İşte İstanbul Times Tv den Çağla Pekgüleç Sordu Prof.Dr.Çetin Ayhan Evliyaoğlu Fıtık ile alakalı merak edilen sorulara cevap verdi

Hiçbir şey sağlık ve İnsan kadar önemli değildir prensibi ile çalışan Avrasya hastaneleri Sağlık sunmaya devem ediyor.

İşte bunların başında gelen Fıtık olayı da bunlardan birisidir.

Çağla Pekgüleç sordu Prof.Evliyaoğlu Cevaplandırdı

İstanbul Times Tv nin sokak röportajları kapsamında bu seferde İstanbul’un sokaklarında halka fıtık denince aklınıza ne geliyor diye sorduk. Aldığımız ilginç cevaplardan sonra Avrasya Hastanesi Zeytinburnu Yerleşkesi Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı Prof.Dr Çetin Ayhan Evliyaoğlu ile konuştuk.

Evliyaoğoğlu Fıtığı bize iskelet üzerinde anlattı. Hayatımızda yüzme ve sporu eksik etmeyelim uyarısında bulunan Prof. Evliyaoğlu fıtık ile alakalı şunları söyledi ”Ufak fıtıklar için ilaç, fizik ve egzersiz tedavisi yapıyoruz. Ama Fıtık büyükse bası yapıyorsa cerrahi tedavi ön planda olur. Mikro cerrahi ile fıtık boşaltması da yapıyoruz diyen Prof.Evliyaoğlu bilimsel olarak yapılması gereken her şeyi anlattı.

İşte insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen FITIK konusunu masaya yatırdık.

İnsanların bir çoğunun hayatlarının bir döneminde yaşadıkları problemlerden birisi de Fıtık ‘tır. Sokak’ta halkın fıtık ile alakalı söylediklerini Avrasya Hastanesi Zeytinburnu yerleşkesi hekimlerinden Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanı Prof.Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu HOCAMIZA Sorduk.

Bel Fıtığının Belirtileri Nelerdir ?

Bel fıtığı belirtileri arasında bel, bacak ağrıları en sık görülen belirtilerdir. Ancak ağrıların nedeninin kesin olarak bel fıtığı nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığının belirlenebilmesi için röntgen ya da MR gerekebilir.

Ağrılar: Bel fıtığının neden olduğu ağrılar genellikle şiddetlidir ve kişiyi ağrı kesici almaya zorlayabilir. Ağrılar birden ortaya çıkar ve öksürme, hapşırma gibi ani hareketlerde şiddetlenir.

Bu ağrılar düz ve sert bir yüzeye uzanarak hafifletilebilir.

BEL FITIĞI’NIN TEŞHİSİ NASIL KONUR ?

Her bel ağrısı bel fıtığı değildir. Kanser, romatizma, bel kayması, spor yaparken belini incitmek gibi bir çok sorun bel fıtığı gibi belirtiler verir. Bu yüzden teşhis koyarken dikkatli olmak gerekir. Bel fıtığı teşhisinde emar önemli bir yer tutmaktadır. Bu yöntemle sorunun nerde ve hangi dokuda olduğu kolaylıkla tespit edilebilir. Ayrıca bilgisayarlı tomografi kemiğin durumunu daha iyi ortaya koyduğu için tercih edilebilir. Bu görüntülerin, yapılan tetkikler ve klinik testler sonucu desteklenmesi gerekir. Çünkü görüntüyü yorumlarken yanlış yapmak tedaviyi de etkiler.

Bel fıtığının tedavisi ise hastane ortamında uzman hekimlerin gözetimde yapılmalıdır.

Boyun Fıtığı ‘nın Belirtileri

Boyun fıtığı hiç bir belirtiye yol açmadan ilerleyebilir. Başlangıç aşamasındaki fıtık ya da fıtıklar çevredeki kas ve sinirlere baskı yapmayabilir. Ancak fıtık ilerledikçe hafif ağrılar başlar, bilgisayar başında çalışmak zorlaşabilir, alışveriş poşeti ya da herhangi bir yük taşındığında boyun bölgesi ve sırtın üst bölümünde ağrılar görülebilir.

Bu aşamada önlem alınmazsa disk yuvasından iyice çıkarak sinirlere ve kaslara baskıyı arttırır. Bu durumda boyun tamamen kitlenebilir ve vücudu hareket ettirmek bile boyun bölgesinde şiddetli ağrılara neden olabilir.

Boyun fıtığının yol açtığı ağrılar sadece boyunda değil, baskıya maruz kalan sinirin takip ettiği yoldaki kol, el, sırt, bel, omuz gibi bölgelerde de görülebilir.

Sinir üzerindeki baskı nedeniyle ellerde, kollarda güç kaybı yaşanabilir ve uyuşma meydana gelebilir.Başlangıç aşamasındaki boyun fıtığının genel belirtisi sık sık yaşanan “boyun tutulması”dır.

Boyun Fıtığının belirtileri Hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkikler sonucu ortaya çıkacak bir hastalık türüdür.

İnsan yaşamını olumsuz yönde etkileyen bu hastalığın tedavisi de yine sağlık bakanlığı denetiminde olan hastanelerde uzman hekimlerin denetim ve gözetiminde yapılmalıdır.

Kaynak: İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim