İstanbul Boğazı’nın Karadeniz’e açılan en uç köyü Sarıyer Rumeli Feneri’ndeki tarihi Ceneviz Kalesi, 20 yıllığına kiraya veriliyor. Bu şok kararı Rumeli Feneri Kalesi’nin bağlı olduğu Kültür ve Turizm Bakanlığı aldı. Sarıyer Gazetesi’nin haberine göre, 17. yüzyıldan kalma tarihi kale, ihaleye çıkarılmadan önce restorasyona alınacak. Bakanlık bünyesindeki Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Restorasyon Dairesi Başkanlığı Cenevizler Kalesi’nin projelendirilmesine dair ön çalışmayı başlattıklarını duyurdu. Restorasyon Dairesi’nin başlattığı proje çalışmasının tamamlanmasıyla birlikte kale hızlı bir şekilde bu yıl içinde restorasyona alınacak.
KİRALAMA SÜRESİ 20 YIL
Restorasyon çalışmasının başlamasıyla birlikte aynı zamanda ihale süreci de başlatıldı. Tasarruf yetkisi Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nde bulunan kalenin 'irtifak hakkı tesisi' şeklinde yapılacak kiralama işinin süresi 20 yıl olarak belirtildi. Hazineye ait kale tapu kayıtlarında 6 pafta 418 ada 147 parsel üzerinde yer alıyor. Söz konusu kalenin yüz ölçümü ise 46 bin 185 metrekare olarak belirtildi. Rumelifeneri Mahallesi Kale Caddesi üzerinde yer alan tarihi kalenin kiralama süresi ise şartnameye göre tam 20 yıl olarak öngörülüyor.
Ceneviz Kalesi 20 yıllığına kiraya verilecek
KALENİN DEĞERİ 9 MİLYON 703 BİN LİRA
Şartnamede söz konusu kalenin 2015 yılı değerinin ise 9 milyon 703 bin 930 lira olduğu belirtildi. Ayrıca kalenin yıllık kira bedelinin ise 48 bin 519 lira olarak gösterildiği görüldü. 
Editör: TE Bilisim