Her Şeyin Başı Sağlık

Mustafa Yılmaz  ve Şaban Taç’ın kurdukları İDEZ “İstanbul Dezenfek’te firması ve dezenfekte’nin insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda ilginç bir söyleşi yaptık.

Kısaca bize İDEZ’i anlatır mısınız  ?

İsmindende anlaşılacağı üzere ismimizi İstanbul’un “İ”sinden ve dezenfektenin “DEZ”inden almış bir firmayız.İDEZ  su deposu temizlik ve dezenfektesi alanında uzun yıllardır tecrübesi ve eğitimli uzman ekipleri ile tüm İstanbul halkına hizmet sunmaktadır.Firma merkezimiz Avcılar ’dır.Hizmet alanımız İstanbul’un 39 ilçesidir.

Dezenkfekte’nin önemi hakkında Gazetemize açıklamalarda bulunan Yılmaz ve Taç Şunları söyledi

Su depolarının kirlenmesi sonucunda suyun  içerisinde bulunan klor aktivitesini yitirir ve bu sebepten dolayı hastalık yapıcı bakteri sarılık , dizanteri , lejyoner gibi mikropların üremesine sebep olur. İSKİ yaptığı araştırmada İstanbul da bulunan su depolarının % 98' inin halk sağlığını tehdit edici boyutta olduğunu tespit etmiştir . Birleşmiş Milletler  yayınlamış olduğu raporda dakikada 15 kişinin kirli sudan öldüğünü  dünyadaki su krizinin su kaynaklarının yetersizliğinden ziyade  suyun kötü kullanımından kaynaklandığını bildirmiştir. Ayrıca sağlık bakanlığı  su depolarının her 6 ayda bir kez dezenfekte yapılması hususunda genelgeler yayınlamıştır

Bu kadar önemli bir konuda peki halk neden duyarlı değil ?

 Evet konu çok önemli yıllarca temizlenmeyen su depoları,insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturuyor.Depoların uzun süre temizlenmemesi sonucunda meydana gelen kimyasal ve biyolojik çamurlaşma, dökülme ve parçalanma suyun kullanılabilirlik özelliğini ortadan kaldırmaktadır.Bu olumsuzluklar sonucunda,depolara gelen şehir şebeke suyundaki Klor oranının azalması ve etkinliğinin kaybolması hastalık yapıcı bakteri,sarılık,tifo,dizanteri mikroplarının hızla üremesine ortam hazırlamaktadır.İDEZ’i kuran ekip olarak uzun yıllar bu konuda çalıştığımız için temizlenmeyen su depolarının nasıl tehlikeler oluşturduğunu çok iyi biliyoruz.Biz İstanbul halkına bir telefon kadar yakınız bizimle irtibata geçsinler biz onlara ücretsiz bir şekilde bilgi verelim su depolarını istedikleri firmaya temizletsinler.

 Sağlıklı bir su için,  depoların ne kadar sure içerisinde  temizlik ve dezenfektesi yapılmalıdır ?


Temiz ve sağlıklı su kullanılabilmesi açısından depo dezenfeksiyon işleminin minimum 6 ayda bir yapılması gerekmektedir.

 Dezenfektesi yapılmayan su depolarından ne  tür hastalıklara sebep olur?

 Dezenfektesi yapılmayan depolardaki suların,tifo,kolera,sarılık,hepatit ve benzeri bulaşıcı hastalıklara sebep olduğu sağlık kurum ve kuruluşlarınca ifade edildiği biliniyor.Temizlenen su depolarının 6 ay sonra yeniden kirlendiği de unutulmamalıdır.

 Su deposu  temizliği ehliyetsiz kişilerce yapılırsa nasıl bir sorunla karşı karşıya kalınabilir acaba  ?

Bu soru gerçekten çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur.Doğru ve ehliyetsiz kişilerce temizlenmek istenen su depolarında genelde insan sağlığını etkileyen kimyevi maddeler kullanılmaktadır bu maddeler genelde.çamaşır suyu,deterjan kireç gibi maddelerle temizlik yapılmaktadır ve bu bilhassa küçük çoçuklarin üzerinde sağlıksız  bir gelişmeye sebep olmaktadır.İDEZ firması olarak biz kendi işimizi kurmadan önce yıllardan beri bu alanda hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarda çalışarak ciddi tecrübeler elde ettiğimiz için kullandığımız ekip,ekipman ve malzemenin hiç birisinde insan sağlığını tehlikeye atan bir ürün kullanmayız. 

 Ülkede su depolarının yüzde 95'inin binaların bodrum katlarına betondan yapıldığını ifade ediliyor bu konuda neler söyleyeceksiniz ?

 'Bu beton su depoları bina taşıyıcı sistemini içerisinde bulundurmaktadır. Bina taşıyıcı kolonu ve bina ana duvarı su içerisinde beklemektedir. Ülkemizde sular klorlu olduğundan beton ve demire daha hızlı etki etmekte ve korozyona uğratmaktadır. Zaman içerisinde suyu çeken beton ve demir paslanmakta ve deprem karşısında mukavemetini kaybetmektedir. Bazen binalar fark etmeden, depolar bina temeline su kaçırmakta ve tüm temel çürümeye terk edilmektedir.Bu konuda ülke olarak sıkıntılı olduğumuzu ifade etekte yarar var.

 Peki sizce bu durumlarda ne yapmak gerekir ?

 Beton depolarda genellikle  bu tür sorunlarla sık sık karşılaşışmaktadır bu durumda firmamız  beton depolarda PVC MEBRAN ve sürme esaslı izolasyon yapmaktadır. Paslı saç depoları içinde Epoxy uygulanmaktadır.

 Normal bir su deposunun bu tür işlemleri için kat maliklerine maliyeti nedir acaba ?

 Ülke şartlarını göz önünde bulundurmak ve insanlarımızın daha hijyenik ve temizlik açısından sağlıklı su tüketebilmeleri için İDEZ olarak BEREKET azdadır prensibi ile hareket ederek  z BAHAR KAMPANYASI başlattığımız için bu konuda kat malikleri çok yüksek ücretlerle karşılaşmazlar.Her binanın deposu farklı olduğu için kat malikleri telefon ederse en erken sürede fiyatlarımızı kendilerine verebiliriz.

 Su deposu temizliği dışında  firmanız başka konularda da faaliyet gösteriyor mu ?

 Sizde takdir edersiniz ki bahar döneminde özellikle kemirgenler ve haşerelerle etkili mücadele yapmak gerekir.Çünkü bu kemirgenler ve haşereler bulaşıcı hastalıklar ve beraberinde bir  çok

Sıkıntılı süreçlerle sebebiyet verebilirler.Bu konuda da ilaçlama ve çevre temizliği yapma hizmetimi bulunmaktadır.

 Örnek vrmek gerekirse bunlar ne tür hastalıklar dır acaba ?

 Keneler:virüs kökenli bazı ensefalit (beyin iltihabı)ve çeşitli humma virüsleri yayabilirler.

 Hamam:böcekleri:besin zehirlenmesi,dizanteri,bağırsak paraziter hastalıkları kancalı kurtlar,alerjik reaksiyonlar oluşturabiliyorlar.

 Kara sinekler:tifo,kolera,dizanteri,göz hastalığı,tüberkuloz’a neden olabilirler

 Fareler:besin zehirlesi veba ve kuduz tehlikesi yaratabilirler.

 Bu saydıklarınız çok önemli sorunlar bu tür böceklere karşı nasıl bir mücadele vermektesiniz?

 Kullandığımız ilaçlar sağlık bakanlığı onaylı insan sağlığını tehdit etmeyen ve de evcil hayvanlara karşı zarar vermeyen ekolojik ilaçlar kullanılmaktayız.Yani biz işimizi bilimsel esaslar dahilinde yapma gayretindeyiz.

.Çok güzel bilgiler verdiniz son olarak okurlarımıza iletmek ıstediğiniz başka bir şey var mı ?

 Evet az öncede belirttiğimiz gibi tüm dünyada insan sağlığı,ülke ve aile açısından ne kadar önemli olduğunu belirtmeye çalıştık.Eğer bu tür  hastalıkların oluşmaması için önceden ucuz ve basit tedbirler alınırsa ileride telafisi zor sağlık sorunları ile karşılaşılmaması için  mutlaka uzman firmalarla görüşülerek tedbir alınması bir çok felaketi önler diye düşünüyoruz. 

Bize gazetenizde yer ayırarak bu derece önemli bir konuyu bizim aracılığımızla okurlarınıza aktardığınız için teşekkür ederiz.Müsaade ederseniz İDEZ olarak başlattığımız kampanyamız hakkında da okurlarınıza kısa bir bilgi vermek isteriz.

İşte Yeni Kampanyamız

 1-depo (1-9 ton arası)normal fiyat: 100 TL  (kampanyalı fiyat ise %20 indirimli 80 lira)

2-depo (9-19 ton arası normal fiyat 150 TL(kampanya fiyatı ise % 20 indirmli 120 lira)

3-depo (19 ton ve üzeri ise liste fiyatı üzerinden %20 indirim uygulanmaktadır.

Ayrıca İsteyen Müşterimize de Çok cazip fiyatlara  ABONELİK  uygulanmaktadır.

Geriye dönük : %20 ve 30 indirimler yapılmaktadır.

 İŞTE İDEZ’İN İLETİŞİM BİLGİLERİMİZ

 ADRES:GÜMÜŞ PALA MH. E5 YAN YOL ÇAMLIK SOKAK  9/A AVCILAR-İST.

İrtibat telefonlarımız: 509 7 044

                       Faks  :  509 7 033

Editör: TE Bilisim