<span style="font-family: 'PT Sans', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);">Meyve ve sebzelerin yetiştirilmesi sırasında kullanılan pestisit</span><span style="font-family: 'PT Sans', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);">lerin kalıntı miktarlarını tespit etmek amacıyla yapılan bir çalışma, gıdaların mevzuatta belirtilen</span><span style="font-family: 'PT Sans', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px; background-color: rgb(255, 255, 255);"><b> </b></span><strong><span style="font-family: 'PT Sans', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px; background-color: rgb(255, 255, 255);">maksimum limit değerleri</span></strong><span style="font-family: 'PT Sans', sans-serif; font-size: 16px; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);">nin çok üzerinde kalıntı içerdiğini gösterdi. Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için sebze ve meyvelerde kullanılıyor.</span> <p style="margin: 0px; padding: 0px 0px 20px; font-size: 16px; font-family: 'PT Sans', sans-serif; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);"> Cumhuriyet gazetesinden Ahmet Şık'ın haberine göre; <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=Akdeniz%20%C3%9Cniversitesi" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">Akdeniz Üniversitesi</a>’ne bağlı <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=g%C4%B1da%20g%C3%BCvenli%C4%9Fi" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">Gıda Güvenliği</a>ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=2013" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">2013</a> ve 2014’te yürütülen <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=Antalya" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">Antalya</a> merkezli çalışma <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=domates" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">domates</a>, yeşil biber, salatalık, kabak, <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=patl%C4%B1can" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">patlıcan</a>, çilek ve portakal gibi çok sayıda ürünün <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=zehir" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">zehir</a> deposu olduğunu ortaya çıkardı. 2013’de semt pazarlarından tesadüfi toplanan 400 ayrı sebze ve meyve örneğinin <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=y%C3%BCzde" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">yüzde</a> 21’inin, 2014’te ise incelenen 309 adet gıda örneğinin yüzde 25’inin mevzuatta belirtilen üst limit değerlerin üzerinde pestisit kalıntısı içerdiği belirlendi. Bir üründe birden fazla sayıda pestisit kalıntısı bulunduğunu da ortaya koyan çalışmada elde edilen sonuçlar Gıda <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=tar%C4%B1m" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">Tarım</a> ve<a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=hayvanc%C4%B1l%C4%B1k" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">Hayvancılık</a> Bakanlığı tarafından yürütülen rutin <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=denetim" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">denetim</a> çalışmaları sonucunda elde edilen değerlere oranla büyük farklılıklar içeriyor.</p> <p style="margin: 0px; padding: 0px 0px 20px; font-size: 16px; font-family: 'PT Sans', sans-serif; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);"><span style="color: rgb(255, 0, 0);"><strong>PESTİSİT MİKTARI LİMİTLERİN ÜZERİNDE</strong></span><br /> <br /> 2013’te 163 domates, 82 yeşil biber, 91 salatalık, 25 kabak ve 39 çilek örneği olmak üzere toplam 400 adet meyve ve sebzenin yüzde 21’inde mevzuatta belirtilen limit değerlerin üzerinde pestisit kalıntısı bulunduğu ortaya çıktı. 2014’ün aynı döneminde analiz edilen 106 domates, 53 yeşil biber, 37 salatalık, 22 kabak, 21 çilek, 16 patlıcan ve 54 portakal olmak üzere 309 adet ürünün ise yüzde 25’inde limit değerlerin üzerinde <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=kimyasal%20madde" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">kimyasal madde</a> kalıntısına rastlandı.<br /> 2013’te analiz edilen domates örneklerinin yüzde 6’sı, 2014’te ise yüzde 12’sinde maksimum kalıntı limitlerinin üzerinde pestisit kalıntısı içerdiği belirlendi.<br /> Bu oranlar yeşil biberde yüzde 31 ve 30, kabak için yüzde 40 ve 36, çilek içinse yüzde 10 ve 5 olarak tespit edilirken bu oranlar patlıcanlarda yüzde 19, portakallarda yüzde 24.</p> <p style="margin: 0px; padding: 0px 0px 20px; font-size: 16px; font-family: 'PT Sans', sans-serif; line-height: 24px; background-color: rgb(241, 241, 241);"><span style="color: rgb(255, 0, 0);"><strong>PESTİSİT ARILARI DA ÖLDÜRÜYOR</strong></span><br /> <br /> Çalışmanın ortaya çıkardığı bir diğer önemli bulgu da, kalıntı limitlerinin altında olsa da, aynı üründe birden fazla sayıda pestisit kalıntısının bulunması oldu. Analiz yapılan sebze ve meyve örneklerinin yüzde 85’inde birden fazla sayıda pestisit kalıntısı olduğu ortaya çıktı. Kabak için yüzde 4 ve 9, çilek içinse yüzde 25 ve 19 olarak tespit edildi.<br /> Çalışmayı yürüten ekip adına açıklama yapan Akdeniz Üniversitesi Gıda Güvenliği ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr Bülent Şık, bir toksik kimyasal maddenin maksimum kalıntı limit değerlerinin altında olmasının bile sağlığa olumsuz etkileri olduğunu söyledi. Şık’a göre son yıllarda sıklıkla karşılaşılan arı ölümlerinin bir nedeni de pestisitler. Şık, “Neonikotinoidler adı verilen bir kimyasal gruba ait pestisitlerin arı ölümlerine yol açabileceği sıklıkla dile getiriliyor. Yaptığımız araştırmada domates, biber ve salatalık örneklerin yüzde 40’ında en az bir adet neonikotinoid grubuna ait pestisit saptandı” dedi.<br /> <br /> <span style="color: rgb(255, 0, 0);"><strong>PESTİSİT NEDİR?</strong></span><br /> <br /> Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlara verilen genel ad. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=ajan" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">ajan</a>, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç <a href="http://www.posta.com.tr/detayliara?q=olabilir" target="_blank" class="tag" rel="nofollow" style="text-decoration: none; color: rgb(0, 0, 0); cursor: pointer; outline: 0px;">olabilir</a>.</p>