1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu'nun Irak Cephesi Kut bölgesinde, Halil Kut Paşa komutasında kazanılan ve İngilizlerin Türk tarih kitaplarından kaldırttığı Kûtü'l Amâre Zaferi'nin 102. yılını idrak etmek amacıyla "Unutulan Zafer - Kûtü’l Amâre’nin Ardından" konulu panel düzenlendi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Müzeyyen Kurt 

Panel öncesinde Kûtü'l Amâre zaferinin komutanı Halil Kut Paşa'nın Şeyh Yahya Efendi Türbesi içindeki kabri ziyaret edildi. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Sultanbeyli İlçe Başkanı Ali Tombaş, Beşiktaş İlçe Başkanı Ferşat Yıldırım ve çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleşen kabir ziyaretinde kahraman komutan Halil Kut Paşa için dualar edildi.

KÛT'ÜL AMÂRE ZAFERİ'Nİ UNUTTURMAYACAĞIZ

Esenler Belediyesi ve Sultanbeyli Belediyesi'nin ilk defa "İki Yaka Tek Ses" sloganıyla düzenlediği "Unutulan Zafer Kûtü'l Amâre'nin Ardından" paneli öncesinde protokol konuşmaları gerçekleşti.

Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin Kût'ül Amâre Zaferi'ni hatırlatmaktan gurur duyduklarını belirterek, "İstanbul'da iki ilçe bir araya gelerek 'İki Yaka Tek Ses' diyerek unutturulmak istenen Kût'ül Amâre Zaferi'ni tekrar hatırlatmak ve bu zaferi bize unutturmak isteyenlere karşı bizim de unutturmama adına çabalarımızı sergilemek üzere buradayız. Yüzüncü yılında sayın cumhurbaşkanımızın uluslararası kamuoyuna zaferimizi tekrar hatırlatmasıyla Türkiye'de birçok yerde bu zaferle ilgili programlar düzenlendi. Yüz birinci yılda biz devam ettik, yüz ikinci yılda yine devam ediyoruz, geçmişte unutturdukları gibi bu zaferi yine unutmak istemiyoruz" diye konuştu.

KÛT'ÜL AMÂRE BATI'NIN YENİLGİSİ, BİZİM İSE ZAFERİMİZDİR

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, "102. Yılında Kût'ül Amâre Zaferi" programının iki açıdan çok farklı bir perspektifi ortaya koyduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Esenler ve Sultanbeyli milli ve yerli siyaset açısından iki sembolik ilçe, milli ruhun direnişine ve dirilişine çok önemli katkı sunan ilçeler. Tarihte bizim milli ruhun direnişinin zaferleri var. Birçok hadisemiz, kayıtlarımızda çok önemli yer tutar ama Kût'ül Amâre nedense çok yer tutmamıştır. Maalesef tarih perspektifimize baktığımızda, bizim tarihimizin bazı noktalarını da Batılılar yazdıkları için bize Batı'nın yenilgi tarihi olan Kût'ül Amâre'yi unutturmuşlardır. Hem bu Batı'nın yenilgi tarihini yeni nesillere hatırlatmak hem de geçmişimize vefanın ve kendi geçmişimizle yeni nesillere bu farkındalığı oluşturmak anlamında iki ilçe olarak böyle bir adım attık. En önemlisi, tarihimizin zaferiyle yeni neslin zihinlerinde çok önemli bir hatırlatma yapacağımızı umuyorum. Tarihte yedi düvelle savaştık, şimdi yetmiş düvelle savaşıyoruz. İnşallah yeni zaferler, yeni direnişler ve yeni dirilişlerle yolumuza devam edeceğiz."

AK Parti İstanbul Milletvekilleri Ahmet Hamdi Çamlı ve Mihrimah Belma Satır da, İstanbul'un iki yakasındaki Esenler ve Sultanbeyli Belediyeleri'ni Kût'ül Amâre Zaferi'ni yeni nesillere hatırlattıkları için tebrik ettiler.

OSMANLI'NIN SON ZAFERİNİ ANLATTILAR

"Unutulan Zafer - Kûtü’l Amâre’nin Ardından" paneli, TV Programcısı Pelin Çift’in moderatörlüğünde, Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahdettin Engin ve Tarihçi – Yazar Muzaffer Albayrak'ın anlatımlarıyla gerçekleşti. Panelistler, 102. yılında Osmanlı'nın son zaferini anlattılar.

Programın sonunda panelistlere "Ab-Rû'larda Su Kasidesi" kataloğu hediye edildi.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim