DP kadın kolları genel başkanı Av. Ayşegül Dalkır Kahveci  burada yaptığı konuşmada   Cumhuriyet ve kadın konusuna değindi. Kahveci : “ Bizler kadınlar olarak bugün sahip olduğumuz tüm haklarımızı Cumhuriyet ve Atatürk sayesinde edindik. 1924 de Tevhidi Tedrisat kanunu, 1926 da medeni kanunun kabulü, 1930  belediye seçimlerine katılma 1934 de ise seçme ve seçilme hakkını elde ettik. Medeni Kanunun kabulü ile tek eşle evlilik, resmi nikah, mirastan eşit pay edinme, boşanma,  mülkiyet edinme haklarını kazandık. Dolayısıyla  bugün sahip olduğumuz tüm haklarımızı Cumhuriyet ve Atatürk’e borçluyuz. O nedenle biz kadınlar her şeyden ve herkesten önce  bize namusumuzu, şerefimizi, onurumuzu bahşeden Cumhuriyete  sahip çıkmalıyız. 

Şu anda Anayasa değişikliği çalışmaları var biliyorsunuz. Biz, Anayasanın değiştirilemez ,  değiştirilmesi teklif dahi edilemez   ilk üç maddesinin değiştirilmesine karşıyız.  Türkiye Cumhuriyeti,  devleti ve ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.  Türkiye Cumhuriyeti ,  demokratik, laik sosyal  hukuk devletidir. Resmi dili Türkçedir. Bayrağı ay yıldızlı al bayraktır. Başkenti Ankara’dır. Bunların tartışmaya açılması dahi mümkün değildir. Çünkü bu hususlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş tapu senedidir “   dedi.

 Ayrıca  kadın sorunlarından bahseden Kahveci “  Kadına yönelik şiddet konusunda  Ankara Barosunun Gelincik projesinden bahsetti. 444 43 06   Numaralı  telefondan 7 gün 24 saat  şiddete uğrayan kadınların Ankara barosunun  aracıyla evinden alınarak merkeze getirildiklerini ve daha sonra gerekli her tür hukuki yardım ve sığınma evlerine yerleştirme yardımlarının yapıldığını   belirtti.

Demokrat Parti seçim beyannamesinde yer alan  “ Alo şiddet masası, kadın polis masası oluşturulması,  şiddete uğrayan kadının eşi tarafından tanınmaması için kimlik değiştirme ve estetik operasyon gerçekleştirme gibi  taahhütlerin bugün  AKP’li Aile ve Sosyal Politikalar bakanı sayın Fatma Şahin tarafından  iktidarın bir icraatıymış gibi gerçekleştirilmeye çalışıldığını, AKP’nin kendi seçim beyannamesinde kadınlara yönelik hiçbir vaat bulunmadığı halde bu konuda Demokrat Parti seçim beyannamesinden ve yapmış olduğu açıklamaları göz önüne alınarak  bazı adımlar atmaya çalıştıklarını ifade etti. Bu konuda açık olan husus kadın konusunda fikir üretemeyen ve adım atamayan bir bakanlıkla kadınlarımız karşı karşıya bırakılmıştır.

Ayrıca   kadın istihdamı sorunu ve önündeki engellerden bahseden kahveci “istihdam oranının eğitim düzeyiyle paralel olduğunu ancak hala son açıklanan raporlara göre 4 buçuk milyon kadının okuma yazma bilmediğini bu konuda yapılan çalışmaların özellikle eğitime yatırım yaptık diyen iktidarın yetersizliğini ortaya çıkarttığını ifade etti”   

Kahveci konuşmasını " Cumhuriyetimizin 88.Yılı tüm insanlığa ve milletimize kutlu olsun.Önümüz Kurban Bayramı olduğu için tüm islam aleminin ve milletimizin Kurban Bayramı kutlu olsun "  dilek ve temennilerde bulunarak bitirdi.   

Editör: TE Bilisim