Yaşamını yitiren işçi kardeşlerimize rahmet, ailelerine, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı diliyoruz. Halen göçük altında olan 11 işçi kardeşimize ulaşılması için çalışmalar derhal hızlandırılmalıdır.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Şu ana kadar 2016 yılında en az 1600 işçi, emekçi çalışırken hayatını kaybetti. AKP hükümetleri döneminde yaklaşık 17 bin işçi iş cinayetlerinde katledildi. Yaşananlara "fıtrat", "kader" veya "kaza" gibi isimler vermek mümkün değil. Soma, Ermenek ve Şırnak madenlerinde yaşanan katliamların acısı henüz tazeyken, şimdi de Şirvan'daki ölümlerle sarsıldık. Para kazanmayı her şeyin üstünde gören, işçi sağlığı ve iş güvenliğini sadece maliyet unsuru olarak değerlendiren ekonomik anlayış ve onların iktidardaki temsilcileri bu cinayeti de el birliğiyle işlemiştir.

Halkın oylarıyla seçilmiş Siirt Belediyesi'ne hukuksuz ve haksız yere kayyum atayan AKP, usulsüz ve yetersiz koşullarda çalışan bu şirkete seyirci kalıyor. Siirt Belediyesi’nin belgelerini noktasına, virgülüne, yapılmış asfalt yolları elde metreyle ölçmeye kadar inceleyen Erdoğan-AKP iktidarının memurları, sıra yandaş patronlara gelince en temel denetimleri bile gerçekleştirmiyor. Bölge halkının basın açıklamalarına polisi, askeri ve zırhlı araçları, özel harekâtçıları yığan iktidar, arama kurtarma faaliyetleriyle ilgilenmiyor.

Çünkü ölenler ve göçük altında kalanlar Kürt, işçi, emekçi ve yoksul. Yani iktidarın en fazla rahatsız olduğu insanlar.

AKP Hükümeti yandaşı olan bu şirket sabıkalıdır. 2011 yılında yine aynı şirketin işlettiği Maraş Elbistan kömür sahasında da 11 maden işçisinin katledildiği, göçük altından çıkarılamayan 9 işçinin üzerine beton dökülerek mezar haline getirilen alanda kaldığı bir iş cinayeti yaşanmıştı. Aradan geçen sürede ne AKP ne de AKP yanlısı medya faaliyetleriyle bilinen bu sermaye grubu emekçi düşmanı, insan hayatını hiçe sayan, hırs ve talan politikalarından vazgeçmemiştir. Nitekim 2016 yılında çıkarılan “Kölelik Sistemi Yasası” işçi-emekçi düşmanı politikaların en net ifadesi olmuştur.

Siirt Şirvan ilçesi Maden Köyü mevkiinde yaşanan işçi katliamı AKP iktidarının, doğayı, doğal kaynakları ve yaşamı metalaştıran politikalarını bir kez daha ortaya koymuştur. Siirt işçi katliamının yaşandığı Bakır Madeni sahasında daha önce bulunan köyün başka bir mevkiye taşınmaya zorlanması ile başlayan ekolojik talan 5 işçi-emekçi insanımızın katledilmesiyle sonuçlanmıştır. 

Maden katliamlarını engellemek için taşeron ve güvencesiz çalıştırma derhal yasaklanmalı ve madenler kamu tarafından işletilmelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği denetimleri işçilerin ve sendikaların da katılımıyla ciddiyetle yürütülmeli, hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanmalıdır.

İşçi ve emekçi kardeşlerimizin mücadeleleri mücadelemizdir. Emekten ve emekçiden yana olan mücadelemizi sonunda kadar sürdüreceğiz.


Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim