Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesi, kadınlara özel taziye evini açarak gerçekten çok önemli bir hizmete imza attı.  

Bu eksiklik yıllardan beri nasıl fark edilemedi, neden bugüne kadar beklenildi? Valilik, belediye, STK’lar böylesine önemli bir sorunu niçin gündeme almamışlar?  

Geç de olsa bu eksikliğin farkına varan Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şubesi’ni ve özellikle de bu öneriyi dile getiren vakfın yönetim kurulu üyesi Şeyhmus Karahan’ı kutluyoruz… 

Şanlıurfa, taziye evi konusunda Türkiye’ye örnek oldu. Yaklaşık çeyrek asır önce Şanlıurfa’da başlatılan ve sadece Balıklıgöl bölgesinde gerçekleştirilen bu gelenek daha sonraları şehrin çeşitli yerlerine taşındı. Taziyeler, bu gelenek sayesinde taziyesi olan ailelere eziyet vermekten çıktı. 

Taziyeler, erkekler için eziyet vermekten çıktı çıkmasına ama kadınlar için maalesef sorun olmaya devam ediyor. Özellikle avlulu evlerden yüksek binalara geçişten sonra taziyelerin yapıldığı evlerde hem taziye sahibi hem de taziye için gelen misafirler hayli sıkıntı yaşıyor. Avlulu evlerde yemekler avluya serilen büyük sofralarda yerlerde yenilebiliyor, taziye geniş bir alanda yapıldığından taziye için gelenler taziye sahibi ile birlikte oturabiliyordu. Apartman dairesine sıkıştırılan taziyelerde ise taziye sahibi, belki bir çok misafirle konuşma imkanı bile bulamıyor… 

Hele hele kadın taziyeleri, taziye sahibi için daha sıkıntılara yol açıyor. Kadın taziyeleri, çocuklar da getirildiği için daha kalabalık oluyor. Öyle ki zaman zaman yatak odalarına kadar sofralar açılıyor. Ya da uyuyan çocuklar yatak odalarına alınıyor. Ve böyle durumlarda çocukların altlarını ıslatmaları, yerlere yemek dökmeleri haliyle taziye sahibini sıkıntıya sokuyor. Yani; taziye sahibinin üzüntüsünü paylaşmak için gerçekleştirilen taziyeler zaman zaman yakınını kaybedenlerin üzüntüsünü daha da arttırıyor… 

İşte bu sıkıntıların ortadan kaldırılması ya da en aza indirgenmesi amacıyla, nasıl ki erkekler için taziye evleri açılmış ise kadınlar için de böyle bir girişime ihtiyaç vardı. Çok geç kalındı ama “zararın neresinden dönülse kardır” düşüncesiyle, hiç olmazsa bundan böyle kadınlar için yeni taziye evleri hızla açılmalıdır, açılacağına da inanıyoruz. Çünkü her faaliyete geçecek taziye evi, sosyal etkinliğin yanı sıra bir-kaç işsize de iş imkanı sağlamış olacaktır.  

Değerli dostum, ağabeyim Şanlıurfa Vakfı Şanlıurfa Şube Başkanı Dr. Müslüm Sunay’ın şahsında vakfın bütün üyelerini, belki de “dünyada ilk” olma özelliğine sahip böyle bir girişime önderlik ettikleri için bir kez daha tebrik ediyoruz.  

Editör: TE Bilisim