EY, Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporu Haziran 2017 sonuçlarını açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çekya, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapor sonuçlarına göre; Türkiye 3,6 milyar dolar büyüklük yaratan 56 birleşme ve satın alma işlemiyle Ocak – Haziran 2017 döneminde işlem adedi bazında dördüncü, işlem değeri bazında ise ikinci oldu. Çalışmaya kamu işlemleri dâhil edilmezken, ülkelerin yurt dışında yaptıkları birleşme ve satın almalar da göz önünde bulunduruldu.

OMV Petrol Ofisi’nin Vitol Investment tarafından satın alınması, yılın ilk altı ayında bölgede gerçekleşen en büyük işlem oldu. Bununla ilgili olarak Türkiye’nin bölgede birleşme ve satın alma işlemleri açısından önemini vurgulayan EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler “Bölgemizde yaşanan belirsizliklerin devam etmesine ve bu gelişmelerin Türkiye’deki birleşme ve satın alma işlemlerine etkisine rağmen yerli ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye ilgilerini devam ettireceğini düşünüyoruz. Böyle bir listede iki yıl üst üste ilk altı ayın en büyük işleminin Türkiye’de gerçekleşmesi önemli bir gelişme.” ifadelerini kullandı.

Bölgede işlem hacminde artış işlem sayısında ise düşüş yaşandı

Rapora göre, Ocak – Haziran 2016 döneminde birleşme ve satın alma işlemlerinde hem işlem sayısı hem de işlem değeri bakımından ikinci sırada yer alan Türkiye, 2017 yılının aynı döneminde işlem değeri bazında Çekya’nın ardından ikinci, işlem sayısı bazında ise Çekya, Polonya ve Macaristan’ın ardından dördüncü oldu. Bölgede, Ocak - Haziran 2016 döneminde gerçekleştirilen 655 işlem, 2017 yılının aynı döneminde yüzde 28’lik bir düşüş göstererek 473’e geriledi. Bölgede 2017 yılının ilk yarısında gerçekleştirilen işlemlerin tahmini büyüklüğü 19,9 milyar dolar olarak açıklandı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 42’lik bir artışı ifade ediyor.

11 ülke arasındaki karşılaştırmada işlem adedi bazında Çekya 113 işlemle birinci, Polonya ise 107 adet işlem ile ikinci olurken, Macaristan da 66 işlemle Polonya’yı takip etti. İşlem hacmi bakımından ise Çekya 4,5 milyar dolar ile birinci sırada yer alırken Türkiye 3,6 milyar dolar ile ikinci sırada, Polonya ise 3,2 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

Türkiye, dış alımlarda bölgedeki liderliğini Çekya’ya kaptırdı

2016 yılının ilk yarısında tutarı 100 milyon doları aşan işlemlerin toplam işlem sayısı içindeki oranı %2,3 iken, bu oran 2017 yılının aynı döneminde %6,1’e yükseldi. Bölgedeki işlemlerin yüzde 72’sini stratejik yatırımcılar gerçekleştirirken, finansal yatırımcıların en çok faaliyet gösterdiği ülkeler Slovenya, Slovakya ve Çekya oldu. Bölgede gerçekleşen yurtiçi alımların toplam işlem sayısına oranı, geçen senenin ilk altı ayına kıyasla 9 puan azalarak yüzde 48’e düşerken yabancı alımlar geçen senenin aynı dönemine göre 8 puan artarak toplam işlemlerin yüzde 40’lık kısmını, dış alımlar ise 1 puan artarak yüzde 12’lik kısmını oluşturdu. Çekya, dış alımlarda 22 işlemle en aktif ülke olurken, Polonya 13 işlemle ikinci oldu. Geçen yılın aynı döneminde en aktif üye olan Türkiye ise bu yıl 8 işlemle üçüncü sırada yer aldı.

Gayrimenkul sektörü revaçta

Rapor sonuçlarına göre, en fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör, her ülke için farklılık gösterse de, 80 işlemle gayrimenkul sektörü oldu. Gayrimenkul sektörünü, sırasıyla 55 ve 51 işlem ile üretim ve bilişim sektörleri izledi. Türkiye ise, Hırvatistan ile beraber en çok işlemin enerji sektöründe gerçekleştiği ülkelerden birisi oldu.

EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler konu ile ilgili açıklamasında, Birleşme ve Satın Alma Barometresi Ocak - Haziran 2017 dönemi sonuçlarının, 2017’nin ilk yarısında Türkiye ve civar coğrafyada devam eden siyasi ve ekonomik gelişmelere rağmen, Türkiye’nin bölgede dikkat çeken bir ülke olduğunu, ekonomik büyüme ve tüketim potansiyelinin, genç ve dinamik nüfus yapısının ve girişimcilik kültürünün, Türkiye’yi yerli ve yabancı yatırımcıların yaptıkları birleşme ve satın alma işlemleri açısından önümüzdeki dönemde de cazip kılmaya devam edeceğini söyledi. Öte yandan, EY Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günferise, 2017 yılında işlem sayısının düşüş göstermesine rağmen büyük hacimli işlemlerin etkisiyle işlem hacminde limitli bir artış görüldüğünü belirtti. Türkiye’nin birleşme ve satın alma işlemleri açısından yüksek potansiyeli bulunduğunu belirten Günfer, yılın ilk yarısında düşen işlem sayısının yılın ikinci yarısında yükselebileceğini ve 2018 yılında daha olumlu bir ortam beklediklerinin altını çizdi.

EY Hakkında

EY, denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık hizmetlerinde global bir liderdir. 250.000 EY çalışanı ortak değerleri ve kaliteye olan sarsılmaz inançları doğrultusunda hizmet vermektedirler. EY; çalışanlarının, müşterilerinin ve içinde bulunduğu geniş çevrelerin potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olarak fark yaratmaktadır.

EY, her biri ayrı birer tüzel kişiliğe sahip Ernst & Young Global Limited’e üye firmalardan oluşan global bir organizasyon olup, tüm hizmetlerini bu üye firmalar tarafından sunmaktadır. Ernst & Young Global Limited, sınırlı sorumlu bir Birleşik Krallık şirketi olup, müşteri hizmeti sunmamaktadır. Organizasyonumuz hakkında daha detaylı bilgi için, lütfen www.ey.com internet sitesini ziyaret ediniz.

© EY 2017
Tüm Hakları Saklıdır.

Bu yayın özet bilgi içermekte olup sadece genel bilgi verme amaçlı hazırlanmıştır. Ayrıntılı bir araştırmanın ya da profesyonel görüşün yerini tutmak üzere hazırlanmamıştır. Herhangi bir kişinin, bu yayında yer alan herhangi bir bilgiye dayanarak bir aksiyon alması ya da almaması neticesi uğrayabileceği kayıplardan EYGM Limited dahil global EY organizasyonunun hiçbir üyesi sorumluluk kabul etmez. Spesifik konular için ilgili danışmana başvurulmalıdır.

Editör: TE Bilisim