Mısır’da İslamcı görüşleriyle bilinen Müslüman Kardeşler Örgütü iktidar alternatifi olabilmek için Ak Parti’yi örnek almaya hazırlanıyor.

Erdoğan’ın kurmaylarıyla Ankara’da görüşmek için uçağa binen parti liderlerini Hüsnü Mübarek’in güvenlik güçleri uçaktan indirdi.

Vatan gazetesinin haberine göre, Mısır’da kasım sonunda yapılacak olan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinde ülkeyi 1981 yılından beri yöneten 82 yaşındaki Hüsnü Mübarek ve partisi yine favori olarak görülüyor. Ancak Mısır’daki gazeteler ve siyaset bilimcileri özellikle son aylarda büyük bir değişim gösteren Müslüman Kardeşler örgütünün seçimlerden büyük bir sürprizle ayrılmasını bekliyor. Ülkede yasaklanmış olmasına rağmen seçimlere bağımsız adaylarla katılan Müslüman Kardeşler radikal sloganlarını bir kenara bırakarak Türkiye’deki Ak Parti’yi model olan yeni bir yapılanmaya gitmeyi de ciddi bir şekilde tartışmaya açmış durumda.

Aralık ayındaki olağan kongresinde de “Türk modeli” başlığı ile Ak Parti’nin sistemini kendilerine adapte etmeyi tartışma kararı aldı. Hatta partinin uzun yıllardır kullandığı “Çözüm İslam’da” sloganının bile terk edilerek merkeze yaklaşılması da tartışılacak.

Mübarek korkuyor

Partinin resmi sitesi ikhvanweb.com adresinde de Mısırlı sosyolog Dr. Sad Al-Din İbrahim’in Ak Parti modeli ile ilgili görüşleri yer aldı. “Türk deneyimi Mısır için de örnek olmalı. Müslüman Kardeşler’in Ak Parti’den öğrenecek çok şeyi var” diyen İbrahim bu konuda kendisinin arabulucu olduğu bir girişimi de aktardı: Ak Parti kurmaylarıyla Müslüman Kardeşler’in üst düzey isimlerini bir araya getirecek bir buluşma ayarladım. Günü ve saatini kesinleştirdik. Ama Müslüman Kardeşler yetkilileri Türkiye’ye giden uçağa bindikten sonra Mısır güvenlik güçleri uçağa girip bu kişileri uçaktan indirdiler.

Mısır gazeteleri de Müslüman Kardeşler’in daha ılımlı bir siyasete kaymasının Mübarek’i endişelendirdiğini belirtiyor. Seçimler öncesinde 210 partili gözaltına alındı.
Editör: TE Bilisim