“BİZ DİSİPLİNİ ONDAN ÖĞRENDİK”
Programda, Türk halk müziği derleyicisi Yücel Paşmakçı, Muzaffer Sarısözen’i şu sözlerle andı:
“Muzaffer Sarısözen, 1938'de Ankara Devlet Konservatuarı folklor arşivi şefliğine getirildi. Anadolu'da yapılan halk müziği derlemelerine katıldı. Ankara Radyosu’nda Yurttan Sesler programını yönetti. Yurttan Sesler programında türküleri duyurdu. Mahalli sanatçıları da çağırırdı. Halka yakınlığı ile bilinir. 10 bin ezgi derlemiştir. Biz disiplinli olmayı ondan öğrendik. Çalışmalara her daim ceketiyle, kravatıyla özenle katılırdı. Ayak ayak üstüne atıp, bağlama çalması mümkün değildi. Bize hiçbir şey söylemeden bunları yapardı. Kendisini rahmetle anıyorum.”
“TÜRKÜLERİMİZİN ÖZÜNÜ BOZMASINLAR”
Yücel Paşmakçı, günümüzde türkülerin farklı tarzlara uydurulup söylenmesini eleştirdiği konuşmasında, “Türkülere bir şeyler ekliyorlar, çıkarıyorlar, değiştiriyorlar. Beste yapmak gibi marifetleri olanlar yapsın ama türkülerin özünü bozmasınlar. Türkülerimizin eğlendirici olmasından ziyade milli birliği perçinleyen bir tarafı var. Türkülerin, asli karakterini muhafaza etmek hepimizin görevidir” diye konuştu.
ÜSTAD YÜCEL PAŞMAKÇI’DAN YILLAR SONRA BAĞLAMA İCRASI
Halk müziğinin sevilen sanatçısı Cengiz Özkan da Muzaffer Sarısözen’in Kayseri, Kıbrıs, Bilecik, Sivas yörelerinden derlediği türküleri seslendirdi. Cengiz Özkan programda sazı ve sözüyle katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Özkan’ın hocası Yücel Paşmakçı’nın bağlama icrası da ayakta alkışlandı.