Başesgioğlu ile başlayan istifaların furyaya dönüşeceği söylentileri, AK Parti yönetimini harekete geçirdi. Etkili isimler, ikili görüşmelerle muhalif isimleri markaja aldı

AK Parti yönetimi İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun istifasını yenilerinin izleyeceği yönündeki haberlerin ardından muhalif isimlerle kişisel yakınlığı olan bakan ve parti yöneticilerini devreye soktu. Etkin isimler demokratik açılım sürecine karşı olan ve parti politikalarından rahatsızlığını gizlemeyen 10-15 ismi markaja aldı. İstifanın eşiğinde olduğu söylenen muhalif isimlerle bire bir görüşmeler yapan parti kurmayları, muhaliflerin görüşlerini telefonla Başbakan Erdoğan’a da aktarıyor. AK Parti yönetimi benzer taktiği Anayasa değişikliği oylamalarında da kullanmış, muhalif isimlerden Anayasa oylamalarına destek istemişti.

Erdoğan, kurmaylarının verdiği bilgiler çerçevesinde muhalif isimlerle birkaç kez TBMM’deki makamında görüşerek gönüllerini almıştı. Ancak tüm bu görüşmelere rağmen, Anayasa değişikliği oylamalarında AK Parti içinden 4-5 fire yaşanmaya devam etmişti.

AK Parti Anayasa oylamalarında 330 barajını bağımsız milletvekillerinin desteğiyle aşmış ve ortalama oyu 334-335 civarında tutmayı başarmıştı.

"KOPMA ÇOK OLMAZ"
Parti yönetimi istifa edecek milletvekilleri olarak, demokratik açılım sürecine karşı olan milliyetçilik hassasiyeti yüksek olan isimlerin üzerinde duruyor. Ayrıca, hükümet ve parti yönetiminde görevden alındığı için kırgın olan isimler de markaj altında tutuluyor. Konu Başbakan Erdoğan’ın tatil dönüşü toplayacağı Merkez Yürütme Kurulu’nda ele alınacak.

Öte yandan Başesgioğlu’nun ardından 8-9 ismin daha AK Parti’den kopacağı söylentisi bazı AK Partili yöneticilerce “abartılı” bulunuyor. Yöneticiler sayının 4-5’i geçmeyeceğini kaydederken, “İkbal beklentisi içinde gelen ancak umduğunu bulamayan bir iki ismin parti arayışında olduğunu biliyoruz” diyor.

Çamuroğlu iddiası
ÖTE yandan AK Parti İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na liste garantisi isteyerek mesaj yolladığı ancak Kılıçdaroğlu’nun liste garantisi vermediği konuşuluyor. Çamuroğlu ise iddiayı yalanladı.
Editör: TE Bilisim