Ak Parti tek başına  anayasayı değiştirebilecek bir çoğunluğun özlemi ile çalışıyor.CHP ise oy oranını % 35’e çıkarmanın gayretinde. MHP ise en az %  20 oy almanın hesabını yapıyor. HDP ise parti olarak girdiği bu seçimde barajı aşmanın derdinde. Saadet Partisi ise Büyük Birlik Partisi ile yaptığı Milli İttifak işbirliğine çok güveniyor ve baraj sorunu olmadığını iddia ediyor.
 

Ak Parti Cephesinde Durum Nedir ?

Ak Parti kurmayları zaman zaman sokakta halk ile konuşurken gelişmelerden memnun olmayan bazı vatandaşların şikayetleri ile de karşılaşsa hem parti teşkilatında hem de halkın genel çoğunluğunda Ak Parti’nin tek başına iktidar olacağı beklentisi hakim. Ak Partiye gönül verenler  en az 330 vekil ideali ve anayasayı tek başına değiştirebilecek sayı olan 367 vekili çıkarmanın gayretinde. Bu hedefe ulaşıp ulaşmayacağının kilit partisi şu an HDP olmuş durumda. HDP barajı aşarsa Ak Partinin 300 den fazla vekil alamayacağını düşünenler var. Aksi olur HDP barajı aşamazsa bu seferde Ak Partinin 380 milletvekili çıkarabileceğini hesaplayanların sayısı da az değil.


Bu seçimde  CHP örgütleri diri ve umutlu

İstanbul’un 39 ilçesinde bulunan CHP ilçe örgütleri içinde bu seçimde Ak Parti’nin önüne geçebileceklerini düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Özellikle seçim beyannamelerinde halka dokunan vaatlerin önde olması CHP’lileri umutlandıran en önemli etken. Önceki seçimde % 25.9 olan oy oranını % 35’e çıkarma hedefi olan genel başkanın  bu hedefi için Ak Parti kurmayları iktidar olmak isteyen bir partinin genel başkanı hedef olarak % 35 oy oranını  nasıl belirler yönünde eleştirileri CHP tarafından net bir  şekilde cevabını bulmuş değil. Ak partililerin diğer iki eleştiri de  bizim 2023-2053 ve 2071 hedeflerimiz var iken CHP liderinin tek düşüncesi bana 4 yıl verin oluyor diyerek bizim vizyonumuz var ama CHP de o yok diyorlar. CHP’nin ön seçim yapması ve ekonomide bazı dengelerin iyi olmaması konuları başta olmak  üzere Ak Parti hükümetinde 13 yılda metal yorgunluğu olduğunu ifade eden CHP’liler, Ak Partinin ilk kez Erdoğan’sız bir seçime gireceklerini de hesaplayarak şanslarının bu seçimde çok yüksek olduklarını ifade edenlerin sayısı çok fazla. Tabi 7 Haziran’da sandıktan ne çıkar şimdiden kestirmek kolay değil.


MHP Bizimle yürü diyor ama

Bütün partiler seçim beyannamelerini açıkladılar. MHP ise 3 Mayıs 2015 Pazar günü seçim beyannamesini açıklayacağını duyurdu.  Çatı Cumhurbaşkanı adayları olan Prof.Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu,eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz gibi tanınan bir çok ismi milletvekili listesine koyan MHP bu seçimde oy oranını 5 puan artırmanın hedefinde. Bunu  başarıp başarmayacağını sahada yapacağı çalışmalar ve halka vereceği vaatlerin neler olabileceğini görmek gerekir.


Bu seçimin kilit partisi HDP oldu

Bir sene önce bu seçime parti olarak gireceğiz dediği zaman bir çok kimse oy oranı % 6.5 olan HDP’nin bunu bir taktik olarak söylediğini düşündü Ama ne zamanki 7 Mart 2015 de listeler  YSK.ya verildiği zaman herkes HDP’nin bu çalışmasında samimi olduğunu gördü.  Özellikle Ak Parti’nin güçlü bir şekilde iktidar olup 300 den fazla vekil çıkarmasını istemeyen bir çok seçmen bu seçimde HDP’ye oy vereceğiz dediğini alanlarda sık sık duymaktayız.Diğer bir görüşte  Ak Partinin iç ve dış düşmanları bu seçimde HDP yi parlatarak barajı aşabilecekleri algısını topluma veriyorlar ama HDP barajı aşamayacak diyorlar. HDP İstanbul il başkanı Cesim Soylu ile kısa bir süre önce yaptığımız söyleşi de İstanbul’da 1.300.000 bin oy alabileceklerini ifade ederek İstanbul’da en az % 14 oy alacaklarını iddia etti. Kim ne derse desin 7 Haziran 2015 seçiminin kilit partisi HDP olmuş durumda. Ak parti kurmayları da CHP veya MHP nin oylarını % 3 veya 5 arttırmalarının TBMM deki sandalye dağılımını çok değiştirmeyeceklerini  her toplantıda ifade ederek ama HDP’nin % 6.5 olan oyunu % 10 yapıp barajı aşmaları halinde sandalye dağılımının çok değişebileceğini ifade ederek işte bundan dolayı şer güçler bu seçimde HDP barajı aşacak algısı yapıyorlar iddiasını öne sürüyorlar.

Saadet Partisi ise BBP ile yaptığı Milli ittifak ile barajı aşabileceğini hesaplıyor. Seçmen buna ne der sandıkta göreceğiz.
 
İstanbul Times Yayın Grubu olarak İstanbul’un 39 ilçesini yakından takip ederek sokakların nabzını okurlarımıza ve izleyenlerimize iletmeye devam ediyoruz.


Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)
 
Editör: TE Bilisim