Sefaköy’de hizmete açılan Kumsal Balık Lokantası’nın sahibi Yavuz Bektaş, “Denizden sofranıza gelen lezzet” sloganıyla faaliyete başladıklarını ve bu anlayışla hizmete devam edeceklerini söyledi. Günlük ve taze olarak aldıkları balıkları hem sattıklarını hem de servis yaptıklarını belirten Bektaş, “Hizmetimizde sınır yok. Yerimiz Sefaköy’de ama Halkalı’dan da sipariş gelse gönderiyoruz.

Arzu eden müşterilerimize kilo ile aldığı balıkları burada temizleyip, pişiriyor ve teslim ediyoruz. Böylece hem evde koku, yorulma gibi bir sıkıntı yaşanmıyor hem de beyler hanımlarına iyi bir jest yapmış oluyor” dedi.

KILÇIĞI DA FAYDALI

Bu arada, balığın insan sağlığı için faydaları sıralarınken şöyle denildi: Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu yaşayan ve menopoz dönemindeki kadınların balık etini fazla tüketmesi gerekiyor. Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemli.

Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. Epa ve dha adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, Kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler.

KIZARTMA YERİNE BUĞULAMA

Balıkların diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduklarını, bu nedenle kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olur balık etinin bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besinidir. Vücudun kış aylarında daha fazla ihtiyaç duyduğu a, b1, b2 ve d vitaminlerinin balık tüketimi ile karşılanabilir. Öte yandan, kızartma işlemi sırasında yağlarda oluşan bazı maddelerin kanser yapıcı özellikte olabildiği, bu nedenle balığın ızgara veya buğulama şeklinde tüketilmesi gerekiyor. 
Editör: TE Bilisim