Ateşkesin üzerinden bir ay geçmesinin ardından İsrail ile Filistin arasında dolaylı kalıcı ateşkes görüşmeleri, Mısır’ın başkenti Kahire’de yeniden başladı. Bu arada, İsrail yönetimi, 3 Yahudi yerleşimciyi kaçırmakla suçladığı 2 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı yetkilisi Robert Turner durumu değerlendirdi:

“İnşaat malzemelerinin bölgede bulunması için Filistin otoritelerinin konsensüs hükümetine ihtiyacımız var. Bu hükümet geçiş noktalarını, sokaktaki insanları kontrol edecek. Bu inşaat malzemeleri gelmeden yapılmalı. Umarız Kahire’deki panelde bağış yapanların sayısı yüksek olur. Ancak siyasi çözüm olmadığı taktirde neden yeniden inşaa edilmesi gerektiği sorgulanabilir.”

TARİH 12 EKİM

Filistin için Bağıs Konferansı’nın 12 Ekim’de yapılması bekleniyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri bir milyar dolara acil ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı yetkilisi Robert Turner sözlerine şöyle devam etti:

“Avrupa Birliği önemli bir rol oynayabilir. Filistin’e en büyük bağışı Avrupa yapıyor ayrıca İsrail’in en büyük ticaret ortağı. Avrupa her iki tarafı da etkileyebilir, bunu kullanmalı. Sadece mali açıdan yardımda bulunmamalı, bu dosyada gerçek bir aktör olmalı.”

İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılar neticesinde 100 binden fazla kişi evsiz kaldı. Aralarından okul ve hastanelerin de bulunduğu yaklaşık 18 bin bina büyük hasar gördü.

BUGÜN

Editör: TE Bilisim