Günlerdir gazete ve televizyon haberlerinin ilk maddesi TSK içinde hazırlandığı iddia edilen belgenin etrafında kilitlendi.Oysa halkın,esnafın ve tüccarın birinci gündeminin işsizlik olduğu herkes tarafından biliniyor. 

İstanbul Times Araştırma Haberi  

Ak Parti ve Fetullah Gülen cemaatini bitirmek için TSK içinde hazırlandığı iddia edilen  ve Genel Kurmay başkanlığınca “kağıt parçası” ,Hükümet ve STK’ larca da “önemli bir belge” olarak kabul edilen doküman’ın kimler tarafından ne maksatla ve nerede hazırlandığı elbette  ki konuşulup değerlendirilmesi gereken bir olay. Ancak ülkemizde yaşanan ekonomik krizin çözümü noktasında her hangi bir çalışmanın gündemde olmaması halkı isyan ettirdi. 

Gerçek Gündem Belge değil İşsizlik  

Resmi işsizlik rakamlarının bile % 16’ya ulaştığı ülkemizde hükümet ve muhalefetin haftalarca sanki ülkenin tek gündem maddesi TSK içinde hazırlandığı iddia edilen belge imiş gibi bu konu ile yatıp kalkmaları artık halk tarafından gerçek gündemi saptırmak olarak  değerlendiriliyor.

Ekonomistler ve işadamlarının yaptığı değerlendirmelerde Resmi işsizlik rakam olan % 16 ‘nın bile sosyal patlama için yeterli bir oran olarak kabul edilirken birçok uzman gerçek işsizliğin en az % 25 olduğunu iler sürmeleri de diğer bir ülke gerçeği olarak karşımızda duruyor. 

Krizin en somut belgesi  

Ekonomik kriz aşevlerine ihtiyacı artırdı. İlçe belediyeleri artan talebi karşılayamaz hale gelince aşevlerinde vatandaşlara fakirlik belgesiyle yemek vermeye başladı. Aşevi bağışları ise azaldı. 

Yaşanan ekonomik krizle birlikte İstanbul'daki ilçe belediyelerine bağlı aşevlerine olan talep de arttı. Bazı ilçe belediyeleri, krizle birlikte yardıma muhtaç insanların sayısındaki artış nedeniyle aşevlerinin mevcut kapasitesini artırırken, Pendik Belediyesi de aşevini büyütme kararı aldı.  

Artan ihtiyaçları karşılayamayan aşevleri, yaptıkları detaylı araştırmalar sonucu vatandaşın muhtarlıktan aldığı fakirlik belgesiyle yemek veriyor. Her kesimden insanın etkilendiği kriz, hayırsever vatandaşların bağışlarının da azalmasına neden oldu. Aşevlerine hayırsever vatandaşların katkısı da krizle birlikte azaldı. Fatih Belediyesi Eğitim Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Levent Yardımcı, belediyeye bağlı bir aşevi bulunduğunu belirterek, geçen yıl aşevinin 600 olan kapasitesini gelen taleple 1000'e çıkardıklarını söyledi.  

Fatih'te 4 bin kişi fakir  

Yardımcı, krizin ardından 4 binden fazla kişinin fakirlik belgesi alarak aşevinden yararlanmak istediğini ancak kapasitelerini şimdiki rakamın üzerine çıkaramadıklarını ifade ederek, krizle birlikte bazı hayırsever vatandaşların aşevine olan katkılarının da azaldığını açıkladı. Fatih'te oturan insanların büyük bölümünün yoksul olduğunu, krizle birlikte bu insanların daha da fakirleştiğini savunan Yardımcı, "O zaman zor ayakta duran vatandaşlar şimdi kapıya geliyor. Yani burada aç insan sayısında artış var" diye konuştu. Levent Yardımcı, "İhtiyacı karşılayamadığımız ortada. Krizin etkisiyle artan talebin de ancak yüzde 25'ini karşılayabiliyoruz" dedi.

Pendik Belediyesi, krizle birlikte artan ihtiyacı karşılamak için Şeyhli'de bir süre önce yaptırdığı aşevini büyütme kararı aldı. Belediye, vatandaşların taleplerini karşılayabilmek için mevcut aşevine ek bina yapıyor. Belediye Başkanı Erol Kaya, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin paralelinde beyaz masa ve aşevine gelen taleplerde ciddi artışların olduğuna dikkat çekerek, kapasitelerini 2 bin kişiye çıkaracaklarını belirtti.  

Kurban kesimi düştü  

Güngören Belediyesi'ne bağlı aşevinin sorumlusu Musa Mert ise krizden önce aşevinde günde 600-700 kişiye yemek verdiklerini hatırlatarak, "Daha önce vatandaşların buraya gelmesini bekliyorduk. Ama krizden sonra buraya gelen vatandaşların sayısı arttı. Talep çok fazla" diye konuştu.

Mert, taleplerin kabul edilemeyecek duruma geldiğini, bu nedenle yaptıkları uzun araştırmalar sonucunda çok fakir olan vatandaşlara yemek verildiğini ifade ederek, buna karşın ihtiyacı karşılayamadıklarını dile getirdi. Mert, şu anda aşevinde 1300 kişiye yemek verildiğini söyledi. Musa Mert, hayırsever vatandaşların aşevine katkısının da kriz nedeniyle azaldığına dikkat çekerek, son bir sene zarfında aşevine sadece 10-15 kurbanın geldiğini anlattı.  

3 bin kişi sırada  

Beyoğlu Belediyesi'ne bağlı bir aşevinde de, gezici araçlarla 1500 kişiye yemek veriliyor. İhtiyacı karşılayamayan belediyeye yaklaşık 3 bin vatandaşın aşevinden yararlanma talebinde bulunduğu belirtildi.

Bakırköy Belediyesi, kriz öncesi 2 bin kişiye yemek verirken, şu anda bu rakam

3 bin 500'e ulaştı. Belediye yetkilileri, gelen ihtiyacı karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Eyüp Belediyesi, ilçedeki seyyar aşeviyle 650 kişiye yemek veriyor. İhtiyacı karşılayamayan belediyeye çok sayıda vatandaştan erzak talebi gelmeye de başladı. Bahçelievler Belediyesi'nin bir aşevinde pişirilen yemek belediye binasının alt katı ve Yenibosna'da dağıtılıyor. Krizle birlikte artan ihtiyaca paralel olarak kapasitesini de artıran aşevi, şu anda günde 1500 kişiye yemek veriyor.  

İmaretler dolup taşıyor  

Zeytinburnu Belediyesi, ilçede bulunan bir aşevinde kriz öncesi dönemde 1500 vatandaşa yemek çıkarıyordu. Bu rakam artan taleple birlikte şimdi 2 bine ulaştı. Maltepe Belediyesi yetkilileri de, sadece ramazan ayında açılan aşevinin normal zamanlarda da yemek verebilmesi için birtakım çalışmalar yapıldığını açıkladı. Bu arada, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Eyüp'teki imarethane her gün vatandaşlarının akınına uğruyor.

İmarethanede günde 2 bin kişinin yemek ihtiyacı karşılanıyor.

Editör: TE Bilisim