Sanıkların burada bir gün fazla yada bir gün az kalmasına buradaki üç hakimden başka kimsenin gücü yetmez. Bazen savunmalarda sınırlarını aşanlar oluyor. Yalçın Küçük bugün özür diledi. Bazıları da hakaret etmeye başladı.Suç içerikli beyanlardan ötürü, suç duyurusunda bulunacağız. Hesabını adalet önünde soracağız. Bizim için AKP'nin köpeği diyenler, küfredenler oldu. O şahıslar kendilerini biliyor.Elbette bunun hesabını soracağız. Suç içerikli beyanda bulunan olursa gereğini yapacağız.Bunları hak etmiyoruz" sözleri damga vurdu.