Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ( OHSAD), Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Sağlık Kuruluşlarına yönelik uygulamayı düşündüğü "Global Bütçeleme" projesine karşı çıktı.

Ferdi TÜRK- İstanbul Times / ÖZEL HABER 

SAĞLIK- Ohsad Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Reşat BAHAT  yönetiminde İstanbul Radisson SAS Otel'de bir araya gelen dernek üyeleri, uygulanması düşünülen proje hakkında görüştü. 

Yönetim kurulu adına Dr. Reşat Bahat, Dr. Hüseyin Urlu ve Dr. Sema Akgün, katılımcılara konu hakkında bilgi verdi. 

Reşat Bahat yaptığı açıklamada il önce "Global Bütçeleme" hakkında bilgiler vererek,

“Global Bütçelemeden kastedilen; Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler ve Özel Sağlık Kuruluşları için ayrı ayrı olmak üzere fiks bütçeler belirlemek ( 2007 ve 2008 verilerine göre), hasta ve hastalık sayısından bağımsız olarak ödemeleri bu sabit rakamlar içinden yapmak, aşan durumlarda ödeme yapmamak yada sonradan kesinti uygulamak” şeklinde konuştu. 

Ohsad olarak "Global Bütçeleme" ye karşı olduklarını belirten Bahat, “Biz OHSAD olarak temel kuralları bu şekilde benimsenmiş olan Global Bütçe uygulamasına karşı olduğumuzu belirtmek istiyoruz” dedi. 

Bahat sözlerine şu şekilde devam etti, 

“Özel Sağlık Kuruluşları olarak son yıllarda sürekli ek olarak getirilen yeni yaptırımlar, çoğunlukla aleyhimize işleyen bürokratik kural değişiklikleri, yeni kurallar ve kısıtlamalar arasında hayatta kalma ve halkımıza negatif yönlerini yansıtmadan sağlık hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Çoğu sağlık kurum veya kuruluşu bu ayakta kalma savaşını verirken bir de Global Bütçe ödeme modelinin uygulanmasının, kurumlarımızın geri döndürülemez bir şekilde yok olmasına neden olacağını düşünüyoruz. 

Sağlık Kurumlarının maliyetleri ile orantılı olarak almaları gereken fark ücretlerinin % 30 ile sınırlandırılmasının getirdiği mağduriyetleri yaşadık. Bu sınırın yetersiz olduğu ve fark sınırının arttırılması gerektiği konusunda konunun paydaşı olan bütün tarafların, özellikle ilgili bakanlıkların, kabulü ve onayı olmasına rağmen, söz verilen arttırma 7 aydır gerçekleştirilemedi. Hatta her kuruma bu gerekçe ile 50 000 TL gibi büyük meblağlı para cezaları uygulandı ve uygulanmaya devam ediliyor.  

Bu ve benzeri mağduriyetler sürerken sektörümüzün Global Bütçe uygulamasını kabul ve tolere etmesi mümkün değildir. Hastaların serbest gezebildiği ve yönlendirmelerin olabildiği bir ortamda 3 e bölünmüş bir genel bütçe uygulaması farklı sıkıntıları da beraberinde getirecektir. 

Sağlık Finansman kaynaklarının kısıtlı olduğunu biliyoruz. Dünyadaki bütün ülkelerde bu konuda sıkıntılar yaşadığının ve bu finansmanı kontrol altında tutabilmek için farklı modeller uygulandığının farkındayız. Sektör olarak kendi ülke modelimizin oluşturulması noktasında elimizden gelen destek ve katkıyı vermeye hazırız. Ancak alınacak bazı önlemler ve bürokratik değişikliklerle Global Bütçe uygulamasına gerek kalmayacağını düşünüyoruz.  

Sadece 3 sene önce yasalaşmış olan 5510 sayılı Genel Sağlık Sigortasının ilk yasalaştığı haline bile geri dönmek, kamu sağlık finansmanı üzerinde % 20-30 oranında bir tasarrufa gidilebilmesine olanak sağlar. Bu da Global Bütçeleme ile yapılmak istenen tasarrufun bile üzerinde bir rahatlama sağlayacaktır. Ayrıca fark sınırlandırmasının tümüyle kaldırılması, Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının uygulanabilir kılınarak ülke genelinde yaygınlaştırılması için kamu desteği sağlanması gibi bazı uygulamaların da sağlık finansmanına ek tasarruf katkısı yapacağı aşikardır.”

Editör: TE Bilisim