www.istanbultimes.com.tr da YAZIKTIR,ZULÜMÜDR,GÜNAHTIR başlığı ile yüksek akaryakıt fiyatlarının eleştirildiği bir araştırma haberi yapıldı. Bilgi işlem servisimizde aldığım bilgilere göre bu haberin çok okunduğu idi. Bu beni sevindirdi. Haberde ABD’de mazot’un litresi 0.76 TL, bizde ise 2.95 TL den satılarak halka  % 350 daha fazla fatura ödetildiği eleştiriliyordu. Haberin mantığı ve işleyişi gayet makul ancak yüksek fiyata yakıt alan kullanıcıların bu durumu protesto etmek adına hiç bir şey yapmamaları da o derece bana mantıksız geliyor. 

Benim Arabam Yok Petrol Fiyatı Ne Olursa Olsun Mantığı Yanlış  

Akaryakıtın yüksek fiyatlarda satılması ekmekten tutun suya kadar her şeyin fiyatını etkiliyor. Yani ister arabanız olsun isterse olmasın hepimiz aşırı akaryakıt fiyatlarından olumsuz olarak etkileniyoruz. Düşünsenize ABD. Petrol yataklarına on binlerce kilometre uzaklıkta orada mazot’un fiyatı 0.76 TL iken petrol yataklarının yanı başında bunan ülkemizde fiyat tam % 350 daha pahalı olarak 2.95 TL den satılıyor. Bizim halkımız ABD halkından daha mı zengin?  

Ben Haberimizin Yabana Atılmamasından Yanayım  

www.istanbultmes.com.tr de yayınlanan ve okuyucu rekoru kıran haberimizin gereği yapılır sürücüler 3/5  gün araçlarını kullanmazlarsa inanıyorum ki  biz de fiyatlar ABD seviyesine iner. % 350 daha pahalı akaryakıt kullanılan bir ülkede ne üretim olur ne de ticaret. Bundan dolayı da son yıllarda binlerce sanayicimiz Mısır, Ürdün, Kore, Bangledeş başta olmak üzere dış ülkelerde üretim yapmaya başladılar. Bu durum beraberinde işsizliği de getiriyor. Yüksek akaryakıt fiyatı KAÇAK petrolü de teşvik ediyor. Yani makul ve normal fiyatlarında petrol satılsa kısa vadede belki bütçe açığı gibi görülebilir ama uzun sürede bu durumun ülkeye yararı olacağı muhakkak. 

Aşırı Fiyat Kaçağı Artırır 

Çevrenize baktığınız zaman bir ürünün fiyatı aşırı artıyorsa tüketici kendi içinde onun bir şekilde çaresine bakıyor. Petrolü % 350 daha pahalı satarsanız bu kez vatandaş KAÇAK petrole yönelir. Vergilere gidecek olan para da KAÇAK iş yapanların cebine girer.

Şimdi istatistikler diyor ki sigara yasağı tüketimi azalttı. Ben bu düşünceye katılmıyorum. Sigara fiyatları zamlandı tüketici yarı fiyatına kaçak sigaraya yöneldi. Sistem aşırı fiyatla kazanç elde ettiğini düşünüyor ama aslında geniş bir açıdan baktığız zaman aldatılan her müşteri kaybolan kazanç demektir. Bu halkına fahiş fiyattan petrol satan devlet içinde geçerli.

Benden söylemesi Hükümet birçok alanda yenilikler yaptı. Şu an yapması gereken en önemli şey PETROLDEKİ YÜKSEK VERGİLERİ AŞAĞI Çekerek dışarıya kaçan sanayicisine dur demeyi başarırsa işsizlik de azalır. Ham madenin yüksek olduğu yerlerde üretim biter. Türkiye şu an çok kritik bir süreçte geçiyor. Bir an önce Enerji, akaryakıt ve diğer vergiler en aşağı seviyeye çekilip bu tüm topluma eşit olarak yayılmadığı sürece ters giden hiç ir şey yoluna girmez. 

4.Murat ve İktisatçı Koçibey Meselesi  

4.Murat Bağdat seferine gidecektir. Hazinede yeteri kadar para yoktur. İktisatçılarını ve ekonomistlerini toplayıp sizce çare ne ola ki bu akçe işi çözüle demiş. Klasik iktisatçılar şuna vergi koy buna vergi artır işte gelirlerin şu kadar artar demiş. Bu klasik görüşlerin tersine KOÇİBEY bir risale yazarak demiş ki hünkârım vergileri düşür.

Hünkâr merak etmiş demiş ki bize AKÇE lazım sen vergileri düşür dersin sebebi ne ola ki

Koçibey de demiş ki Hünkârım çok vergi istiyorsunuz ama kimseden alamıyorsunuz. Az vergi isteyin ve iyi bir takibat sistemi kurun herkesten alan gelir artar demiş Bende rahmetli Koçibey’in görüşündeyim. Çok isteyip hiç alamamaktansa az isteyip her kesten almak hem adil hem de uygulanabilir bir yöntemdir diye düşünüyorum. Kurum kazançlarının % 46 sını devlet vergi olarak isterse şirketlerde buna karşı önlem alır ve hiç ödemezler. Ama % 10 vereceksiniz denilir ve ciddi bir takibat yapılırsa kimse vergi kaçırma yoluna da gitmez, iki muhasebede tutmaz. Kısaca sistem vatandaşa üçkâğıtçılığa yönlendiriyor. Artık bu tür üçkâğıtçılıklar para etmemeli diyor herkese saygılar sunuyorum.