Oturumun başkanı ve Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof.Dr. Mustafa Erkal geniş bir açılış konuşması yaptı

Prof.Dr.Mustafa Erkal Batı Trakya'dan,Kerkük'e, Telafer'dan Urumçi'ye Türk soydaşlarımızın yaşadığı her yerde mutlaka kan ve göz yaşı var.

Bu Türklerin kaderi olmamalı.Dış Türkler bakanlığı kurulmalı ve bütün Türkler arasında bir koordinasyon sağlamalıdır.

Türklerin de çok dikkatli ve akıllı hareket etmesi gerekir diyerek geniş bir sunum yaptıktan sonra ilk söz sırasını Çin'in Doğu Türkistan'a yaptığı soykırımı anlatmak üzere Hamit Göktürk'e verdi

Hamit Göktürk canlı tanıkların ifadeleri ile kan donduran Çin işkencelerini anlattı

Hamit Göktürk yaptığı sunumda Çin'de 56 farklı etnik yapıda insan yaşıyordu.Bugün Tibetlilerin ve Doğu Türkistan'lıların dışında diğer 54 etnik yapı kendi kişiliklerini ve etnik yapılarını unutup Çinlişetikleri için bir sorun yaşamıyorlar.

Tibetlilerin dini inanışları Çin'e uzak olmadıkları için soykırım dereceisnde en çok baskı ve işkence gören toplum hiç şüphe yok ki Müslüman Doğu Türkistan halkı oluyor.

Doğu Türkistan tarih boyunca stratejin önemini korumuştur. Zaman zaman burada bağımsız devlet kuran Doğu Türktanlılar hep Çin'den zulüm ve baskı görmeye devam etmişlerdir.

Çin zindanları insanca yaşamak istedikleri için fikir beyan eden onbinlerce Doğu Türkitstanlılar ile doludur.Bu zindanlarda kalan çok önemli Doğu Türkistanlılar bulunmuş.Şansı yaver gidip binbir işkenceden sağ kurtulup çıkan bazı soydaşlarımızın ifadeleri kan donduruyor. Bir lokma ekmek için bize bunu veren Komunist parti ve devlet başkanı Şin Ping'e yüksek sesle teşekkür etmeyenlerin çektiği ızdırabı anlatmak ile zor.

Hamit Götürk Çin'in Doğu Türkistan'da yaptığı insan hakları ihlallerini saymakla bitiremeyeceğini ifade ederek insan onuruna saygı duyan herkesin Doğu Türkistan'daki soykırıma sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Prof.Dr İbrahim Öztek'in coşkulu sunumunu dinlerken kılıcınızı alıp harp meydanına inesi geliyor insanın...

Karabağ ve Hocalı katliamları ile alakalı önemli çalışmaları olan Azerbaycan aşığı Prof.Dr.İbrahim Öztek hoca Ermenilerin Rusya ve diğer Batılı devletlerin gayretleri ile Karabağ ve Hocalı katliamlarını görselleri ile anlatması salonda üzüntülü bir durumun yaşanmasına neden oldu. Prof.Öztek, Türk'ün ezilmemek için daima güçlü olması gerektiğini vurgulayarak Türk Dünyasında kan ve gözyaşının son bulması adına hepimizin çok uyanık ve dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Dr.Cüneyt Mengü Dış Türkler Bakanlığı değil Göç Bakanlığı kurulup bu isim altında bir çok çalışma yapılabilir tezini savundu

Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Prof.Dr.Mustafa Erkal'ın Dış Türkler Bakanlığı kurulmalı fkirne saygı duyduğunu ancak Çin'în, Yunanistan'ın,Irak'ın Suriye'nin özetle Türklerin yaşadığı ülke devletleri buna karşı çıkar.

Ancak göç bakanlığı kurulsa bunun büyesinde bir çok çalışma yapılabilir tezini savundu.

Dr. Cüneyt Mengü iyi bir iş adamı ve yazar olduğunu genç yaşından beri Irak ve Suriye'deki Türkler ile alakalı emek sarf ettiğini ifade ederek cumhuriyet döneminde yaşanan Irak ve Suriye Türkleri'nin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntıları kronolojik bir şekilde 10 ar yıllık dilmler halinde net ve anlaşılır bir şekilde süreci özetledi.

Daha sonra Genel başkan Prof.Dr. Mustafa Erkal 'ın bugün burada sunum yapan değerli dostlartımıza birer plaket sunumu yapacağız diyerek plaket sunumu yapıldı.

Kaynak : İstanbul Times Haber Ajsansı (İTHA)
Editör: TE Bilisim