Hastane İdare Amirlerinden Orçun Ulutaşlı’nın yaptığı sunum ile başlayan programın ilk konuşmacısı Obezite Cerrahisi dalında önemli başarılara imza atan Op.Dr.Hasan Lice odu. İstanbul Times Haber Merkezi / Hüseyin Çetiner Opr.Dr.Hasan Lice Şunları söyledi Kimin Obez olup olmadığı ile alakalı karar vermek için BODY MASS endeksine göre belli hesaplamalar vardır. Endekse göre çıkan 35-49 ciddi şekilde obezdir demek mümkün. 50 ve üstü ise aşırı derecede obezdir diyoruz. Herkese Obezite ameliyatı yapılmaz. Hasta önce kendi hür iradesi ile bu ameliyatı olacağına karar vermelidir. Hastanın akli dengesi yerinde olmalıdır. Testler sonucu Obez ameliyatı olmasında sakınca yoktur raporlarından sonra ancak bu ameliyatı yapıyoruz dedi. Kimlere cerrahi tedavi önerilir? Obeziteye bağlı komorbid hastalıklar olsun veya olmasın BMI ≥40 olan BMI 35-40 arasında olan ve komorbid hastalığı olan bütün hastalar Hastanın diğer kilo kaybı tedavilerinden fayda görmemiş olması Psikolojik açıdan kararlı ve dengeli olması Anestezi veya cerrahiyi çok riskli hale getiren tıbbi hastalık (ASA IV) Hastanın akli dengesinin yerinde olmaması Hastanın ameliyat sonrasındaki hayat şeklini değiştirme isteğinin olmaması İlaç, alkol veya madde bağımlılığı Kontrol edilemeyen blumia veya diğer yeme bozukluğunun olması Psikolojik dengesizlik Mobilize edilememesi Hastanın cerrahiyi mucize yöntem olarak görmesi, gerçekçi bakış açısının olmaması Hastanın aile desteğinden yoksun olması Tedaviye uyumsuz davranış tarzı Opr.Dr.Coşkun Görmez’de şunları söyledi Avrasya Hastanesinde Obezite ameliyatı öncesi ilgili hekimler bir araya gelerek hasta ile alakalı elde dilen rapor ve bilgileri kendi aramızda tartışıyoruz. Akabinde bizim için çok önemli olan Diyetisyenimiz Seda Dursun hanım devreye giriyor. Obezite Ameliyatı diyetisyensiz olmaz. Biz bütün olarak hasta ile alakalı her bilgiyi inceliyor hastaya en iyi şekilde müdahale ediyoruz dedi. Uzman Diyetisyen Seda Dursun ise sunumunda şunları söyledi Obezite nedir ? Obezite,latince ‘’obesus’’ şişman karşılığı sözcüğünden türemiştir.İyi beslenmiş anlamına gelir. Dünya sağlık örgütü(WHO) ‘’Yağ miktarının adipoz dokuda,sağlığı bozacak ölçüde birikimi’’ olarak tanımlamaktadır. Obezite aşırı yağ dokusu birikimi (ideal ağırlığının %20’den fazla olması)ve yağ hücre boyutunun genişlemesi (hipertrofik obezite) veya yağ hücre sayısının artması (hiperplazik obezite) ya da her İkisinin kombinasyonu olmasıyla karakterize çok nedenli kronik bir hastalıktır. Prevalans Günümüzde şişmanlık gelişmiş ülkelerde nüfusun % 20 sini aşmakta, orta yaşlarda ve kadınlarda daha sık görülmektedir. Preobezler (BMI 25-29 )katılınca prevalans %50 yi geçmektedir. Obezite , gelişmiş ülkelerde nisbeten alt sosyal tabakalarda sık iken gelişmekte olan ülkelerde daha çok orta ve üst tabakalarda görülmektedir. Son yıllarda çocuklarda şişmanlık prevalansının hızlı yükselişi ciddi kaygılara neden olmaktadır. Dünya sağlık Örgütü 2008 yılında 20 yaş üzeri yetişkin bireylerin %35’inin kilolu olduğunu rapor etmiştir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporuna göre 2020’yılına kadar bazı OECD ülkelerinde üç kişiden ikisinin obez Olacağı yönündedir. Avrupa’da obezite prevalansı(özellikle güney ve batı Avrupa) erkeklerde %10-27 arasında,kadınlarda oran %38 ‘ çıkmaktadır. Türkiye’de erişkinlerde TEKHARF (kalp hast risk faktörleri çalışma) TURDEP(Türkiye diyabet,obezite,hipertansiyon çalışması) göre Obezite prevalansı kentsel alanda %23.8 ,kırsal alanda % 19.6 2010 yılında % 31.2 çıkmıştır. Özellikle kadın grubunda obezite hızla artmaktadır. Şişmanlığın nedenleri Genetik faktörler , Kalıtım ,Çevresel Faktörler ,Aşırı besin alımı , Fiziksel hareketin yetersiz olması, Nöroendokrin Etmenlerden , dolayı olmaktadır. Obezite ameliyatının yapılması aşamasında Ekibin içinde, Cerrah, Dahiliye, Endokrinolog, Diyetisyen ,Hemşire, Psikiyatrist Fizyoterapist, Kardiyolog olmalıdır. Tüm hastalar,obezitenin nedenleri,obezite ile ilgili komorbit hastalıklar ve bariatrik cerrahiye etki edebilecek hastalıklar açısından preoperatif olarak değerlendirilir. Pre-op beslenme ilkeleri Ameliyata kadar olan süreçte sıkı takip (2 haftada 1) Beslenme alışkanlıkları değiştirmeye yönelik beslenme programının planlanması Yaklaşık olarak 1400-1500 kcal/gün En az 6 bardak su/içecek (şekersiz ve kafeinsiz) Doğru besin seçimini öğretebilmek Kilo kaybı olarak hedef %5-%10 Ameliyata son 2 hafta kala Amaç: Ameliyat sonrasındaki beslenme protokolüne hazırlıktır. Son iki hafta diyeti: Tamamen sıvı gıdalardan oluşur. Bu sıvıların proteinden zengin olması hedeflenir. Protein desteği yapılabilir. Enerjisi 800 -1000 kalori civarındadır. Uzman Diyetisyen Seda Dursun çok detaylı bilgiler sundu. Yaş ,Cinsiye ve yaşam şekilleri ile alakalı ayrı ayrı bilgi sunumu yapan Dursun her hasta için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Biz Burada ortalama bilgiler ile sunum yapıyoruz. Obezite sorunu yaşayanlar mutlaka hekimlerine danışsınlar dedi. Opr.Hüseyin Urlu ise şunları söyledi Avrasya Hastaneler grubu olarak biz halkımızın sağlığını çok önemsiyoruz. Yaptığımız sağlık seminerleri halkımızın daha hasta olmadan önce bilgi sahibi olmalarını sağlayarak belli aralıklarla sağlık kontrollerini yapmaları konusunda bilgi sahibi yapmak adına kurulduğumuz günden bu yana çaba sarf ediyoruz dedi. Opr.Hüseyin Urlu ABD’de Obezite çok büyük bir sorun. Bu ameliyatlar orada çok yüksek maliyetlerle yapılıyor. Kurum olarak sağlık turizmi kapsamında bu konuda ciddi çalışmalar yapıyoruz dedi. Avrasya Hastaneleri Genel Koordinatörü İbrahim Urlu’da şunları söyledi Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu “Sağlıkokuryazarlığı” ile alakalı özel hastaneler içinde bu projeye inanarak destek veren bir kurumuz. Her Hafta bir sivil toplum kuruluşu yöneticilerimizi davet ederek onlarında burada edindikleri bilgileri üyelerine aktarmasını istediğimiz için önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu seminerlerimiz halkımıza açıktır. Biz burada güzel işlere imza atıyoruz. Emeği geçen hekimlerimize ve idari kadromuza teşekkür ederim dedi. Program sunum yapan hekimlere teşekkür belgesi takdimi ile son buldu. Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)