Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanalları döşeyen hücreler arasında, çeşitli etkenler sonucu kontrolsüz şekilde çoğalan ve başka organlara yayılma potansiyeli taşıyan hücrelerden meydana gelen tümöral oluşumdur.  

İstanbul Times Haber Merkezi
 
Meme Kanseri Sıklığı
 
*İstatistiklere göre her 8 kadından birinde hayatının herhangi bir döneminde meme kanseri gelişme
 
*Meme kanseri dünyada kadınlar arasında en sık görülen malign tümör olup kadınlarda görülen tüm kanserlerin %30’unu oluşturmaktadır. ktedir.
 
*Avrupa’da yılda 180,000, ABD’de yılda 211.000 yeni olgu saptanmaktadır. Meme kanseri, tüm jinekolojik tümörlerden 3 kat daha yaygındır.
 

Meme Kanserinde Risk
 
*30 yaşından sonra risk artmaktadır. Menopoza giriş devresi olan 45-55 yaşları arasında artış oranında bir duraklama görülmektedir. 55 yaşından sonra sıklığı hızla yükselmektedir.
 
*Meme kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 50’ sinin 65 yaşından büyük olması, yaşam boyu senelik incelemenin önemini göstermektedir.
 

Aile Öyküsü
 
Annesinde veya kardeşinde meme kanseri öyküsü olanlar yüksek risk altındadır. Fakat meme kanseri olan kadınların % 85’ inin ailesinde meme kanseri öyküsü yoktur. Aile öyküsü sadece anne, kız ve kız kardeşten oluşan yakın akrabaları kapsar.
 
Belirgin bir şekilde pozitif aile geçmişi olan ve menopoz öncesi kadınlar mamografi çektirmeye aile bireylerinin teşhis yaşından 10 yıl önce başlamalıdırlar. Bazı gen testleri, yüksek riskteki hastaları belirleyebilir.
 Eğer bir kadının birinci dereceden bir akrabasında meme kanseri varsa riski 2 kat artar. Ancak, Toplumdaki her 10 meme kanseri olgusundan ancak bir tanesi ailevidir.
 

Meme Kanseri için Erken Tanı Uygulamaları
 
* Kendi kendine meme muayenesi
* Doktor muayenesi
* Ultrasonografi
* Mamografi
* MRI
* Biopsi
 

Kendi Kendine Meme Muayenesi


Kendi kendine meme muayenesi ideal olarak adet döngüsünün 5.-7. günleri arasında, ayda bir kez yapılmalıdır.
Menopoz döneminde olan ve adet görmeyen kadınlar ise her ayın kendi belirledikleri bir gününde bu muayeneyi yapabilirler.


Kendi kendine meme muayenesinin üç ayrı aşaması vardır:

1-Gözle değerlendirme,
2-Yatar pozisyonda elle değerlendirme,
3-Ayakta elle değerlendirme

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı(İTHA)
Editör: TE Bilisim