Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Spor Fizyoterapistleri Derneği ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı tarafından düzenlenen Patolojik Durumlarda İşlevsel Egzersizler Sempozyumu’nda omuz, kalça, ayak bileğinde oluşan eklem instabilitesi ele alındı.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma çok sayıda fizyoterapist ve ortopedist katıldı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, eklem instabilitesinin, kişinin eklemlerinde güvensizlik ve boşluk hissettiren klinik tablo olduğunu söyledi.

İleri durumlarda cerrahi müdahale gerekiyor

Sporcularda olduğu kadar sporla ilgilenmeyen kişilerde de instabilitenin, hareket sırasında sanki eklemini kontrol edemeyecek hissini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Defne Kaya, şunları söyledi:

“İleri olmayan durumlarda egzersizle kontrol altına alınan instabilite, kişide eklem kontrolünü ciddi etkileyen durumlarda ise cerrahiye ihtiyaç duyulmaktadır. Cerrahi sonrasında yine uygun rehabilitasyon aşamalarının uygulanması gerekmektedir. Kas iskelet sistemine yönelik hastalıklarda hem fizyoterapi rehabilitasyon yaklaşımlar hem cerrahi dışı yaklaşımlar hem de cerrahi yaklaşımlar açısından sürekli yeni teknikler tanımlanmaktadır. Eklem instabilite tedavileri için hızla değişen güncel yaklaşımları da heyecanla takip ediyoruz.”

Omuz, kalça, diz kapağı ve ayak bileği eklemleri ele alındı.

Sempozyumda eklem instabilitelerinde güncel fizyoterapi rehabilitasyon yaklaşımları ile cerrahi yöntemlerin tartışılacağı bir platform oluşturmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Defne Kaya, “Sempozyumda en çok instabilite görülen omuz, kalça, diz kapağı ve ayak bileği eklemleri ele alındı. Sempozyumun özellikle genç fizyoterapist ve ortopedistlere yol gösterici olması açısından çok kıymetli olacağına inanmaktayız” dedi.

“Omuz İnstabiliteleri” başlıklı ilk oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Defne Kaya yaparken; bu oturumda Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, “Cerrahi Endikasyonları ve Yöntemler”, Prof. Dr. Gül Baltacı “Egzersiz Yaklaşımları” konusunu ele aldı.

Prof. Dr. Defne Kaya, “Patellofemoral İnstabiliteleri” başlıklı oturumda “Egzersiz Yaklaşımları” başlıklı sunumunu yaparken; Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çetin Sayaca ise “Kalça İnstabiliteleri” başlıklı oturumda “Fonksiyonel Anatomi ve Patomekanik” sunumu ile katıldı

Editör: TE Bilisim