İstanbul’da ve birçok ilde yer alan Özel Sağlık Meslek Liseleri öğrencileri için zorunlu staj ücretlerinin bu yıl okulların açılmasına az bir zaman kala 5000-TL’ye çıkarılması üzerine Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmak ve müdahale etme çağrısında bulunmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.

İstanbul Times Haber Merkezi / Müslüm Aktürk / İSTANBUL

ÖSAMDER Başkanı Ulaş Velioğlu, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Beyoğlu Öğretmenevi'nde yaptığı basın toplantısında, devlet projesi olarak uygulanan ve Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan protokollerle; Sağlık Meslek Liseleri’nin Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlandığını ve Bakanlığın, devlet liseleri gibi özel öğretim yapan Sağlık Meslek Liselerine de kuruluş ve çalışma izni verdiğini söyledi.

Özel Sağlık Meslek Liseleri öğrenimlerini gerçekleştirmek için eğitim-öğretim ücreti aldığını ve Türkiye’de sağlık elemanlarına büyük çapta ihtiyaç duyulduğu için bu okullara fazla talep olduğunu vurgulayan Velioğlu, şöyle devam etti:

“Lakin bu okullarda okuyan öğrencilerin velilerinin demografik yapısı incelendiğinde görülecektir ki yüzde seksen veya daha fazlası işçi ailelerinin çocuklarından oluşmaktadır. Hal böyle iken bu Özel Sağlık Meslek Liselerinde okuyan çocukların eğitim-öğretim ücretleri de ortalama 8.000-9.000 TL’yi geçmemektedir. Hatta bu oran okulların %3 ücretsiz okutma mecburiyeti; bakıma muhtaç ve devlet korunmasındaki çocuklar ve fakir aile çocuklarına yapılan indirimler vs. dolayısıyla daha da düşmektedir.

Özel Sağlık Meslek Liseleri; öğrencilerini 11. ve 12. sınıflarda beceri eğitimi/staj için işletmelere (hastanelere) göndermek zorundadırlar. Kanunlar, yönetmelikler ve diğer mevzuat gereği okullarla hastaneler arasında protokol yapılması mecburiyeti vardır. Ancak, bu protokoller çok sık değiştirilmektedir. Daha önce 4 yıllık olan protokoller 2013-2014 öğretim yılına başlarken Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik tapılarak 10 yıla çıkarılmış ve staj ücreti yıllık 1.000 TL olarak belirlenmiştir. Sonra Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği kendisine bağlı hastanelerin tamamıyla okullar arasında yaptığı protokolleri iptal ederek okullarla bir veya iki hastane protokolü yapmıştır. Daha sonra da 2015-2016 öğretim yılında bu rakam 4.000 TL’ye 2016-2017 yılı içinde okulların açılmasına az bir zaman kala 5000 TL’ye çıkarılmıştır.”

ÖĞRENCİLER MAĞDUR OLDU

Sağlık Bakanlığı’nın duruma ivedilikle müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği (ÖSAMDER) Başkanı Ulaş Velioğlu, “Okullara gönderilen yazılarda staj ücretlerinin ödenmemesi durumunda öğrencilerimizin staja başlatılmayacağı, ödemeler aksadığı takdirde de stajlarının askıya alınacağı bildirilmektedir. Bu durum öğrencileri mağdur ettiği okullarla velileri karşı karşıya getirmektedir. Ayrıca okullarımıza öğrenciler üzerinden borçlar tahakkuk ettirilip icra tebligatları gönderilmektedir.” dedi.

 

DAVA AÇILDI

ÖSAMDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Özel Çapa Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin kurucusu Maksut Konyar ise staj sorunu yüzünden bazı velilerin çocuklarını okuldan aldıklarını belirterek öğrencilerin eğitim haklarından olmamaları için Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını anlattı. Kamu hastanelerinin hukuksuz uygulamasından dolayı ciddi bir rant oluştuğunu belirten Konyar, “Stajyerden kamu hastanesi 5.000 TL alınca özel hastaneler 9.000 TL alıyor. Dünyanın hiçbir yerinde çalıştırdığın personelden stajyer de olsa ücret talep etmek gibi hukuk garabeti yok. Bu tek bizde yaşanıyor” dedi. TÜİK verilerine göre 100 binin üzerinde sağlıkçı açığı olduğuna değinen Konyar, “Bu kadar ihtiyacın olduğu bir ülkede sağlıkçı yetiştiren kurumlardan staj için fahiş bir ücret isteniyor. Bunun hukuksuz olduğunu kendileri de biliyorlar” dedi.

Staj yapan öğrenciye asgari ücretin yüzde 30’unun ödenmesi gerektiğine dikkat çeken Maksut Konyar, “Ortada büyük bir haksızlık var. Bir delinin kuyuya attığı taşı bin akıllı çıkarmaya çalışıyor. Bu hukuksuzluğun giderilmesi için yargıya başvurduk” ifadesini kullandı.

Editör: TE Bilisim