Yönetmenliğini Özgür Güzelgül’ün yaptığı Yeşilçam’ın usta oyuncularından İhsan Yüce’nin hayatını anlattığı belgeselde Menderes Samancılar, İlyas Salman, Cahit Berkay gibi isimler usta oyuncuyu anlatıyor.

İstanbul Times Haber Merkezi / Yusuf Karakaş

1952 yılında İzmir Halk ve Çocuk tiyatrosunda yuttuğu sahne tozu hayatına yön vermiştir. 1965-66 yılları arasında Lale Oraloğlu tiyatrosu ile Anadolu’yu gezer. Bir kaç arkadaşı ile Ankara Drama Tiyatrosu’nu kurar, ardından Suç ve Ceza’nın Raskolnikov’u olarak seyirciyle buluşur. Daha sonra sinemayla tanışır. Haldun Dormen, Atıf Yılmaz, Ertem Eğilmez ile çalışır.

Türk sinemasının en üretken oyuncularından biri olan İhsan Yüce ile tanışma hikayesini anlatan Yönetmen Özgür Güzelgül, ‘’İlk İhsan Yüce filmi izlediğimde 9-10 yaşlarındaydım. Sigara içmekten sararmış bıyıkları ve dişleri dökülmüş bu adamın içinde birden fazla karakter barındırdığını hissettim. Filmlerindeki karakterler bizden biriydi. Kız babası, sarhoş baba, muhtar gibi. Ama tabi sadece bu karakterlerden ibaret değildi. Biraz iyi, biraz kötü, biraz kurnaz ve biraz da vicdanlı. Film ve karakterlerinde çok daha ete kemiğe bürünmüş insan portreleri oluyor. Filmlerinde ki karakterleri çekildiği yıllarda ki Türkiye’ye ışık tutuyor. Tüm bunları görünce İhsan Yüce belgeseli yapmadan olmazdı’’ dedi.

Hazırlık sürecinin çok sancılı olduğunu söyleyen Güzelgül, bazı sıkıntılardan dolayı çekime birkaç kez ara verdiklerini söyledi. İhsan Yüce’nin ailesinin de bu projeyi öğrendiklerinde çok sevindiklerini ve yardımcı oldukların söyleyen Güzelgül, belgeselde konuşmak isteyenlerden biri olan ancak ömrü vefa etmeyen merhum Tarık Akan’ı da anmadan geçemeyeceğini ifade etti. Belgesel Yönetmen ve oyuncuları ile Türkiye’nin bir çok yerinde söyleşilere ve gösterimlerine devam ediyor.

Editör: TE Bilisim