Manisa'da bir anne baba, kanser tedavisi gören ve kemoterapi nedeniyle saçları dökülen 4 yaşındaki kızlarının morali bozulmasın diye saçlarını kazıttı.

Manisa'da bir giyim firmasında çalışan Hatice Akın ile çay ocağı işleten eşi Mefail Akın'ın tek çocukları olan 4 yaşındaki Feride Akın, geçen yılın sonlarına doğru sık sık rahatsızlanmaya başladı. Ailesi kızlarını doktora götürdüğünde omuriliğine giden sinir hücrelerinde tümör oluştuğu tespit edildi. Küçük kız geçen 6 Ocak'ta Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ameliyat edildi. Ancak riskli bir bölgede olan tümörün tamamı çıkarılamadı. Kızın ameliyat sırasında duran kalbi doktorların çabasıyla yeniden çalıştırıldı. Tedavisine İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi'nde devam edilen Feride'ye, şubatta kemoterapiye başlandı.

DÖRT AY KEMOTERAPİ GÖRDÜ
İşinden ayrılan ve tedavi boyunca kızını bir an bile yalnız bırakmayan 25 yaşındaki Hatice Akın, kemoterapi tedavisinin en belirgin yan etkisi saç dökülmesine karşı kızını, "Pireler saçlarını dökebilir" diyerek psikolojik açıdan hazırladı. Saçları dökülmeye başlayan kızının "Pireler senin saçlarını niye dökmüyor?" diye sorması üzerine anne uzun saçlarını hemen sıfıra vurdurttu. Ardından da durumu anlattığı eşi hemen saçlarını kazıttı. Zor ve sıkıntılı bir tedavi gören Feride, anne ve babasını kendisi gibi saçsız görünce mutlu oldu. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Onkoloji Servisi'nde dört ay süren kemoterapi tedavisi geçen hafta biten küçük Feride, taburcu oldu. Yapılacak tetkiklerin ardından tedavisinin nasıl süreceğine karar verilecek olan Feride, şimdi Manisa'daki evinde saçlarının uzayacağı günleri iple çekiyor. Anne ve babası ise Feride'nin saçları uzayana kadar, kendi saçlarını kazıtmaya devam edecek. Kızındaki tümörlü hücrelerin yüzde 5'inin kötü huylu, yüzde 95'inin ise iyi huylu olduğunu söyleyen anne Hatice Akın, "Saçlarının dökülmesinden çok etkilendi. Döküldüklerini ilk gördüğünde bir saat hiç kimseyle konuşmadı. Pireler senin saçlarını niye dökmüyor diye sorunca biz de hemen saçlarımızı kazıttık. Bizim saçlarımız biraz uzadığında, 'sizinkiler uzadı benimkiler niye uzamıyor?' diye soruyor. Biz de hemen gidip saçlarımızı yeniden kazıtıyoruz. Tanımadığımız insanlar bizi kel görünce hasta olduğumuzu sanıyorlar. Onlara saçlarımızı kızımız için kestirdiğimizi söylüyorum. Onun mutluluğu bizim için çok önemli. Bunun için de ne gerekiyorsa yaparız."

"EN DOĞRU DAVRANIŞ"
Psikolog İlknur Peder, anne ve babanın saçlarını kestirerek, en doğru davranışı yaptıklarını söyleyerek, şunları anlattı: "Bir çocuk en yakını olan anne ve babasıyla özdeşim kurar ve onları model alır. Saçları döküldüğünde de anne ve babasının aynı görüntüye kavuştuğunu görünce rahatlayacaktır. Böylelikle ciddi anlamda psikolojik destek görecektir. Saçları dökülen çocuk korku duyar. Çünkü o güne kadar yaşamadığı bir değişim yaşıyordur ve ne olduğunu anlamaz. Yaşıtlarından farklılaşmıştır. Bu durumlarda, kemoterapi süreci başında 'iyileşmen için ilaç kullanılacak, bu yüzden de saçların dökülecek. Ama sana süslü bandana, şapka takabiliriz sonra saçlarından yeniden çıkacak' şeklinde durumun anlatılması ve bunun geçici bir durum olduğunun da altının çizilmesi gerekir."

Editör: TE Bilisim