Türkiye’deki aile işletmelerine yönelik yapılan araştırmada, İşletmelerin ortalama 24 yıllık yaşam süresine sahip olduğu ve kuruluşu takip eden yıllarda aile üyeleri arasında yoğun etkileşim ve güç birliğinin yaşandığı, fakat işletme büyüdükten, kişilerin refah seviyesi arttıktan sonra güç birliği zayıflıyor. Birçok şirket çeşitli nedenlerle, yıllar içerisinde iflas ediyor ve ismi bile hatırlanmıyor.<b> </b> <p class="MsoNormal"><b>İstanbul Times Haber Merkezi/Gökhan Karakurt<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal">Kurumlaşmamış, aile şirketi olarak kalmış bir işletmenin yaşam süresi dünyada genelde 4 nesil olarak kabul edilir. Türkiye’de ise bu süre çoğunlukla ilk nesille sınırlı ve 3. kuşağı geçebilmiş işletmelere kolay kolay rastlanmamaktadır.</p> <p class="MsoNormal">Yapılan araştırmaya göre birçok kişi Türkiye’de şirketlerin varlığını uzun yıllar devam ettiremediğini düşünür. Fakat Türkiye’de onlarca şirket bilinenin aksine yüzyılı aşkın bir süredir varlığını devam ettiriyor.</p> <p class="MsoNormal">İstanbul Ticaret Odası tarafında yapılan, Türkiye’nin ve İstanbul’un Asırlık şirketleri araştırmasında 1777 ile 1923 yılları arasında faaliyete başlamış ve halen aktif olarak devam eden 99 firma bulunmakta.</p> <p class="MsoNormal">Osmanlı’nın son zamanlarına Cumhuriyetin ilk yıllarına tanıklık eden bazı firmaları tanıyalım.</p> <p class="MsoNormal"><b><span style="color:red">Bozacı Hacı Sadık <o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal">Vefa Boza’nın kurucusu Hacı Sadık 1870 yılında Arnavutluktan İstanbul’a gelerek ismini Ebul Vefa Hazretleri’nden alan vefa semtine yerleşir. O dönemim İstanbul’unda boza, çok rağbet gören kış içeceğiydi. Fakat o yıllarda bozacılık Osmanlı devletine bağlı Ermeni vatandaşlar tarafında yapılıyordu. Genç Sadık da bu Ermeni bozacılardan birine çırak olarak girdi.</p> <p class="MsoNormal"><o:p> </o:p>Ama Sadık’a göre bozada eksik olan biç şeyler vardı. O da bozanın çok sulu olması ve ahşap küplerde beklemesi nedeniyle içinde değişik bir koku barındırıyor olmasıydı. Sadık bir gün bozanın üstünde bulunan suyu biraz süzdü ve bozayı daha kıvamlı bir hale getirdi. Böylece hem daha kıvamlı hem de mermer küplerde barındırdığı için kokmayan kendi bozasını üretmeye başlayan Sadık 1876 yılında Vefa Bozası’nı kurdu.</p> <p class="MsoNormal">Bugün tarihi mekânlarda üretime ve satışa devam eden Vefa Boza artık Ekim Nisan ayları arasında boza, Nisan Ekim ayları arasında ise kuru üzüm şırası, dondurma ve limonata satışı yapıyor.</p> <p class="MsoNormal">Türkiye’nin en eski bazı şirketleri</p> <p class="MsoNormal"><b> <span style="color:red">Şirket Kurucu Kuruluş<o:p></o:p></span></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Hacı Bekir Lokumları Hacı Bekir 1777<o:p></o:p></b><b> </b></p> <p class="MsoNormal"><b>İskender Mehmetoğlu İskender Efendi 1860<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Ziraat Bankası Mithat Paşa 1862<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Hafız Mustafa İsmail Hakkızade 1864<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Karaköy Güllüoğlu Hacı Mehmet Güllü 1871<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Kuru Kahveci Mehmet Efendi Mehmet Efendi 1871<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Komili Komili Hasan 1878<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Hacı Abdullah Abdullah Efendi 1888<o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><b>Hacı Şakir Hacı Ali 1889 <o:p></o:p></b></p> <p class="MsoNormal"><o:p> </o:p></p>