Bir çok insanda görülen hemoroid (basur) artık problem olmaktan çıkıyor. Bu hastalıktan kurtulmak için eskisi gibi neştere sonra da günlerce yatak istirihatine gerek kalmıyor. On Klinik’te yapılan 15 dakikalık operasyonla hasta kalkıp evine ya da işine gidebiliyor.  

İstanbul Times Haber Merkezi /Özel Haber

Konu ile ilgili açıklamada bulunan On Klinik Başhekimi Op.Dr.Ali Tuna, son bağırsakta bulunan siyah kan damarlarının genişleme, şişme ve kanamalarına hemoroid dendiğini ve bu hastalığın iç ve dış olmak üzere ikiye ayrıldığını hatırlattı.

Anüsün içinde oluşan ve gözle görülmeyen şişlik halindeki iç hemoroidi 4 dereceye ayıran Dr.Tuna, şöyle devam etti: Birinci derece hemoroidler, anal kanaldan dışarı çıkmadıkları için kanama dışında belirtileri yoktur. Ancak rektoskopik inceleme sonucu görülebililer. İkinci derece hemoroidler, dışkılama sırasında anüsden(makattan)dışarı çıkarlar.

Ikınma ve dışkılama bittikten sonra kendiliklerinden içeri girerler. Üçüncü derece hemoroidler, dışkılama sırasında ya da kendiliğinden dışarı çıkarlar ancak elle itilerek içeri girerler. Dördüncü derece hemoroidler de daimi olarak anüs dışındadır ve içeriye elle de itilemezler. Dış hemoroid ise anal bölgenin dışından çıkan memelerdir.”   

Başhekim Op.Dr.Tuna, hemoroidin eskisi gibi korkulu bir hastalık olmadığını belirterek, “Hastanın artık hastanede yatmasına bile gerek yok. Hatta çalışan biri ise öğlen tatili arasında gelip 15 dakikada sağlığına kavuşup tekrar işinin başına dönebilir. Yani izin almasına bile gerek kalmıyor” şeklinde iddialı konuştu.

ÖNERİLER  
                                                                                                                        Op.Dr.Tuna, kolay tedavisinin mümkün olmasına rağmen vatandaşlara hemoroide yakalanmamaları için şu önerilerde bulundu: Meyve ve sebzelerin kabuklarının soyulmadan ve mümkün olduğunca çiğ tüketilmesi. Kurutulmuş meyve (kayısı-üzüm-erik...) tüketilmesi. Daha fazla su içilmesi(yetişkin bir insan:8-10 bardak/gün). Düzenli dışkılama alışkanlığının kazanılması. Dışkılama uyarılarının engellenmemesi(Rahat-gevşeyerek-acele etmeden dışkılamanın yapılması sağlanmalı). Yiyeceklerin iyice- yavaşça çiğnenmesi. Egzersiz yapılması(eve gitmeden bir durak önce inip- yürüme/ofis içinde yürüyüşler-egzersizler yapılması).

İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim