Türkiye'de Son Bir Haftada Meydana Gelen Orman Yangınları;

20 Haziran: Antalya - Manavgat

20 Haziran'da Antalya Manavgat'ta orman yangını çıktı. 3 farklı noktadan çıkan yangına 40 arazöz, 4 dozer, 1 uçak ve 5 helikopter ile müdahale edildi. Ancak 3 saatin sonunda kontrol altına alınabilen yangında 8 heltarlık alan yandı. Aynı bölgede 2007'de de yangın çıkmış ve 950 hektarlık orman kül olmuştu. 2008 yılında ise Manavgat'ın Taşağıl Beldesi Karabük Köyü'nde çıkan yangın 6 gün sürmüş, yangın sonrası 16 bin hektar ormanlık alan yanmıştı.

21 Haziran Mersin - Silifke

Mersin'in Silifke ilçesinde 21 Haziran'da çıkan orman yangını, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüyerek yayıldı. Ekiplerin karadan ve havadan müdahale ederek 3 saatte kontrol altına aldığı yangında 3 hektarlık kızılçam ormanı yandı. Aynı nokta da iki gün önce de yangın çıkmış ve hızla 3 kilometre ilerideki bir bölgeye ilerlemişti.

21 Haziran Antalya - Manavgat 

Antalya'nın Manavgat ilçesinde bu kez Oymapınar Mahallesi'nde Alçakkemer mevkiinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangına 2 helikopter, 15 arazöz, itfaiye, iş makineleri, su tankeri ve orman işçileri müdahale etti. 1 saatte kontrol altına alınan yangında 1 hektarlık alan yandı.

22 Haziran Antalya - Lara

Antalya'nın Muratpaşa ilçesinin Lara sahilinde 22 Haziran'da orman yangını çıktı. Yangın fazla büyümeden söndürülse de 1 dönümlük orman kül oldu.

22 Haziran Antalya - Kepez

Antalya'da aynı gün öğle saatlerinde Kepez'deki Santral Mahallesi'nde orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın 2 saatin sonunda kontral altına alındı fakat 2 dönümlük alan yandı.

22 Haziran Uşak - Eşme

Uşak'ın Eşme ilçesinde çıkan yangın 3 saatin sonunda kontrol altına alındı. Yangında 5 hektarlık makilik alan ile 10 hektarlık tarım arazisi kül oldu.

23 Haziran Mersin - Erdemli

Mersin'in Erdemli ilçesinin Limonlu Mahallesi Kayacı Vadisi mevkiindeki ormanlık alanda yangın çıktı. Yangında, 10 dönümlük kızılçam ormanı kül oldu.

23 Haziran Tekirdağ - Malkara

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 95'inci Zırhlı Tugay Komutanlığının bulunduğu Çetin Başar Kışlasındaki ormanlık alan yandı.

23 Haziran Antalya - Kumluca

Antalya'nın Kumluca ilçesinde makilik alanda yangın çıktı. Yangına ekipler müdahale etti ve ormanlık alanda yangın büyümeden söndürüldü. Fakat 1 hektarlık alan kül oldu. 

24 Haziran Edirne - Keşan

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere Köyü'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kontrolden çıkan yangın, Saros Körfezindeki tatil beldelerinden Gökçetepe Köyü'ne ulaşarak 20 hektarlık alana yayıldı. Yangın ancak ertesi gün 26 Haziran'da akşam saatlerinde kontrol altına alınabildi. 40 hektar ormanın kül olduğu yangında 2 ev ile meyve bahçeleri, ekili alanlar ve arı kovanları yandı.

24 Haziran Antalya - Kumluca

Antalya'nın Kumluca ilçesinde Erentepe Mahallesindeki çalılık alanda başlayan yangın, yerleşim yerlerine ve ormanlık alana yayıldı. Belen, Toptaş, Sarıkavak ve 50'nci Yıl mahallelerine de yayılan yangın hızla büyüyerek 350 hektarlık alanı etkisi altına aldı. 10 kentten gelen itfaiye ekiplerinin 9 helikopter ve 3 uçakla havadan ve onlarca araçla karadan müdahale ettiği yangın ancak 2 gün sonra kontrol altına alınabildi. Yangını söndürmeye çalışan 7 itfaiyeci, rüzgarın yön değiştirmesiyle alevlerin ortasında kaldı ve neredeyse yaşamlarını yitiriyordu. Alevlerin ortasında kalan bir TIR ile dorsesinde yüklü iş makinesi yandı. Yerleşimlerin boşaltıldığı yangında, 13 ev ile zeytin, portakal ve nar bahçeleri ve sera alanları kül oldu. Yangın nedeniyle Kumluca- Antalya karayolu trafiğe kapatıldı.

24 Haziran Burs - Mustafakemalpaşa

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde orman yangını çıktı. Yangına havadan iki helikopter ve yer ekiplerini müdahale etti. Yangında Şehriban ve Ömeraltı köyleri arasındaki 2.5 hektarlık kızılçam ve karaçam ormanı yandı.

26 Haziran Antalya - Adrasan

Antalya'nın Kumluca ilçesinde bu kez tatil merkezi Adrasan'da orman yangını başladı. 26 Haziran'da saat 11.00 sıralarında başlayan yangın hızla büyüdü.


Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)


Editör: TE Bilisim