Fobi; normalde korkulmayacak yada herkesin korkmadığı belli bir durum veya belli bir nesne ile karşılaşınca hissedilen aşırı korku durumudur. Çoğunlukla kişi korkusunun yersiz, anlamsız olduğunu bilir yine de korktuğu durum yada nesneden kaçınır.

İstanbul Times Haber Merkezi 

Korkularınız eğer sizi bunları yapmaktan, bu durumlarda bulunmaktan alıkoyuyorsa; kısacası kaçınıyorsanız fobiniz var demektir. Eğer korkularınız fobik düzeyde ise, kendiniz bu durumla baş etmeye çalışmak yerine psikoterapiyle çözüm üretebilirsiniz.

Terapiye en sık başvuran korku türleri, kedi korkusu, asansörde kapalı kalmak, MR cihazına girmek ve nefessiz kalmak, sosyal fobi, uçak korkusu, gök gürlemesi korkusu gibi fobilerdir. Kişiler artık bu durumlarla baş edemiyor, çaresizlik hissediyor ve daima kaçındıkları için hayatları kısıtlanıyor. Terapi ile fobiler çözümlenmekte ve kişi herkes gibi yaşamına devam etmektedir.

Fobilerde birçok farklı terapi yöntemi kullanılmakla birlikte en etkili yöntemin EMDR (Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) olduğunu görüyorum. Çünkü EMDR bazen 1 seansta bile etkili olmakta ve kişi fobisinden kurtulmaktadır. Bazen daha fazla seans sürebilir. EMDR ile kişinin beyninin sağ ve sol yarımkürelerinin ortak çalışması için beyne bir uyaran gönderilmekte ve kişinin fobi hissettiği durum veya nesneye karşı duyarsızlaşması sağlanmaktadır.

EMDR tüm dünyada yaygın ve etkin olarak kullanılan ve kişiye zamandan ve maddi açıdan kolaylık sağlayan, terapide en etkili yöntemdir.

Uzm. Psikolog Naciye TOKAÇ / Psikoterapist / Çift Terapisti / EMDR Practitioner

Kaynak:İstanbul Times Haber Ajansı (İTHA)

Editör: TE Bilisim