Abay Ortaokulu Müdürü Gülsüm Çınar açılış konuşmasında şunları söyledi”

Sayın Kaymakamım, Sayın Garnizon komutanım, Sayın Milli Eğitim Müdürüm, Kıymetli Misafirler ve Sevgili Öğrenciler,

 Vefatının 80. Yılında İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u anmak, anlamak  ve varlığımızın teminatı gençlerimize İstiklal şairimiz Mehmet Akif ERSOY’u yakından tanıtmak üzere, okulumuz öğrencileri ve öğretmenlerinin görev aldığı, “İstiklali Yaşatanlar” tiyatro gösterimize HOŞGELDİNİZ.

Milletler yetiştirdikleri bu büyük evlatlarıyla soluk alırlar. Yetiştirdikleri büyük evlatlar  onlara yol gösterir, rehberlik eder, ufuk açar. İşte milletimize rehberlik edip ufuklar açan büyük, önder şahsiyetlerden birisi de İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’dur.

Mehmet Akif her şeyden önce bir Osmanlı Cihan Devleti vatandaşı ve bu medeniyetin bir ferdiydi. Bir cihan devletinin  hem ihtişamını görmüş, hem çözülmesini yaşamış, entelektüel çıtası yüksek bir aydındı. Kendi kendisi oldu, hiç bir zaman kimlik ödünç almadı. İmanı ve inancıyla, yaşantısı ters düşmedi. Asya’nın tecrübeli aklıyla, Avrupa’nın taze   fikirlerinin farkındaydı. Mehmet Akif Avrupa’nın, teknoloji ve bilimini almayı savunurken onların medeniyet ve kültürüne karşı çıkmış, şuurlu bir vatanperverdi.  Memleket severliği samimi, ilkeli, pazarlıksız ve bütüncüldü. Bu vatana ve insana ait her güzellik, zenginlik ve değer Akif’in şahsında ve eserlerinde mevcuttu.

Akif’i ve Türk Milletine armağan ettiği en büyük eseri İstiklâl Marşı’nı anlamak, bu vatanı ve milleti anlamaktır. İstiklal Marşı bir tefekkürdür. Hikmettir. Heyecandır. Ruhtur. Destandır. Milli Kimliğimizdir. Bir dik duruştur. Özgürlüğün simgesidir.

İstiklâl Marşı, tarihten silinmek istenen bir milletin hangi millî ve manevi değerlere sarılarak Millî Mücadele’yi kazandığının belgesidir.“Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet, Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklal.”Mısraları bunun en derin ifadesidir.. Hürriyet ve istiklal aşkı bu milletin ruhudur. İstiklal Marşı’nın bu mısraları asırlar boyunca söylenmeli ve bütün dost ve düşman  anlamalıdır ki Türk’ün her şeyi tehlikeye girebilir, fakat hürriyeti asla.

“Kurtuluş Savaşında bağrından;  Nene Hatunu, Maraşlı Sütçü İmamı, İzmir’i işgal eden Yunanlılara ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin’i çıkaran bu millet; 15 Temmuz gecesi de bağrından, darbecilere ilk kurşunu sıkan Ömer Halisdemir’i, henüz 15 inde olan Halil İbrahim Yıldırım’ı, Engin Tilbac’ı ve nice kahramanları çıkarmıştır. Aziz şehitlerimiz, gazilerimiz o gece vatan için bağımsızlık için nasıl mücadele edilir tüm dünyaya bir kere daha göstermiştir.

Asırlar boyu hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti, içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakmaya devam edecektir.

 Bu duygu ve düşüncelerle programımızda görev alan, emeği geçen öğrencilerimize ve öğretmenlerimize; bizleri şair, yazar ve tiyatro sanatçısı Ahmet YENİLMEZ’le buluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Büyük bir alçak gönüllülükle öğrencilerimizle aynı sahneyi paylaşacak olan Değerli Sanatçımıza teşekkür ediyor. Başta sayın Kaymakamımız olmak üzere tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum.

 Sözlerimi Akif’in şu sözleriyle tamamlamak istiyorum.

“Toprakta gezen gölgeme, toprak çekilince,

   Günler şu heyülayı da, er geç silecektir,

   Rahmetle anılmak,ş ebediyet budur amma,

   Sessiz yaşadım, kim beni nereden bilecektir?”

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif ERSOY’u rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Asımın’ın nesli seni unutmadı, unutmayacak. Ruhun şaad olsun.

Tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez’in yönetiminde Abay Ortaokulu Öğretmen ve öğrencilerinin sergiledikleri tiyatro oyunumuza iştirak eden  ilçe kaymakamı Ali Taşkın Balaban, İlçe Milli Eğitim  müdürü Ali Yeşilyurt ,Halk eğitirim Müdürü Orhan Akyıldız Geleceğim Zeytinburnu Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Asuman Sula Durmuşoğlu, Sefer Cengiz  ,ZEYÇED başkanı Ali Gündüz başta olmak üzere okul müdürleri ve  çok sayıda sanatsever İstiklali yaşatanlar tiyatro  oyununu izledi..

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim