Muhtarın direnci başkanı öfkelendirdi 

 

Başakşehir Belediyesinin 2010 yılı arsa rayiç bedellerini çok yüksek gösterdiğini söyleyen Güvercintepe mahalle Muhtarı İbrahim Dinç halkın haklarını korumak adına üyesi olduğu arsa rayiç bedel tespit komisyonuna tespit edilen bedellerin fahiş olduğunu,bu şekli ile kararın altına imza atamayacağını belirterek fiyatların makul seviyeye inmesi gerektiğini ifade ediyor.

 

Komisyon Muhtarın talebini dikkate almayınca da mahalle halkının haklarını korumak adına dava açmaktan başka şansı kalmayan Güvercintepe Mahalle muhtarı İbrahim Dinç “T.C.İstanbul 11.Vergi Mahkemesi’nde “ dava açıyor.

 

Mahallesinin sokaklarını bilmeyen belediye mahkeme kararı ile tescillendi

 

Belediyenin davayı uzatmak adına uyguladığı ilginç taktikler içinde mahallede olmayan sokak ismi vermek de var.Bilirkişi heyeti raporunda ve davanın karar metninde geçen şu ifade manidar “ Güvercintepe mahallesinde Doğan Sokak,Gamze Sokak,ve İşleyen  Sokak ise davalı idare dosyaya sunulan harita,uydu,fotoğraf ve benzeri belgelerde yer almadığı gibi,ara kararı ile davalı idareye söz konusu sokakların bulunduğu yerlerin belirtilmesi istendiği halde davalı idarece bahsi geçen sokakların nerede bulunduğunu gösterilememiştir. 

 

BelediYE ileride Mahalle değerlenecek rayiç bedellerimiz normal dedi  Mahkeme değerlensin sonra vergi al dedi

 

T.C.İstanbul 11.Vergi mahkemesi belediye’nin Mahalle ileride değerlenecek varsayımdan hareket ederek

bundan dolayı bizim tespit ettiğimiz rayiç bedeller doğru dedi.İşte Türkiye de de hakimler var dedirten mahkemenin tespiti şu şekilde oldu  Davalı idarece dava konusu mahalleye ilişkin olarak ileride yapılması öngörülen bir takım  alt yapı ve kamu binalarına ilişkin yatırımlar ve toplu konut projeleri nedeniyle bölgenin hızla kalkınmakta olduğunu belirterek takdir edilen değerlerin yerinde olduğu iddia edilmiş ise de,ileride yapımı öngörülen yatırımların ancak tamamlandıktan sonra,bir sonraki arsa metrekare birim değerleri tespit edilirken dikkate alınabileceğinden davalı idarenin İDDİASINDA İSABET BULUNMAMAKTADIR” deniliyor. 

 

Mahkeme kararında,Belediye rayiç bedellerini tespit ederken bir çok şeyi dikkate almamış dedi

 

Başakşehir Belediyesi Güvercintepe mahallesinde ileride yapılacak olan çalışmaları emsal göstererek değer artışlarının normal olduğunu iddia ediyor.Mahkemeden Tokat gibi cevap; “Güvercintepe Mahallesi’nin kent ulaşımına ait ana arterlere direk bağlantısının bulunmadığı,mahalle halkının alt gelir grubunda yer aldığı ,mahallenin tamamına yakınında imara aykırı kaçak ve hisseli yapılaşma olduğu,ilk ve ortaöğretim için yeterli derslik bulunmadığı,bir karakol,bir sağlık ocağı ve bir semt polikliniği bulunduğu,mahallenin bir kısmının TOKİ Kayabaşı Toplu Konut alanında kaldığı ve imar uygulamaları yapıldığı,tarım arazisi olarak kullanılan yerlerin de arsa vasfında olduğu tespit edilerek ilgili mahallenin mevcut hali ile sosyal-ekonomik yapısı,nüfus profili,sahip olduğu donatı ve rekreasyon alanları,yapı stoku ve yapı kalitesi,cazibesi ,yaşam tarzı,mevcut imar durumu,emlak alıp satımına genel veriler ve el değiştirme hızı,topoğrafik ve coğrafi yapısı itibariyle her bir cadde ve sokağa ait özellikler4 de ayrı ayrı olmak üzere dikkate alınarak yapılan açıklamalar irdelemeler ışığında,Güvercintepe Mahalelsine ait cadde ve sokakların değerlendirmesi aşağıdaki şekilde saptandığı anlaşılmıştır” deniliyor.Tablo olarak sunulan bilgilerde değerler belediyenin rayiç bedellerinin yarısından daha az olarak tespit edilmiştir.

 

Muhtar Dinç basın açıklaması öncesi başkan’a ve belediye ye karşı art niyetimiz yok ama başkan dava açtım diye bana onlarca sıfat yakıştırdı dedi

 

Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç yapacağı basın açıklaması öncesinde Başakşehir Belediye başkanı Mevlüt Uysal ile kişisel hiçbir sorunu olmadığını kanunların kendisine verdiği bir yetkiyi kullandığı  için başkan ve çalışma arkadaşlarınca kendisine karşı bir husumet beslendiğini iddia ederek  seçilmiş bir muhtar olarak beni mahalle halkı önünde rencide ettiği için hakaret davası açacağım dedi.

 

Muhtarın onur savaşı

 

Hayatı boyunca onurlu bir yaşam için mücadele ettiğini vurgulayan Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’ın belediye de ki kendi makamında mahallesinin seçmeni olan Temraz,Ağdaş,Remzi Kalkan,Yusuf Aluç,Şeref Ay,İbrahim Çelebi,Reşit Akın’ın gözleri önünde ” … bak muhtar bir daha belediye ye yanıma vatandaşlarla gelirsen senin için kötü olur,bir de beni emlak rayiçlerinden dolayı mahkemeye verdin mahkemeyi de kazandın.Senin yaptığın pislikleri çok iyi biliyorum halka bir, bir anlatacağım,halkı provake ediyorsun.”Diyerek bana hakaret edercesine koltuğundan kalkarak bana doğru yürüdü.Bunun üzerine orada bulunan vatandaşlarımız muhtarı biz getirdik diye ifade ettiler.Ben de bunun üzerine;“bana el hareketi yapamazsın,ben yasal hakkımı aradım. Adalet tecelli etti.Siz bir başkansınız ve de hukukçusunuz yargıya saygı duymalısın eğer benim bir yanlışım varsa yasal yoldan hakkımı arayabilirsin.”istersen de eteğindeki taşları dökerek mahalle halkının ortasında veya basında tartışmaya davet ettim“  diyen   Muhtar Dinç sözlerini başkan olan kişiler sinirlerini kontrol etmeleri gerekir diyerek tamamladı.

 

İşte Güvercintepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç’in Basın açıklaması

 

 

DEĞERLİ BASIN MESUPLARI

 

1-Başakşehir İlçesi Güvercintepe Mahallemizdeki taşınmazların 2010 yılı arsa metrekare birim (rayiç) değerlerine ilişkin Başakşehir İlçe takdir komisyonu kararının, yasaya ve günün koşularına aykırı, keyfi ve fahiş oranda yüksek takdir edildiği gerekçesiyle, 213 sayılı vergi Usul Kanunun 4751 sayılı kanunla değişik mükerrer 49.Maddesi gereğince iptali için İstanbul 11.Vergi Mahkemesinde-mahalle halkının talebiyle–belediyeye karşı dava açtım.

         

 2-Tarafımdan “Güvercintepe Mahalle Muhtarı” sıfatıyla ilgili yasadan kaynaklanan yetkimi kullanarak, mahalle sakinlerinin yoğun talebini de dikkate alarak açmış olduğum dava sonunda İstanbul 11.Vergi Mahkemesince bilirkişi incelemesi yaptırılmış ve emlak vergisi rayiç değerinin çok yüksel olduğunu tespit etmiştir. Vergi Mahkemesi bilirkişi raporunu dikkatte alınarak yüksek değer taktiri yapıldığı gerekçesiyle, Başakşehir İlçe Taktir Komisyonunun kararı (işlemi) 24.06.2011 tarihinde kısmen iptal etmiştir (karar fotokopisi ekte sunulmuştur)

 

 3-Bilindiği üzere Anayasanın 138.ve İdari Yargılama Usulü Yasasının 28.maddeleri gereğince mahkeme kararının en geç otuz gün içinde yerine getirilmesi gerekmektedir.

 

Genellikle dar gelirli insanlardan oluşan mahalle halkının daha fazla mağdur olmaması için mahkeme kararını yasal süresi içinde uygulamasını ve bu çerçevede, iptal kararından önce belediyece belirlenmiş olan değerler üzerinden vergi ödemiş olanların belediyeye yapmış olduğu fazla ödemelerin ilgililerine ödenmesini belediyeden bir dilekçeyle talep ettim (dilekçe sureti ektedir.)

  

4-Bu konuda tek dava açan mahalle muhtarı benim. Bu durum belediyenin pek hoşuna gitmemiş olacak ki söz konusu davayı açtığımdan bu güne yaklaşık iki yıldır fen işleri müdürü fen işlerinden sorumlu belediye başkan yardımcısı dahil bir çok hakarete maruz kaldım

       

Mahallemizin bazı sokaklarındaki alt yapı eksiklikleri için önce belediye başkanlığına bir dilekçe yazdım sonrada sayın belediye başkanıyla görüşme talep ettim. Randevu verilmesi üzerine her sokaktan bir temsilci kişi yanıma alarak görüşmeye gittim.yazmış olduğum dilekçeyi elden kendilerine taktim ettim Ama ne yazık ki, belediye başkanı Sayın Mevlüt Uysal sorunlarımızı dinlerken bana ve yanımdaki mahalle sakinlerine hakaret etti.

 

 Örneğin sokak asfaltlanmadığı için özürlü vatandaşların sıkıntı çektiğini ve toz toprak içinde yaşadıklarını anlatan 36. sokak ve 34/1 sokak sakini Reşat Akın ve İbrahim çelebiye’e kızıp, bağırarak “o zaman evini sat, git!” tarzında vatandaşımızı azarladı. Ardından bana dönerek ve elini bana doğru kaldırarak:”Bak muhtar bir daha buraya yanıma vatandaşlarla gelirsen senin için kötü olur. Üstelik bir de beni emlak rayiçlerinden dolayı mahkemeye verdin, mahkemeyi kazandın; senin yaptığın pislikleri çok iyi biliyorum; halka bir bir anlatacağım; halkı provake ediyorsun!”diye koltuğundan fırlayarak üzerime yürüdü. Ben de kendisinin aynı zamanda avukat olduğunu ve yasalara saygılı olması gerektiğini söyledim ister mahalle halkını huzurunda, ister medya önünde bu konuları tartışmaya hazır olduğumu belirterek, olayın daha fazla büyümemesi için makamından ayrıldım. Benimle birlikte olan mahalle sakinleri olaya tanıktırlar.

 

-Başkanın bu haksız tutum ve davranışını Başakşehir Kaymakamlığına da bir dilekçeyle bildirdim (dilekçe örneği ektedir.)

 

5-ben sadece mahallemin sorunlarını çözmek ve mahalle halkının haklarını korumak için başkanla görüştüm. Davayı da yine mahalle halkının yüksek vergi ödememesi için açtım.

 

Bu davadan benim kişisel hiçbir çıkarım ve beklentim yoktur. Ben sadece görevimi en iyi şekilde yapmaya çalışmaktayım.

 

Benim ve mahalle halkının bu nedenle adeta cezalandırılır gibi bir takim hizmetlerden yoksun bırakılmasının hukuka ve vicdana aykırı olduğu kanısındayım. Bu nedenle uğramış olduğum davranış biçimleri ve hakaretler de beni fazlasıyla üzmüştür.

 

Buna rağmen sabırla Vergi Mahkemesi kararının usulüne uygun olarak uygulanmasını ve verilmeyen hizmetlerin verilmesini bekleyeceğim. Ayrıca bugüne kadar yapılmış olan hizmetler için de kendilerine teşekkür ederim. Ancak karar uygulanmadığı taktirde her türlü yasal yollarla gerek kendimin, gerekse mahalle halkının haklarını aramak için gerekli hukuki girişimlerde bulunacağımdan da kimsenin kuşkusunun da olmamasını dilerim.

 

Güvercinte mahallesinde yaşananların  bu kısa özetini kamuoyunun bilgisine siz değerli basın mensuplarıyla aracılığıyla bildirir saygılar  sunarım.

 

 

                                                                         GÜVERCİNTEPE MAHALLE MUHTARI

                                                                                                                       İBRAHİM DİNÇ

 

Editör: TE Bilisim